Mer innehåll

På Black Friday ger Bilprovningen reflexer till 14 000 bilister

Black Friday är inte bara en dag då handeln riktar förmånliga erbjudanden till konsumenter, det är också precis vad det låter som, nämligen en av årets mörkaste fredagar. Bilprovningen uppmärksammar dagen med att göra en god gärning och ge reflexer till alla sina kunder för att påminna om vikten av att synas bättre i trafiken och vintermörkret.

I morgon delar Bilprovningen ut reflexer till kunderna på alla stationer från söder till norr. Totalt rör det sig om 14 000 reflexer. Syftet är nyttja Black Friday, en av årets mörkaste fredagar, till något positivt och uppmärksamma bilister på vikten av att bära reflex för att synas bättre i trafiken och vintermörkret.

- Reflexen är en enkel och billig livförsäkring i vintermörkret. Vår informationskampanj med reflexer som give-aways på Black Friday syftar till att påminna bilisterna om detta, säger Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselgren

Med reflex syns man 100 meter tidigare

Att se gångtrafikanter i mörker som inte bär reflex är svårt. Studier från bland andra NTF visar att en person med reflex syns från en bil med halvljus redan på 125 meters avstånd, medan en person med mörka kläder utan reflex syns först när bilen är 20–30 meter från.

Detta bekräftas av Synbesiktningen 2020, där 74 procent av bilisterna upplever att det är svårt eller mycket svårt att se gångtrafikanter som inte använder reflex i mörker. Synbesiktningen är Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen

En av tre använder inte reflex

Trots detta använder var tredje (32 procent) gångtrafikant aldrig eller sällan reflex när det är mörkt, fastän 84 procent har en reflex för eget bruk. Det visar en riksrepresentativ undersökning gjord av Kantar SIFO i oktober 2020 på beställning av Synbesiktningen.

- Det är obegripligt att så många gångtrafikanter aldrig eller sällan bär reflex i mörkret. Det borde vara en självklarhet när det är ett sådant enkelt sätt att minska risken för olyckor, avslutar Cecilia Blom Hesselgren.

Hon får medhåll av 86 procent av Sveriges bilister som, enligt Synbesiktningen 2020, vill se lagkrav på reflex för gångtrafikanter i mörker.

Kort om undersökningarna av Kantar Sifo och Synbesiktningen 2020

  • 84 procent av svenskarna äger en reflex för eget bruk.
  • 32 procent använder aldrig eller sällan reflex när de är ute och går i mörker.
  • 74 procent av Sveriges bilister tycker det är svårt eller mycket svårt att se personer utan reflex i mörker.
  • 86 procent av Sveriges bilister vill se lagkrav på reflex för gångtrafikanter i mörker.

Undersökningen av Kantar Sifo genomfördes i november 2020 och är riksrepresentativ med 2308 intervjuer. Synbesiktningen 2020 genomfördes den 15 oktober. 1 252 bilister svarade på attitydfrågor kring syn och bilkörning, varav 784 gjorde ett syntest.

För mer information

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, mobil: 0706-87 03 66 e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se