Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor

Utbildning

En besiktningstekniker besiktar olika slags fordon beroende på fordonsbehörighet. Besiktningen sker självständigt eller tillsammans med kollegor med hjälp av handdator, datorutrustning, mätinstrument och verktyg.

Utbildning

Bilprovningen erbjuder ett flertal utbildningar för sina medarbetare, bland annat inom arbetsmiljö, ergonomi, teknik, kundservice, miljö, mångfald och etik.

Vid anställning som besiktningstekniker finns det möjlighet att få en grundutbildning som utgår ifrån tidigare förkunskaper.

Kursen avslutas med ett test för att bli certifierad besiktningstekniker

Besiktningsingenjörer genomför också en grundutbildning baserad på tidigare kunskaper
Studierna bedrivs på heltid och varierar mellan teoretiska pass och besiktning av fordon.

All grundutbildning sker i Västerås och det finns möjlighet att bo kvar vid skolan under veckorna.

Recertifiering

För att bibehålla sin personcertifiering måste alla besiktningstekniker förnya sin certifiering vart fjärde år genom flera olika kunskapsprov. Recertifieringen sker hos ett ackrediterat företag i Västerås.

E-learning och vidareutbildning

Bilprovningen har länge satsat på resfria möten och utbildningar. Som ett av de första företagen i landet införde Bilprovningen e-learning i stor skala redan i början av 2000-talet. E-learning är nu den mest använda utbildningsformen för kompetensutveckling och har minskat andelen resor avsevärt vilket i sin tur lett till en minskad negativ påverkan på miljön.

Förkunskaper besiktningstekniker

Vi vill att du har en fullgjord gymnasieutbildning eller motsvarande. Dessutom krävs teknisk fordonskunskap och grundläggande datakunskaper.

Om du har C-körkort, erfarenhet av kundservice och språkkunskaper utöver svenska är det meriterande.

Du fortsätter att utvecklas inom Bilprovningen

Förkunskaper besiktningsingenjör

Som besiktningsingenjör har du goda tekniska kunskaper och en lämplig bakgrund är teknisk utbildning på högskolenivå eller gymnasienivå.

För att bli besiktningsingenjör måste du ha gymnasieutbildning med svenska A, engelska A + B, matematik A + B + C, Fysik A + B,  Kemi A samt B-körkort. 

Om du har körkort för fler fordon, erfarenhet av kundservice och språkkunskaper utöver svenska är det meriterande.

För båda yrkesrollerna gäller att man behärskar officeprogrammen och har vana av datorer.