Mer innehåll

Vår station i Arvika firar 45 år på Blästervägen 5

Den 4 december har Bilprovningen i Arvika funnits på Blästervägen i 45 år. Vi flyttade in i lokalen 1978. Till Arvika kom vi redan den 1 juli 1964. Födelsedagen firas med ballonger, godis och fika till kaffet. Varmt välkommen!

Måndagen den 4 december är ingen vanlig dag på Bilprovningen i Arvika utan en mycket speciell dag. Då är det nämligen på dagen exakt 45 år sedan, dvs. 1978, som vi flyttade in i lokalen. Självklart ska detta firas. Dagen till ära är stationen pyntad med ballonger och kunder samt personal bjuds på godsaker till kaffet.

I Arvika har vi funnits betydligt längre än 45. Vi kom dit redan den 1 juli 1964.

En av Sveriges första stationer

Inom det då nybildade AB Svensk Bilprovning planerades verksamhet på 132 platser per den 1 januari 1965. Det förutsattes då att det nya bolaget skulle kunna överta lokaler både från Statens bilinspektion, motorbranschen och motororganisationerna och även viss personal,
framför allt från bilinspektionen.

När den frivilliga provningsverksamheten inleddes den 1 juli 1964 fanns sju stationer i drift, varav Arvika var en. Övriga var Stockholm-Frihamnen, Kalmar, Oskarshamn, Västervik, Helsingborg och Söderhamn.

Lokalen i Arvika låg på Repslagaregatan 15B och var en f d testhall från bilhandeln som övertogs med personal och utrustning. Stationschef var Sigvard Bohlin och hyresvärd Gunnar Gustafsson.

Lennart Nyberg, anskaffningschef, hade nöjet att som representant från huvudkontoret vara i Arvika och inviga stationen.

Det var några Volvo Amazon- och Mercedesägare som blev de första kunderna. Han minns att en ”äldre” dam med en likaledes ”äldre” Mercedes blev helt förskräckt när hon såg protokollets alla anmärkningar och rekommenderades att uppsöka lämplig bilverkstad.

Efter någon timme återkom damen i en helt ny bil. Hon tackade för hjälpen ”att nu hade det blivit av – det som hon tänkt göra så länge – att köpa ny bil”. Hon hade med en tårta som tack. Det fick passera den dagen men fick inte bli någon vana.

Från Repslagaregatan via Åkaregatan till Blästervägen

Vi fanns kvar i den ursprungliga lokalen till och med sommaren 1967 då den ersattes av nybyggd anläggning på Åkaregatan och elva år senare i december 1978 flyttade vi till vår befintliga lokal på Blästervägen 5.

Illustration med tre fyrverkerier och vit text mot blå bakgrund

Bilprovningen firar 45 år på Blästergatan 45. Illustration: Bilprovningen