Mer innehåll

Varannan hästtransport får anmärkningar

Sverige är ett av världens hästtätaste länder. Därför väljer vi att för första gången redovisa besiktningsstatistik för hästtransporter. Utfallet visar att de har fler anmärkningar än lätta släp i allmänhet.

Under 2022 kontrollbesiktade vi närmare 6 300 lätta släp för djurtransport*, Dessa fordon används huvudsakligen för att transportera hästar varför de till vardags kallas för ”hästtransport”.

Med tanke på ändamålet är det viktigt att hästsläpen är slitstarka, robusta och säkra, men när vi för första gången redovisar utfallet av besiktningsstatistiken är det ingen munter läsning. 2022 års siffror visar nämligen att varannan hästtransport fick anmärkningar vilket är högre än för lätta släp i allmänhet där andelen är fyra av tio.

Fel i bromssystemet vanligast

Var tredje hästsläp hade allvarliga fel vilket medför ombesiktning, dvs. en fackmannamässig bedömning av att dessa avhjälpts. Vanligast var fel på komponenter i bromssystemet följt av hjulsystemet och därefter kommunikationssystemet (såsom belysning).

Läs mer om Bilprovningens besiktningsstatistik.

Våra tips för din hästtransport

Ta gärna del av våra tips och råd för hur du förebygger slitage och fel på ditt hästsläp - och på så sätt färdas och transporterar din häst så tryggt som möjligt.

En personbil och två kvinnor som lastar en häst i en hästtransport framför ett stall.

Varannan hästtransport fick anmärkningar. Det visar utfallet av Bilprovningens besiktningsstatistik 2022. Foto: Bilprovningen