Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor
  • Tekniska frågor

Vad gäller om jag monterat eller tagit bort en dragkrok?

Om du har monterat eller tagit bort en dragkrok måste fordonet genomgå en begränsad registreringsbesiktning (undantag) inom en månad. Monteringsanvisningen ska tas med till Bilprovningen vid registreringsbesiktning och bokning sker via 0771-600 600.  

Vid montering, kontrollera att identifieringsskylt sitter på draganordningen samt att den överensstämmer med monteringsanvisningen. 

Undantag  

Om ett fordonet uppfyller nedanstående kriterier behöver inte dragkroken registreringsbesiktas. 

• Kopplingsanordningen (dragkula) är EU-typgodkänd och monterad på en EU-typgodkänd personbil klass I eller EU-typgodkänd lastbil (maxvikt 3 500 kg), avsedd för montering på fordonet samt att uppgifterna om fordonets maximala släpvagnsvikt eller släpkärrevikt finns i vägtrafikregistret. 

• För lastbil gäller dessutom att kopplingsanordningen inte får vara integrerad i en eftermonterad bakgavellyft eller i ett eftermonterat särskilt underkörnings-skydd.  

• Demontering av kopplingsanordning på EU-typgodkänd personbil klass I eller EU-typgodkänd lätt lastbil med en högsta maximala totalvikt av 3 500 kg under förutsättning att uppgift om kopplingsanordning inte finns i vägtrafikregistret. 

De nya reglerna gäller inte för personbil klass II, dvs husbilar.

Transportstyrelsen: Läs mer om dragkrok på EU-typgodkänd bil >>

Har du en löstagbar dragkrok?

Detta gäller för löstagbara dragkrokar >>

Boka tid för registreringsbesiktning

Ring 0771-600 500 så hjälper vi dig att hitta en tid. Välkommen.

Hittade du inte det du letade efter?

Försök igen med ett annat sökord