Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor

Synbesiktningen - Sveriges största syntest

Tio år i rad har Synoptik och Bilprovningen genomfört den årliga Synbesiktningen. Syftet är att påminna om hur viktigt det är att ha bra syn när man kör bil.

Undersidebild

Synbesiktningen visar att var sjätte bilist utgör en direkt trafikfara och att var tionde inte skulle få ta körkort med den syn de har idag.

Synoptik och Bilprovningen har genomfört den årliga Synbesiktningen (Sveriges största syntest) tio år i rad.

Sammanlagt har över 24 000 syntester genomförts. Syftet är att påminna om hur viktigt det är att ha bra syn när man kör bil.

Statistiken är tydlig – var sjätte bilist har trafikfarlig syn vilket innebär att de börjar se oskarpt redan på två meters avstånd och därför utgör en direkt trafikfara. Var tionde bilist ser så dåligt att de inte skulle få ta körkort med den syn de har idag.

Se filmen som visar hur det är att köra med trafikfarlig syn..

Bilister vill ha lagkrav på regelbundna syntester

I Sverige finns inget lagkrav om synkontroll efter att man tagit sitt körkort, till skillnad från många andra länder i Europa. Synbesiktningen visar att 90 procent av de tillfrågade är för ett införande av lagstadgade synkontroller i samband med körkortsförnyelse.

Självinstruerande syntavlor på stationerna

Våren 2014 tog Synbesiktningen ett steg vidare i form av gemensamma syntavlor på Bilprovningens stationer.

Detta innebär att alla tusentals förare som dagligen besiktar sina fordon hos Bilprovningen själva kan kontrollera sin syn, bli medvetna om att den försämrats och behovet av att göra en synkontroll och få annan synkorrigering.