Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor

Säkra barn i bil

Upp till fyra års ålder åker barnet säkrast om det sitter bakåtvänt i en bilbarnstol. Tack vare stolen skyddas barnets huvud och hals vid en eventuellt krock. Säkerhetsmässigt är framsätet och baksätet lika bra.

Undersidebild

Koppla ur krockkudde

Placera aldrig ett barn som är kortare än 140 cm på en plats där du har en inkopplad krockkudde. Om du vill ha barnet i framsätet ska du koppla ur krockkudden på en auktoriserad verkstad.

Har din bil nyckelavstängning för krockkudden så kan du själv stänga av den.

Sitt på bälteskudde upp till 135 cm

Vad säger lagen? Barn som är kortare än 135 cm ska använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan särskild skyddsanordning för barn.

Så länge skelettet inte är färdigutvecklat, behöver barnet lyftas upp så att bilbältet kan skydda deras kroppar

Från fyra år och uppåt

Upp till fyra års ålder åker barnet säkrast baklänges. Därefter kan barnet sitta framåtvänd i en bältesstol eller på en bälteskudde. Bältet ska sitta nära halsen och hållas undan från barnets mage (över låren).

Se till att bältet är ordentligt sträckt.

Det är först när barnet kommer upp i 10-12 års ålder som kroppen är tillräckligt utvecklad att det räcker med bilens vanliga säkerhetsbälten.

Större risk för skador

Det är fem gånger större risk att små barn skadas svårt eller dödas i en framåtvänd bilbarnstol jämfört med en bakåtvänd.

Fråga din besiktningstekniker

Vi på Bilprovningen ger dig gärna råd och tips om säkerhet och fordon. Följ med under besiktningen nästa gång du besiktar bilen hos oss. Välkommen!

Kunskapsbrist medför att barn i bil färdas osäkert i onödan

Bilprovningen månar inte bara om trafiksäkra fordon utan också om säkra förare. För att undersöka bilförares kunskaper om hur barn färdas säkrast i bil genomförde Bilprovningen en enkät under juli-augusti 2013.

Sammanlagt svarade 794 personer, varav 64 procent uppgav att de dagligen kör med barn som passagerare och 25 procent någon gång i veckan.

Enkäten visar att var femte person som besvarade enkäten inte känner till att det är fem gånger säkrare för barn att åka baklänges än att åka framåtvänd. 

Råden kring hur barn åker säkrare i bil baserar sig på en policy initierad av Folksam 2006. Bakom policyn står representanter för bilindustrin, Vägverket, NTF, VTI, barnstolstillverkare, Bilprovningen, Autoliv och Folksam.