Mer innehåll

60 år: Ankomsten till stationen nu och då

Vi månar om att du ska känna dig välkommen när du kommer till oss. Men hur var det när verksamheten började? Med anledning av att Bilprovningen fyller 60 i år tar vi tillfället i akt att berätta mer om ankomsten till stationen nu och då.

Nu

Numera börjar du ditt besök hos oss med att anmäla dig i stationens ankomstterminal. Du följer instruktionerna på skärmen. Det är smidigt och enkelt. Strax därefter söker en besiktningstekniker upp dig och kör in fordonet i hallen. Under tiden som besiktningen pågår är du välkommen att antingen följa med teknikern för att få tips och råd eller att slå dig ner i kundhörnan och ta en fika.

Du är fortfarande välkommen att boka tid på stationen men de flesta väljer att göra det via bilprovningen.se eller kundservice. Det lättaste är att registrera sig för Mina sidor - då behöver du själv inte hålla koll på när dina fordon ska besiktas - eftersom vi gör det åt dig. Vi skickar en inbjudan ett par månader innan sista besiktningsdatum.

Klicka här för att registrera dig för Mina sidor Privat.

När du anlände till Bilprovningen på 60-talet klev du in på stationen och anmälde dig hos en beställningskontorist som satt bakom glas i ett slags väntrum. Ibland blev det kö, se bilden. Det var även så man bokade tid.

I samband med att besiktningsverksamheten påbörjades, anställdes på varje station minst en beställningskontorist, en så kallad "BK". Den tekniska personalen skötte i princip enbart den tekniska kontrollen av fordonen, medan BK:s uppgift var att sköta de flesta uppgifter ”utanför” besiktningshallen, däribland omhändertagande av kunder och tidsbeställning för besiktning.

Många telefonsamtal och kundmöten blev det för en BK under åren på en station och flera stannade livet ut. I en intervju med en beställningskontorist minns hon hur en grinig man en gång sa ”Hur kan man se så gla´ ut och jobba på ett sånt här jäkla ställe”. BK ersattes allt eftersom av tekniken som kunde systematisera och effektivisera bokning, kundmottagande och betalning.

Bilprovningens historia

Är du nyfiken och vill läsa mer om vår historia?

Vi har precis lanserat en tidslinje där vi berättar om Bilprovningen genom tiderna. Tidslinjen fylls på kontinuerligt med både gammalt och nytt material och vi välkomnar fler bilder och berättelser.

Klicka här för att läsa mer om Bilprovningens historia.

Delad bild där fotografiet till vänster föreställer en kvinna som knappar in sig på en ankomstterminal och där fotografiet till höger föreställer en svartvit bild med en kvinna i en kundmottagning som tar emot en manlig kund.

Ankomsten till stationen nu och då Foto: Bilprovningen