Mer innehåll

Tips inför avfärden med husbilen

Vi har en underbar tid framför oss. Snart flyttar många in i sina hem på fyra hjul och börjar rulla mot spännande destinationer. Här delar vi med oss av några tips för att din campingsemester ska bli så trygg och lyckad som möjligt.

Lata dagar i solstolen... Semesterkänslan börjar infinna sig och snart är vi där. Så ljuvligt. Men det är viktigt att förbereda och underhålla pärlan för att du och resesällskapet ska kunna njuta till fullo. Här delar vi med oss några bra tips och råd om husbilar.

Vanligast med fel på bromsar

Vår besiktningsstatistik visar att de vanligaste felen på husbilar är i bromsystemet, föjlt av kommunikationssystemet.

Klicka här för att fördjupa dig i Bilprovningens besiktningsstatistik.

Så förebygger du de vanligaste felen

Det är vanligt med med nedslag på parkeringsbromsen. Den vanligaste orsaken är att den inte används tillräckligt ofta. Detta kan förebyggas genom att använda handbromsen regelbundet. Ett bra test för att se om parkeringsbromsen fungerar är att testa att lägga i handbromsen i en kraftig backe, när man varken har bilar bakom eller framför sig, och helt enkelt se om bromsen tar.

Det är svårt att själv upptäcka om bromsarna är ojämna. Därför måste husbilen servas regelbundet. Att göra en delkontroll bromsprov hos Bilprovningen är en annan möjlighet. Då kontrolleras bromsfunktionen och att bromsarna fungerar lika bra på alla hjulen samt parkeringsbromsen.

Fel på kommunikationsutrustningen, däribland strålkastare och lyktor, är också vanligt på husbilar. Ta därför hjälp av någon för att se att alla lampor fungerar och har rätt färg innan avfärd.

Klicka här för att ta del av fler tips och råd om husbilar.

Kontrollbesiktning av husbil

Många av Bilprovningens stationer erbjuder kontrollbesiktning av husbil. Vilka dessa är framgår när du knappar in ditt fordons registreringsnummer i bokningen.

Klicka här för att läsa mer om kontrollbesiktning av husbil, vad som ingår och vad den kostar.

En blond kvinna i glasögon med en liten hund i famnen står bredvid en mörkhårig man i glasögon framför en husbil som står parkerad på en äng vid en badplats.

De bästa dagarna på året tillbringas i husbilen. Foto: Bilprovningen