Mer innehåll

Våra bästa tips för din husvagn

Hem ljuva husvagn. Ja, snart är vi framme vid de där avkopplande dagarna. Vi på Bilprovningen vill att du ska ha en underbar semester och delar här med oss av våra bästa tips för hur du förbereder och förebygger fel på husvagnen.

Snart midsommar och semestersäsong. Kan det bli bättre? För att du ska känna dig trygg inför avfärden och även under ledigheten vill vi dela med oss några goda tips och råd om husvagnar.

Vanligast med fel på bromsar och däck

Vår besiktningsstatistik visar att de vanligaste felen på husvagnar är i bromssystemet följt av hjulsystemet. Detta har sin förklaring bland annat i att de står stilla i längre perioder.

Klicka här för att fördjupa dig i Bilprovningens besiktningsstatistik.

Bilprovningens tips

Ett tips är att vara uppmärksam på om husvagnen har en tendens att ”vrida” vid inbromsning. Det kan vara en indikation på att bromsarna är ojämna och behöver undersökas.

Ett annat vanligt fel är att påskjutsanordningen, som har en begränsad rörelse, börjar att verka för sent vid inbromsning. Ett tecken på detta är om husvagnen ”dunkar till” vid lite kraftigare inbromsningar. Då är bromsarna i behov av en översyn.

Däcken tar ofta stryk av stillaståendet. Det är vanligt att däcken torkar ut och får sprickor av ålder. En rekommendation är att kolla däcken regelbundet inför och under säsongen. Ta för vana att gå ett varv runt husvagnen varje dag och lär känna dina däck. Då är det lättare att se förändringar.

Klicka här för att ta del av fler tips och råd om husvagnar.

Kontrollbesiktning av husvagn

Många av Bilprovningens stationer erbjuder kontrollbesiktning av husvagn. Vilka dessa är framgår när du knappar in ditt fordons registreringsnummer i bokningen.

Klicka här för att läsa mer om kontrollbesiktning av husvagn, vad som ingår och vad den kostar.

Två glada flickor framför en uppställd husvagn.

Familjeglädje med husvagnen. Foto: Bilprovningen