Bilprovningen
Bilprovningen / Kundservice / Goda råd / Morgan svarar

Morgan svarar

Bilprovningens expert Morgan Isacsson besvarar frågor om kontrollbesiktning och föreskrifter. #morgansvarar

Undersidebild

Här publicerar vi ett urval svar från vår expert Morgan Isacsson gällande frågor som vi får in till Bilprovningen gällande föreskrifter och kontrollbesiktning och från tidningen Allt om Bilars läsare.

Tips om hur du vårdar ditt campingfordon

Frågor och svar från Morgan

Hur är det med avgasrör som går ut på bilens högra sida nu för tiden?

Morgan svarar: På personbil och lätt lastbil kontrollerar vi riktningen på slutröret så att det inte är risk för att avgaser tränger in i förar- eller passagerarutrymme.

Det innebär att avgasrörets slutrör får vara riktat åt höger men det rekommenderar vi inte då bilens avgaser riktas mot fotgängarna på trottoaren där det även vistas barn och barn i barnvagn.

Observera att avgasrör inte får inte mynna ut under utrymme för förare eller passagerare och inte heller under annan del av karosseriet, som är sammanbyggd med sådant utrymme.

För buss och tung lastbil gäller nationella krav, vilket innebär att avgasrör ska vara riktat så att avgaserna avleds uppåt, bakåt eller på vänster sida.

Frågor och svar i tidningen Allt om Bilar

Nedan finner ni ett litet urval av frågor och svar från tidningen Allt om Bilar.

Hur bedömer ni vinterdäck där dubb saknas?

Morgan svarar: På personbilar och släpvagnar med totalvikt...länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om bromsarna tar dåligt, beror det oftast på bromsok eller bromsbelägg?

Morgan svarar: Den vanligaste anledningen till att bromsen inte fungerar som den ska att bromsbeläggen för...länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jag har hört att det ska komma nya riktlinjer vad gäller kontroll av förarhjälpsystem som antisladd och sånt. Är det så och vad är det för nyheter på gång vad gäller kontroll av bilens elektronik?

Morgan svarar: Kommande EU-regler som träder i kraft år 2018 kommer att medföra att även de flesta..länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du kan även läsa fler frågor och svar i Allt om Bilar där Morgan svarar på frågor från läsare.

Fler frågor och svar i Allt om Bilarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster