Mer innehåll

Se och synas i trafiken:

Har du trafiksäker syn?

Var tionde bilist ser suddigt redan efter en meter. Det visar Synbesiktningen 2023. Är du osäker på hur det står till med din syn kan du passa på att göra ett test när du besöker oss. På våra stationer finns självinstruerande syntavlor.

Nya siffror från Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilister som genomförs av Synoptik i samarbete med oss på Bilprovningen, visar att var tionde bilist (9 procent) ser suddigt redan efter en meter och därmed inte skulle klara Transportstyrelsens synkrav för att ta körkort.

Syntavlor på våra stationer

Funderar du på hur det står till med din egen syn är du välkommen förbi en av våra stationer. Där finns enkla, självinstruerande syntavlor så att du själv kan kontrollera din syn och om den klarar Transportstyrelsens krav eller om du behöver synkorrigering.

Om Synbesiktningen

Under 15 år har Synoptik årligen i oktober testat synen på bilister i samband med kontrollbesiktningen på Bilprovningen, och inräknat årets undersökning närmar sig underlaget 35 000 förare.

Varje år visar undersökningen att en betydande andel inte når upp till det synkrav som ställs av Transportstyrelsen för att få ta B-körkort, vilket är att ha minst 50 procentig syn med båda ögonen (visus/synskärpa 0,5). Detta är lågt ställda krav redan från början.

Två fotografier med samma motiv (mörk trafikmiljö) bredvid varandra, men där den vänstra är suddig och den högra skarp

Var tionde bilist har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. Foto: PMAGI