Mer innehåll

Foto av mekanisk inspektion

Besiktning av personbil

Alla personbilar ska enligt lag kontrollbesiktas regelbundet – för både trafiksäkerhetens och miljöns skull.

Så bokar du din besiktning

Om du besiktade bilen hos Bilprovningen förra gången får du en inbjudan med förslag på tid till årets besiktning i god tid innan sista besiktningsdatum. Den tiden bekräftar du genom att betala in beloppet som anges. Om du inte får en inbjudan kan du enkelt boka tid själv genom att ringa oss eller skriva in registreringsnumret i rutan nedan.

car number

Fyll i tre bokstäver och tre siffror. Det går också att skriva ett registreringsnummer som slutar med en bokstav istället för en siffra.

När ska du besikta din bil?

Alla personbilar ska enligt lag kontrollbesiktas regelbundet – för både trafiksäkerhetens och miljöns skull.

En personbil besiktas första gången senast 36 månader efter fordonet togs i bruk, andra gången senast 24 månader efter föregående besiktning och därefter senast 14 månader efter föregående besiktning.

Om bilen inte är besiktad när besiktningsperioden är slut får den körförbud. Då får den endast köras kortast lämpliga väg till en besiktningsstation. Körförbudet upphävs när bilen blivit besiktad.

Vi kontrollerar 292 punkter i din bil

Besiktningen innebär att specialutbildad besiktningspersonal går igenom din bil noggrant både invändigt och utvändigt. Vi provkör dessutom bilen, gör särskilda bromsprov och utför olika miljökontroller. Totalt handlar det om 292 olika punkter. Resultatet samlar vi i ett protokoll som du får med dig när besiktningen är färdig.

Fordon med metangas

Vid kontrollbesiktning av personbilar, lastbilar och bussar som drivs med metangas (biogas eller naturgas) måste bränsletanken för gas vara fylld så mycket att motorn kan köras i läge "gasdrift" då vi gör täthetskontroll av bränslesystem. Om bilens motor inte kan köras på bränslet metangas eller om bränslesystemet har något läckage underkänns fordonet med krav på efterkontroll.

Frilagda/synliga tankar eller intyg på kontroll

Från och med den 20 maj 2018 måste alla gastankar vara frilagda/synliga för att vi ska kunna kontrollera eventuella skador, fastsättning och täthet. Om gastankarna inte är frilagda krävs ett intyg (ej äldre än 15 månader) som visar att de redan har kontrollerats gällande skador, fastsättning och täthet på gastank och övriga bränslesystemet. Läs mer hos Transportstyrelsen.

Intyget får utfärdas av fordonstillverkaren eller dess representant, eller via företag som har verksamhet inom konvertering, reparation eller kontroll av bränslesystem för gas. Här finns en lista över verifierade verkstäder.

Priser för besiktning av personbil

Skrolla i sidled för att se hela tabellen

Fordon, personbil

Tjänst

Pris inkl. moms

Personbil, max totalvikt 3 500 kg

Kontrollbesiktning

Varierar mellan stationer och dag samt tid på dygnet

Personbil, max totalvikt 3 500 kg

Efterkontroll

Rabatterat pris 259 kr, gäller med kupong*.
Ordinarie pris 359 kr.

Personbil, över 3 500 kg

Kontrollbesiktning

1169 kr

Personbil, över 3 500 kg

Efterkontroll

779kr

Fordon, drop-in

Tjänst

Pris inkl. moms

Kontrollbesiktning

Tillägg på ord pris, från 100 kr

Checklista inför besiktning av personbil

  • Personbil/Husbil

    Det finns funktioner och utrustning på personbilar och husbilar (PB klass I/PB klass II) som du enkelt kan kolla – och eventuellt åtgärda – innan besiktningen. Några bra punkter att titta över är att:
    -- Vindrutetorkare och -spolare fungerar
    -- Blinkers och belysning fungerar (glöm inte lampan vid registreringsskylten)
    -- Tutan fungerar
    -- Samtliga säkerhetsbälten fungerar (sätt gärna fast bältena i baksätet)
    -- Det finns en varningstriangel i bilen
    -- Mönsterdjup på sommardäck är minst 1,6 mm och 3 mm på vinterdäck
    -- Backspeglarna är hela och sitter fast
    -- Batteriet sitter fast ordentligt
    -- Oljenivån i motorn är okej (se bilens instruktionsbok)
    -- Bodelen i husbil är fri från lösa föremål (så att de inte skadar inredningen vid ett bromsprov)
    -- Om din bil har en löstagbar dragkrok tar du med den och eventuell nyckel till dragkroken när du ska besikta. Vi kontrollerar att din dragkrok går att sätta fast och att ta bort samt att eventuellt nyckellås fungerar. Är du osäker på hur dragkroken ska fungera eller repareras rekommenderar vi dig att ta kontakt med tillverkaren.
    --Bilens standard-/huvudnyckel är med vid besiktningen. Vissa moderna bilar har idag olika typer av nycklar, ibland finns en ”enklare” nyckel (eller app) som endast är för att starta/köra bilen men som inte medger samtliga funktioner i fordonet. Standardnyckel/huvudnyckel däremot styr vissa funktion som ska kontrolleras vid en besiktning, det är därför då av stor vikt att denna nyckel är med vid besiktningen. Vad som är standard-/huvudnyckel framgår i bilens instruktionsmanual.