Mer innehåll

Se och synas i trafiken:

Tips för en säkrare resa i jul

8 av 10 bilister upplever att de bländas av mötande trafik. Dessutom visar vår statistik att var fjärde personbil har brister i kommunikationssystemet såsom strålkastare och ljus. Här delar vi med oss av tips för att se och synas i jultrafiken.

Under julhelgen är det många som är ute i trafiken och ofta är väderförhållandena extra utmanande med mörker, halka och snö.

7 av 10 bilister upplever att de ser sämre när de kör i mörker och 8 av 10 att de bländas av lyktorna från mötande fordon. Det visar Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilister och ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik.

Det är inte bara mörkret som ställer till det för bilisterna, även bländande ljus från mötande fordon är ett stort problem. Av de drygt en miljon personbilar som vi kontrollbesiktade under 2022 hade var fjärde brister i kommunikationssystemet, såsom felriktade eller inte fungerande strålkastare och ljus.

Synbesiktningen visar att fler än 40 procent av bilisterna aldrig kontrollerar bilens belysning eller bara gör det en gång om året.

Tips för en säkrare resa i jultrafiken

Här delar vi med oss av sju goda tips för att en säkrare resa.

  1. Hel- och halvljus: Kontrollera att glödlampor för både hel- och halvljus fungerar.
  2. Positionsljus: Kontrollera att positionsljusen fram (vitt eller gult) och bakljusen (rött) fungerar och lyser tillräckligt starkt.
  3. Blinkers: Kontrollera att alla blinkerslampor (orangegula) fungerar. Tryck på knappen för varningsblinkers så kan du kontrollera alla lampor samtidigt.
  4. Bromsljuset: Kontrollera att alla lampor för bromsljuset fungerar. Glöm inte bort det extra bromsljuset som är vanligt på nyare bilar.
  5. Reflexer: Kontrollera att bilens reflexer (röda) baktill finns och är oskadade.
  6. Synskärpa: Gör ett gratis syntest i en syndator hos optikern vartannat år för att vara säker på att du har en trafiksäker syn.
  7. Trafikglas: Är du glasögonbärare finns det speciella trafikglas som reducerar bländning och ger ökad kontrast. De minimerar även reflexer i glaset från till exempel billyktor.

Delkontroll strålkastare för 60 kr

Året ut betalar du bara 60 kr för delkontroll strålkastare (ordinarie pris 229 kr). Erbjudandet gäller:

Klicka här för att läsa mer om delkontroll strålkastare.

Du bokar tid för delkontroll via bilprovningen.se eller 0771-600 600.

Säkerställ att du syns och ser bra i jultrafiken Foto: Bilprovningen