Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor
  • Besiktningsperiod

Besiktningsbefriade fordon

car number

Veteranbilskontroll

Fordon som är 50 år (mc 40 år) eller äldre är besiktningsbefriade om de har en godkänd kontrollbesiktning gjord när de har blivit 50 år. Vid beräkning av åldern utgår man ifrån ”Fordonsår” i vägtrafikregistret.

Vilka fordon omfattas?

  • 50 år gamla bilar och släpvagnar som dras av bilar, motorredskap klass I och släpvagnar som dras av dessa, samt motorredskap som utgörs av ombyggda bilar och traktorer som utgörs av ombyggda bilar (Epa- och A-traktor)
  • 40 år gamla motorcyklar
  • Personbilar och motorcyklar som är registrerade som tävlingsfordon, blir under vissa förutsättningar befriade från krav på besiktning
  • Vissa amatörbyggda fordon som efterliknar de äldre fordonen ovan kan efter registreringsbesiktning bli undantagna från krav på besiktning
  • Fordon på öar utan fast förbindelse är också undantagna från kravet på kontrollbesiktning.

Undantag: Fordon i yrkesmässig trafik är inte besiktningsbefriade.

Nyhet! Veteranbilskontroll

Äger du en älskad bil eller lastbil som inte längre behöver besiktas? Nu kan vi hjälpa dig att få koll på eventuella brister som behöver skötas om. Bilprovningens veteranbilskontroll ger dig besked om det finns några fel i fram- och bakvagn, bromssystem eller belysning.

Efter kontrollen får du ett protokoll med resultatet och det rapporteras inte till Transportstyrelsen. Veteranbilskontrollen kostar 349 kronor. Boka tid här.

Bilprovningens delkontroller

Även om ditt fordon är besiktningsbefriat kanske du vill få det undersökt. Vi har flera olika kontroller av hela eller delar av fordonet. Välj tid på webben eller ring oss på 0771-600 600 så hjälper vi dig hitta en tid.

Resultatet från dessa kontroller rapporteras inte till Transportstyrelsen.

När är det dags att besikta övriga fordon?

Här hittar du alla besiktningsintervaller för övriga fordon.

Hittade du inte det du letade efter?

Försök igen med ett annat sökord