Mer innehåll

Förkunskaper och vidareutbildning

Stimuleras du av att möta människor och har intresse för samt viss kunskap av fordon kan du bli besiktningstekniker hos oss. Vi utbildar dig som inte redan är certifierad och erbjuder kontinuerlig kompetensutveckling för att ligga i framkant.

Oavsett utbildning är det viktigt att du - för att trivas med jobbet som besiktningstekniker - är serviceinriktad och stimuleras av att möta människor.

Du tar ansvar och drivs av att göra ett bra jobb och att samverka med andra. I mötet med kunderna är du informativ, vänlig, lyhörd och förtroendeingivande.

Förkunskaper besiktningstekniker

Vi ser helst att du har fullgjort gymnasieutbildning eller motsvarande inom fordonsteknik alternativt ett intresse för och viss kunskap om fordon vid avsaknad av gymnasiekompetens. Dessutom krävs grundläggande datakunskaper och B-körkort.

Certifikat för fordonsbesiktning, A-, C- eller D-körkort, språkkunskaper utöver svenska eller erfarenhet av kundservice är meriterande men inget krav, då personliga egenskaper värderas högt.

Certifiering och recertifiering

Om du inte redan är certifierad får du en individuellt anpassad utbildning på 5–8 veckor utifrån tidigare förkunskaper. Kursen avslutas med ett test för att bli certifierad besiktningstekniker. Bilprovningen bekostar utbildningen och certifieringen.

Vart fjärde år måste ditt certifikat förnyas genom flera kunskapsprov. Det gäller samtliga besiktnngstekniker. Recertifieringen sker av ett ackrediterat företag.

Förkunskaper besiktningsingenjör

För att avancera till besiktningsingenjör har du goda tekniska kunskaper och en lämplig bakgrund är teknisk utbildning på högskolenivå eller gymnasienivå.

Vidareutbildning

För att ligga i framkant och ha branschens högsta kompetens satsar Bilprovningen mycket på kompetensutveckling på arbetsplatsen.

För att undvika onödiga resor används E-learning i hög utsträckning som i sin tur lett till en minskad påverkan på miljön.

Glad besiktningstekniker i bilprovningens lokaler

Du fortsätter att utvecklas inom Bilprovningen