Mer innehåll

Är du redo för mc-säsongen? Här är några goda tips och råd

Våren är här, likaså högsäsongen för mc. Härligt att äntligen få ge sig ut på vägarna och upptäcka vårt vackra land. Här delar vi med oss av några goda råd och tips för säkrare utflykter med hojen.

Motorcyklar är populära i Sverige, trots den korta säsongen. Och generellt sett är de vålvärdade och i gott skick jämfört med andra fordonsslag tack vare passionerade ägare.

Vanligaste felen

Ändå visar utfallet av vår besiktningsstatistik för 2023 att det finns brister i fordonsparken. Av de 33 000 motorcyklar som besiktades hade var fjärde brister och var tionde brister som kräver ombesiktning.

Vanligaste anmärkningarna avsåg halvljus, slitna däck, skylt- och stopplyktor, kedjor samt avsaknad av reflex. Många brister kan också hänföras till ”modifieringar” av större eller mindre omfattning som inte kan godtas från trafiksäkerhets- och miljösynpunkt, till exempel ändrad belysning och utbytta eller ombyggda avgassystem som inte uppfyller bullerkraven.

Bilprovningens besiktningsstatistik för mc. Pdf, 121.3 kB.

Tips och råd

Eftersom motorcyklar endast besiktas vartannat år är det extra viktigt med regelbundet underhåll på egen hand. Här är några goda råd för att förebygga fel.

  1. Däck: Kontrollera mönsterdjup, sprickor, skador och lufttryck regelbundet. Däcken slits snabbare vid hög hastighet och extra tung last.
  2. Belysning/lampor: Kontrollera med jämna mellanrum att alla lampor fungerar. Kom även ihåg stoppljuset och skyltlyktan.

Fler tips från Bilprovningen för din hoj.

kontrollbesiktning av motorcykel

Här kan du ta del av allt som du behöver veta om och inför kontrollbesiktningen av din motorcykel, däribland en checklista.

Checklista inför mc-besiktningen.

Boka tid för kontrollbesiktning.

Man i mc-ställ lutar sig mot ett träd och dricker kaffe ur en termos. I bakgrunden syns en röd mc stå parkerad.

Det är hög tid att förbereda sig för mc-säsongen. Här är våra tips och råd till dig. Foto: Bilprovningen