Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor

Synbesiktningen - Sveriges största syntest

Åtta år i rad har Synoptik och Bilprovningen genomfört den årliga Synbesiktningen. Syftet är att påminna om hur viktigt det är att ha bra syn när man kör bil.

Undersidebild

Testerna visar tyvärr att varannan bilist behöver synkorrigering och att var femte utgör en direkt trafikfara.

För att alla ska kunna testa sin syn i samband med besiktningen finns numera enkla, självinstruerande syntavlor på alla Bilprovningens stationer.

Inte medvetna om synförsämningen

Synoptik och Bilprovningen har genomfört den årliga Synbesiktningen (Sveriges största syntest) åtta år i rad.

Sammanlagt har över 20 000 syntester genomförts. Syftet är att påminna om hur viktigt det är att ha bra syn när man kör bil.

Statistiken är tydlig – så många som 50 procent av alla bilförare ser dåligt. Var femte bilist ser sämre än vad lagen tillåter och är en direkt trafikfara, speciellt i höstmörkret och i dåligt väglag. Se filmen som visar hur synligheten är om man kör med dålig syn...

Var fjärde bilist kontrollerar synen endast vart tionde år

Eftersom synen oftast försämras gradvis är många inte själva medvetna om att de är en fara i trafiken. Bland bilister över 50 år är det vanligt att ha stor tilltro till sin syn samtidigt som optiker bedömer att de behöver korrigera sin syn i större utsträckning än snittet (60 kontra 53 procent).

Orsaken kan vara både ålderssynthet i kombination med att man inte kontrollerar sin syn tillräckligt ofta. 25 procent av de tillfrågade svenska bilisterna kontrollerar sin syn så sällan som vart tionde år.

Synbesiktning varje dag via självinstruerande syntavlor på stationerna

Våren 2014 tog Synbesiktningen ett steg vidare i form av gemensamma syntavlor på Bilprovningens stationer.

Detta innebär att alla tusentals förare som dagligen besiktar sina fordon hos Bilprovningen själva kan kontrollera sin syn, bli medvetna om att den försämrats och behovet av att göra en synkontroll och få annan synkorrigering.