Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor

Besiktning av personbil

Alla personbilar ska enligt lag kontrollbesiktas regelbundet – för både trafiksäkerhetens och miljöns skull. Här kan du läsa om när din bil ska besiktas.

Så bokar du din besiktning

Om du besiktade bilen hos Bilprovningen förra gången får du en inbjudan med förslag på tid till årets besiktning i god tid innan aktuell besiktningsperiod. Den tiden bekräftar du genom att betala in beloppet som anges. Om du inte får en inbjudan kan du enkelt boka tid själv – via webben eller telefon.

Priser för besiktning av personbil

Fordon, personbil

Tjänst

Pris inkl. moms

Personbil (max totalvikt 3 500 kg)

Kontrollbesiktning

Varierar mellan stationer och dag samt tid på dygnet

Personbil (max totalvikt 3 500 kg)

Efterkontroll (ombesiktning)

319 kr

Personbil (över 3 500 kg)

Kontrollbesiktning

899 kr

Personbil (över 3 500 kg)

Efterkontroll (ombesiktning)

624 kr


Fordon, drop-in

Tjänst

Pris inkl. moms

Drop-in: Se fordonsslag, stationer och tider här

Kontrollbesiktning

+ 100 kr


Checklista inför besiktning av personbil

Det finns funktioner och utrustning på bilen som du enkelt kan kontrollera – och eventuellt åtgärda – innan besiktningen. Några bra punkter att titta över är:

Att vindrutetorkare och -spolare fungerar

Att blinkers och belysning fungerar (glöm inte lampan vid registreringsskylten)

Att tutan fungerar

Att samtliga säkerhetsbälten fungerar (sätt gärna fast bältena i baksätet)

Att det finns en varningstriangel i bilen

Att däckens mönsterdjup är minst 1,6 mm

Att backspeglarna är hela och sitter fast

Att batteriet sitter fast ordentligt

Att oljenivån i motorn är okej (se bilens instruktionsbok)

Om din bil har en löstagbar dragkrok tar du med den och eventuell nyckel till dragkroken när du ska besikta.. Vi kontrollerar att din dragkrok går att sätta fast och att ta bort samt att eventuellt nyckellås fungerar. Är du osäker på hur dragkroken ska fungera eller repareras rekommenderar vi dig att ta kontakt med tillverkaren.


Fordon med metangas

Vid kontrollbesiktning av personbilar, lastbilar och bussar som drivs med metangas (biogas eller naturgas) måste bränsletanken för gas vara fylld så mycket att motorn kan köras i läge "gasdrift" då vi gör täthetskontroll av bränslesystem. Om bilens motor inte kan köras på bränslet metangas eller om bränslesystemet har något läckage underkänns fordonet med krav på efterkontroll.

 

Frilagda/synliga tankar eller intyg på kontroll


Från och med den 20 maj 2018 måste alla gastankar vara frilagda/synliga för att vi ska kunna kontrollera eventuella skador, fastsättning och täthet.


Om gastankarna inte är frilagda krävs ett intyg (ej äldre än 15 månader) som visar att de redan har kontrollerats gällande skador, fastsättning och täthet på gastank och övriga bränslesystemet. Läs mer hos Transportstyrelsen.


Intyget får utfärdas av fordonstillverkaren eller dess representant, eller via företag som har verksamhet inom konvertering, reparation eller kontroll av bränslesystem för gas. Här finns en lista över verifierade verkstäder.


När ska du besikta din bil?

Alla personbilar ska enligt lag kontrollbesiktas regelbundet – för både trafiksäkerhetens och miljöns skull.

 

En personbil besiktas första gången senast 36 månader efter fordonet togs i bruk, andra gången senast 24 månader efter föregående besiktning och därefter senast 14 månader efter föregående besiktning.


Om bilen inte är besiktad när besiktningsperioden är slut får den körförbud. Då får den endast köras kortast lämpliga väg till en besiktningsstation. Körförbudet upphävs när bilen blivit besiktad.

Vi kontrollerar 292 punkter i din bil

Besiktningen innebär att specialutbildad besiktningspersonal går igenom din bil noggrant både invändigt och utvändigt. Vi provkör dessutom bilen, gör särskilda bromsprov och utför olika miljökontroller. Totalt handlar det om 292 olika punkter. Resultatet samlar vi i ett protokoll som du får med dig när besiktningen är färdig. 


Läs mer om vad vi tittar på vid besiktningen


Läs mer om protokollet och vad det innehåller.