Mer innehåll

Efter kontrollbesiktningen

Under besiktningen kan ditt fordon få anmärkningar som gör att du behöver komma tillbaka för en efterkontroll. 

Vad står det på protokollet?

När besiktningen är klar får du ett protokoll med resultatet – godkänt, underkänt med eller utan krav på ombesiktning, körförbud eller krav på annan typ av besiktning.


Du får också en beskrivning om de olika resultaten och vad de innebär för dig som fordonsägare. Dessutom får du en beskrivning av vilka delar av fordonet som vi har kontrollerat.

Kund på station får sitt protokoll

Om ditt fordon behöver efterkontroll

Om ditt fordon behöver en efterkontroll får du veta det direkt efter besiktningen. De punkter som ska åtgärdas innan efterkontrollen finns i protokollet som du får med dig efteråt. Där står också vilket datum du senast måste ha genomfört en efterkontroll av ditt fordon. Du kan även hämta ditt protokoll på Mina sidor och i digitalt format spara det och dela det med t ex en bilverkstad.

Här kan du läsa mer om Efterkontroll.

Boka efterkontroll

På de flesta av våra stationer behöver du inte boka tid i förväg för efterkontroll. Om du vill undvika kö kan det dock vara bra att boka tid. Har ditt fordon fått ett föreläggande om efterkontroll kan du enkelt boka tid här genom att ange ditt registreringsnummer nedan och gå vidare till bokningen.


car number

Fyll i tre bokstäver och tre siffror. Det går också att skriva ett registreringsnummer som slutar med en bokstav istället för en siffra.

Vad händer om du inte gör efterkontroll?

Om ditt fordon inte varit på efterkontroll innan det datum som anges i protokollet får det körförbud. Då får det endast köras kortast lämpliga väg till en besiktningsstation. Körförbudet upphävs när fordonet varit på efterkontroll.

När ska du besikta din bil eller ditt fordon nästa gång?

När och hur ofta du behöver göra en kontrollbesiktning beror på vad du har för slags fordon. Här kan du läsa mer om besiktningsperioder.

Vi skickar en inbjudan till dig som ska besikta personbil, motorcykel, lätt lastbil eller lätt buss. Som kund på Mina sidor få du inbjudan via mejl. Registrera dig här för Mina sidor om du inte redan gjort det.


Tekniker utför Gasolkontroll

Fler tjänster än besiktning

Utöver besiktning erbjuder Bilprovningen såväl kompletterande kontroller som delkontroller.


 

Person kliver ur bil framför Bilprovningens station

Fördelar med Mina sidor Privat

Mina sidor Privat förenklar din vardag. Du får en tydlig översikt över dina fordon, när de senast besiktades och deras sista datum för besiktning. Du bokar enkelt en tid när det är dags för besiktning.

  • Ta del av förmånliga erbjudanden
  • Se dina besiktningsprotokoll
  • Få inbjudan till kontrollbesiktning via mejl och alltid till ett rabatterat pris