Mer innehåll

besiktningstekniker

Hur kan vi hjälpa dig?

Vanliga frågor

 • Vad gäller när man bygger om ett fordon till A-traktor?

  Vi har tagit fram en översiktlig information/tolkning ”Att bygga A-traktor” som du kan läsa här.
 • Vad kostar en besiktning?

  För kontrollbesiktning personbil, som är vår mest efterfrågade tjänst, tillämpar vi en marknadsanpassad prissättning. Detta innebär att priset för kontrollbesiktning av en personbil kan variera mellan stationer och dag samt tid på dygnet. Aktuella priser ser du i bilprovningen.se/boka när du väljer station och tid.

  Aktuella priser för kontrollbesiktning av övriga fordonsslag och efterkontroll/ombesiktning hittar du här.

  För dig som väljer drop-in istället för att boka en tid i förväg tillkommer en serviceavgift om 100 kr. Här hittar du mer information om drop-in.
 • Hur och var anger jag min rabattkod?

  Om du har en rabattkod att ange vid bokning så kan du ange denna när du bokar tid på vår hemsida eller om du ringer oss.

  Om du bokar tid vid hemsidan så anger du rabattkoden i steget där du väljer station och tid i fältet längst upp. och om du ringer för att boka tid så anger du din rabattkod i samtalet.

  Det går endast att lägga in rabattkoden vid nybokning. Om man redan har en bokad tid, behöver denna avbokas och boka en ny tid där man anger kampanjkoden från början.

  Om du inte kan se rabattkodsfältet när du bokar via hemsidan så kan detta bero på att ditt fordon har fått en förelagen tid som har ett fast pris. Om du istället vill boka en annan tid med en rabattkod så behöver man avboka den föreslagna tiden och boka en ny tid.
 • Hur får jag tag på tidigare besiktningsprotokoll?

  Mina sidor Privat och företag kan du se dina besiktningsprotokoll i digitalt format och enkelt skiva ut dem. Besiktningsprotokollen är högst tre år gamla och finns för de fordon som har besiktats hos Bilprovningen.

  Vill du få tag på andra besiktningsprotokoll (gällande exempelvis andra fordon) kan du få protokollskopior via e-post, förutsatt att du har registreringsnumret. Besiktningsprotokollen är högst tre år gamla och finns för fordon som är besiktade hos oss på Bilprovningen. Obs du kan beställa max fem protokollskopior per dygn .

  Klicka här för att beställa protokoll – och välj sedan ”besiktningsprotokoll” i formulärets ämnesrad.
 • Vad står det på protokollet?

  När besiktningen är klar får du ett protokoll med resultatet – godkänt, underkänt med eller utan krav på ombesiktning, körförbud eller krav på annan typ av besiktning. Du får också en beskrivning om de olika resultaten och vad de innebär för dig som fordonsägare. Dessutom får du en beskrivning av vilka delar i bilen vi har kontrollerat.

  På protokollet anges även senaste datum då fordonet ska ha genomgått ny kontrollbesiktning. Vid underkänt resultat med krav på efterkontroll anges istället datum då körförbud inträder om inte godkänd kontroll utförts innan dess.

  Har du specifika frågor om ett besiktningsprotokoll rekommenderar vi dig att i första hand kontakta den besiktningsstation som utförde kontrollen.

  Klicka för att se vår guide om vad informationen betyder på protokollet.

  Klicka för att läsa mer om innehållet på besiktningsprotokollet.
 • Vilka regler gäller för besiktning?

  När och hur ofta du behöver göra en kontrollbesiktning beror på vad det gäller för slags fordon. En del fordon är även besiktningsbefriade. Här kan du läsa vilka regler som gäller för besiktning av olika fordonstyper.

Kontakt

Du kan komma i kontakt med oss genom att ringa, skriva eller chatta med oss.

Öppettider

Kundservice
0771-600 600
Måndag - fredag: 07:00 - 19:00
Lördag: 08:00 - 15:00
Söndag: 11:00 - 18:00

Ekonomifrågor
0771-600 600
Måndag - fredag: 08:00 - 17:00

Registreringsbesiktningsfrågor
0771-600 500
Måndag - fredag: 08:00 - 17:00

Skriv till oss