Mer innehåll

Tips för en tryggare bilresa i sommar

Svensk sommar är känd för att bjuda på snabba väderomslag mellan regn och sol. Detta ger utmanande vägbanor med starka reflexer vilket tillsammans med tät trafik medför ökad risk för olyckor i trafiken. Här är några tips för en tryggare och säkrare bilresa.

Enligt Trafikverket är torsdagen och söndagen i midsommarveckan de dagar på året då trafiken är som mest intensiv och risken för olyckor extra stor men mot bakgrund av nyckfullt väder och mycket trafik gäller det att förbereda sin resa på bästa sätt hela sommaren. Tillsammans med vår samarbetspartner Synoptik ger vi dig flera goda tips för en tryggare och säkrare bilresa.

Tips inför sommartrafiken

  • Se till att bilen har väl fungerande torkarblad: Torkarblad blir med tiden hårda och då försämras rengöringseffekten påtagligt. Vid byte av vindrutetorkare är ett tips att byta till torkarblad av erkänt bra kvalitet som har gummi som tål slitage och håller sig mjuka vid kall väderlek.
  • Torka insidan av rutan: Rutan behöver även vara ren på insidan för optimal sikt.
  • Satsa på bra solglasögon: Stark sol bländar och gör att man ser sämre i trafiken. Med polariserande glas slipper man irriterande blänk och reflexer.
  • Kolla däckens lufttryck och mönsterdjup: Värme är slitsamt för däcken, därför är det extra viktigt att ha rätt lufttryck. Rekommenderat lufttryck finns i bilens manual eller på en etikett ofta placerad på insidan av bilens tanklock, dörrsida eller dörrstolpe. Kolla trycket när däcken är kalla eftersom trycket ökar på varma däck. Mönsterdjupet ska vara minst 1,6 mm men minst 3 mm rekommenderas eftersom ett mönsterdjup på mindre än 3 mm medför en påtagligt ökad risk för vattenplaning vid sommarskurar.
  • Testa synen: Synen förändras ofta långsamt utan att vi märker det, särskilt efter 45-årsåldern. Kontrollera synen hos optikern vartannat år för att vara säker på att synen är trafiksäker.
  • Kolla motorn och kylarvätskan: Se över motorn så att den inte läcker och att kylarvätskenivån är rätt. En överhettad motor kan bli en både farlig och dyr affär.
  • Se över tillbehören: Säkra att reservhjul, domkraft, varningstriangel och viltremsa finns med i bilen.
  • Var en alert förare: Ta pauser och se till att vara utvilad för att vara förberedd om farliga situationer skulle uppstå. Det är alltid bra att ha med sig dryck i bilen om man skulle bli stående i bilkö i värmen.

Här finns fler goda råd från oss på Bilprovningen.

Läs mer om Bilprovningens och Synoptiks mångåriga samarbete Synbesiktningen - Sveriges största syntest av bilförare.

Bilar som kör på motorväg i sommarregn

Snabba väderomslag mellan regn och sol ger utmanande vägbanor med starka reflexer. Foto: Pickit