Mer innehåll

60 år: Sportlovsresan med bil nu och då

Lika länge som Bilprovningen har funnits har bilen stått i centrum för sportlovsresan. Men hur skiljer sig resan nu och då?

Nu

Många är vi som tillbringar sportlovet i fjällen och som tar oss dit med bil. Fokus för resan är destinationen, inte bilen i sig. Den är ett transportmedel, men med många tekniska finesser såsom GPS. Mamma eller pappa kör och barnen sitter bak. Ofast har man färdgodis och tar någon paus för att sträcka på benen, äta eller gå på toaletten. Troligtvis sitter alla med hörlurar och lyssnar på varsin podd eller spellista. Packningen är i bakluckan och skidorna i en box på taket.

För 60 år sedan åkte man inte till fjällen. Inte ens om man var en medelklassfamilj. I stället var det vanligt att barnen åkte med din klass till fjällen. Med familjen tog man en dagstur med bilen. Bilen var en klenod, en stolthet som familjen finåkte i för att det var ett nöje. Så även på vintern. Man tog med sig picknick och bandyklubba, åkte ut till en is, plockade ut baksätet och satte sig intil bilen för att njuta av solen.

Tre bra tips:

Vi avslutar med the tips inför sportlovsresan för att minska bilens bränsleförbrukning och avgasutsläpp.

1. Använd motorvärme innan du åker.

2. Använd hög växel eller farthållare och håll jämn fart på vägen.

3. Ha rätt lufttryck i däcken.

Läs mer om Bilprovningens histioria

Två bilder som visar en familj på sportlov med bilen i bakgrunden, den till vänster är tagen nu och den till höger är tagen för 60 år sedan.

Sportlovsresan med bil nu och då. Foto: Bilprovningen