Mer innehåll

Våra tips för en tryggare transport av din häst

Att transportera en häst är utmanande, t.ex. kan den inte säkras på släpet såsom annan last. Alltså är det avgörande att hästtransporten är i gott skick för att färdas så tryggt som möjligt. Här delar vi med oss av några goda tips och råd.

Lätta släp för djurtransport är försedda med bromsar, har en större lastkapacitet och används huvudsakligen för att transportera hästar varför de oftast kallas för ”hästtransporter”. Med tanke på ändamålet är det särskilt viktigt att fordonen är slitstarka, robusta och säkra.

Varannan hästtransport har brister

Hästtransporter besiktas bara vartannat år och utfallet av vår besiktningsstatistik för 2023 visar att varannan har brister och att var tredje brister med krav på ombesiktning. Detta är en betydligt högre andel än för lätta släp i allmänhet.

Dåliga bromsar är den vanligaste orsaken, följt av att hjulen och belysningen inte fungerar som den ska.

Läs mer om besiktningsstatistiken här.

Regelbunden vård och kontroll är A och O

För att förebygga fel och färdas så tryggt som möjligt är det viktigt att regelbundet vårda och kontrollera sitt hästsläp. Mycket kan du göra på egen hand.

Klicka här för att se filmen där Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig hos oss delar med sig av sina bästa tips för hur du kontrollerar ditt hästsläp på egen hand.

Vi rekommenderar också att du mellan besiktningarna smörjer låsmekanismen på kulhandsken och övriga smörjpunkter på släpvagnen. Du kan också göra en delkontroll bromsprov hos oss.

Fler goda råd om hästsläp hittar du här.

Kvinna leder en häst in i en hästtransport som dras efter en vit bil och står parkerad utanför ett stall

Tips för att du en trygg transport av din häst. Foto: Bilprovningen