Mer innehåll

Nu pågår Däckrazzia - hur mår dina däck?

Nu pågår Däckrazzia för att medvetandegöra bilister om vikten av att hålla koll på sina däck. Bilprovningen är en av många aktörer bakom informationskampanjen. Hur mår dina däck? Här några goda råd från oss.

Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd,
NTF och Bilprovningen. Syftet är att öka kunskapen och påminna om bilistens ansvar att hålla koll på sina däck.

Däckrazzior genomförs i år i Jämtland, Stockholm, Södermanland, Västra Götaland, Skåne och på Gotland. De sker i anslutning till Polisens ordinarie trafikkontroller. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig.

Att tänka på

Här är några tips och råd för att du ska kunna hålla bra koll på dina däck.

Lufttryck

För lågt lufttryck gör att däcken slits ut i förtid, ökar bränsleförbrukningen och kan göra att bilen blir svår att hantera i en kritisk situation. Risken för punktering ökar också.

  • Kör med rätt lufttryck så kan du fördubbla livslängden på dina däck.
  • För lågt lufttryck i däcken gör att olycksrisken ökar.
  • Om alla i Sverige körde med rätt lufttryck skulle miljön slippa 72 000 ton koldioxid per år.
  • Öka lufttrycket när du har mycket last eller flera passagerare.
  • Kolla lufttrycket minst varje månad. På moderna däck är det väldigt svårt att se på däcken om de har för lite luft och därför krävs regelbundna mätningar.
  • Information om rätt lufttryck finns i fordonets instruktionsbok samt vanligen också på en dekal vid tanklocket eller stolpen bakom förarstolen.

Mönsterdjup

  • Med lägre mönsterdjup ökar bromssträckan och risken för vattenplaning vid vått väglag. På vintern krävs ett bättre mönsterdjup för att däcken ska greppa i snö, slask och modd.
  • Sommardäcken är olagliga när mönsterdjupet är under 1,6 mm (när det är krav på vinterdäck är minsta tillåtna mönsterdjup 3 mm).
  • Undvik stora skillnader i slitage mellan däcken. I den mån det är skillnad ska alltid de bästa däcken sitta bak på bilen. Detta gäller bak-, fram- och fyrhjulsdrivna bilar.
  • Mät mönsterdjupet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster.

Energimärkning

När du ska köpa nya däck, ta hjälp av energimärkningen och välj energismarta däck med bra väggrepp. Det minskar driftskostnaderna och miljöpåverkan samtidigt som trafiksäkerheten ökar.

Läs mer om energimärkning av däck på Energimyndighetens hemsida.

Fler tips och råd

Klicka här för att ta del av fler tips och råd om däck.

En däckrazzia görs.

Bild från en Däckrazzia Foto: Däckrazzia