Mer innehåll

Besiktning av husbil

Besiktning av husbil

Alla husbilar ska enligt lag kontrollbesiktas regelbundet – för både trafiksäkerhetens och miljöns skull.

Gå direkt till

Så bokar du din besiktning

Om du besiktade husbilen hos Bilprovningen förra gången får du en påminnelse om att boka ny besiktning i god tid innan sista besiktningsdatum. Om du inte får en inbjudan kan du enkelt boka tid själv genom att ringa oss på 0771-600 600 eller skriva in registreringsnumret i rutan nedan.

car number

Fyll i tre bokstäver och tre siffror. Det går också att skriva ett registreringsnummer som slutar med en bokstav istället för en siffra.

När ska du besikta din husbil?

En husbil (PB klass II) med totalvikt upp till 3500 kg besiktas första gången senast 36 månader efter att den togs i bruk, andra gången senast 24 månader efter den första besiktning utfördes och därefter senast 14 månader efter den föregående besiktning utfördes.

Husbil (PB klass II) med totalvikt över 3500 kg ska besiktas första gången inom 12 månader efter att den togs i bruk och därefter senast 12 månader efter den föregående besiktning utfördes.

Om husbilen inte är besiktad när besiktningsperioden är slut får den körförbud. Då får den endast köras kortast lämpliga väg till en besiktningsstation. Körförbudet upphävs när husbilen blivit besiktad.

Vi kontrollerar din husbil noggrant

Besiktningen innebär att specialutbildad besiktningspersonal går igenom din husbil noggrant både invändigt och utvändigt. Om något behöver repareras kan vi guida dig på vägen så att din husbil fungerar på bästa sätt och är säker i trafiken. Resultatet samlar vi i ett protokoll som du får med dig när besiktningen är färdig.

Läs mer om protokollet och vad det innehåller.

Priser för besiktning av husbil

Skrolla i sidled för att se hela tabellen

Fordon, husbil

Tjänst

Pris inkl. moms

Husbil, max totalvikt 3 500 kg

Kontrollbesiktning

Från 879 kr

Husbil, max totalvikt 3 500 kg

Efterkontroll

579 kr

Husbil, 3 501-7 000 kg

Kontrollbesiktning

Från 1199 kr

Husbil, 3 501-7 000 kg

Efterkontroll

679 kr

Husbil, över 7 000 kg

Kontrollbesiktning

Från 2139 kr

Husbil, över 7 000 kg

Efterkontroll

749 kr

Checklista inför besiktning av husbil

 • Personbil/Husbil

  Det finns funktioner och utrustning på personbilar och husbilar (PB klass I/PB klass II) som du enkelt kan kolla – och eventuellt åtgärda – innan besiktningen. Några bra punkter att titta över är att:
  -- Vindrutetorkare och -spolare fungerar
  -- Blinkers och belysning fungerar (glöm inte lampan vid registreringsskylten)
  -- Tutan fungerar
  -- Samtliga säkerhetsbälten fungerar (sätt gärna fast bältena i baksätet)
  -- Det finns en varningstriangel i bilen
  -- Mönsterdjup på sommardäck är minst 1,6 mm och 3 mm på vinterdäck
  -- Backspeglarna är hela och sitter fast
  -- Batteriet sitter fast ordentligt
  -- Oljenivån i motorn är okej (se bilens instruktionsbok)
  -- Bodelen i husbil är fri från lösa föremål (så att de inte skadar inredningen vid ett bromsprov)
  -- Om din bil har en löstagbar dragkrok tar du med den och eventuell nyckel till dragkroken när du ska besikta. Vi kontrollerar att din dragkrok går att sätta fast och att ta bort samt att eventuellt nyckellås fungerar. Är du osäker på hur dragkroken ska fungera eller repareras rekommenderar vi dig att ta kontakt med tillverkaren.
  --Bilens standard-/huvudnyckel är med vid besiktningen. Vissa moderna bilar har idag olika typer av nycklar, ibland finns en ”enklare” nyckel (eller app) som endast är för att starta/köra bilen men som inte medger samtliga funktioner i fordonet. Standardnyckel/huvudnyckel däremot styr vissa funktion som ska kontrolleras vid en besiktning, det är därför då av stor vikt att denna nyckel är med vid besiktningen. Vad som är standard-/huvudnyckel framgår i bilens instruktionsmanual.