Mer innehåll

Så tvättar du bilen klimatklokt

Våren är här, likaså biltvättarsäsongen. Vi tar tillfället i akt att påminna om att inte tvätta bilen på gatan. Det är som att slänga sopor i sjön. Åk alltid till en biltvätt eller gör-det-själv-hall.

För att bidra till netto noll klimatavtryck verkar vi för klimatkloka fordon och förare genom att ge tips. Ett viktigt råd är att inte tvätta bilen på gatan utan att alltid besöka en riktig fordonstvätt.

Inför den stora biltvättarhelgen, som äger rum den 22–23 april 2023 och är en kampanj initierad av Svenskt Vatten, vill vi uppmärksamma dig på hur du tvättar din bil med så lite skada för miljön som möjligt.

Tvätta inte bilen på gatan

I Sverige sker fortfarande många miljoner biltvättar på gatan eller garageuppfarten varje år trots att det inte längre är tillåtet i de flesta kommuner.

När bilen tvättas på gatan rinner det smutsiga tvättvattnet (olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester) via dagvattenbrunnen rakt ut i våra vattendrag och sjöar. Det är ämnen som vår natur har väldigt svårt att bryta ner.

Tvättar du din bil i en biltvätt eller gör-det-själv-hall, där finns det reningsanläggningar för avloppsvatten, samlas de farliga ämnena upp och förhindrar att människor, djur och miljö kommer till skada.

Läs mer om hur du tvättar bilen rätt och skonar miljön.

bilprovningsanställd tvättar en bil i en tvätthall

En bilprovningsmedarbetare tvättar sin bil i en gör-det-själv-hall. Foto: Bilprovningen