Mer innehåll

Tips för din husbil inför campingsäsongen

Snart flyttar många in i sina hem på fyra hjul och börjar rulla mot spännande destinationer. Så mycket att se fram emot. Här delar vi med oss av några tips för att din campingsemester ska bli så trygg och lyckad som möjligt.

Just nu bjuder Sverige på sitt bästa väder och semesterkänslan börjar onekligen infinna sig. Snart är vi där och så ljuvligt det ska bli, förutsatt att allt går som planerat. För att du ska vara förberedd och kunna njuta till fullo delar vi med oss några bra tips och råd om husbilar.

Vanligt med brister

Av de närmare 11 000 husbilar (0–3 500 kg) som vi kontrollbesiktade under 2023 hade närmare var tredje brister.

Var sjätte hade brister med krav på ombesiktning. Den vanligaste orsaken var anmärkningar mot komponenter i bromssystemet, däribland parkeringsbromsen.

Klicka här för att fördjupa dig i Bilprovningens besiktningsstatistik.

Så förebygger du de vanligaste felen

Det är vanligt med med nedslag på parkeringsbromsen. Den vanligaste orsaken är att den inte används tillräckligt ofta. Detta kan förebyggas genom att använda handbromsen regelbundet. Ett bra sätt för att se om parkeringsbromsen fungerar är att testa den i en kraftig backe, när man varken har bilar bakom eller framför sig, och helt enkelt se om bromsen tar.

Det är svårt att själv upptäcka om bromsarna är ojämna. Därför måste husbilen servas regelbundet. Att göra en delkontroll bromsprov hos oss är en annan möjlighet. Då kontrolleras bromsfunktionen och att bromsarna fungerar lika bra på alla hjulen samt parkeringsbromsen.

Fel på kommunikationsutrustningen, däribland strålkastare och lyktor, är också vanligt på husbilar. Ta därför hjälp av någon för att se att alla lampor fungerar och har rätt färg innan avfärd.

Klicka här för att ta del av fler tips och råd om husbilar.

Kontrollbesiktning av husbil

Många av våra stationer erbjuder kontrollbesiktning av husbil. Vilka dessa är framgår när du knappar in ditt fordons registreringsnummer i bokningen.

Klicka här för att läsa mer om kontrollbesiktning av husbil, vad som ingår och vad den kostar.

Två glada pojkar som tittar ut ur ett fönster på en husbil

Se till att förbereda husbilen för en tryggare semester Foto: Bilprovningen