Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor

Morgan svarar

Bilprovningens expert Morgan Isacsson besvarar frågor om kontrollbesiktning och föreskrifter. #morgansvarar

Undersidebild

Här publicerar vi ett urval svar från vår expert Morgan Isacsson gällande frågor som vi får in till Bilprovningen gällande föreskrifter och kontrollbesiktning och från tidningen Allt om Bilars läsare.

Har du en fråga till Morgan så mejla redaktionen@bilprovningen.se. Frågor och svar publiceras sedan här på sajten anonymiserade.

Frågor och svar från Morgan

Kan jag ha takboxen på bilen när den ska besiktas?

Morgan svarar: Ja, man kan kontrollbesikta en bil med en monterad takbox under förutsättning att den är rätt monterad och sitter fast. Det är ingen särskild kontroll av takboxen, men den måste sitta fast annars blir bilen underkänd på kontrollbesiktningen. Är det risk att takboxen lossnar helt under färd får bilen körförbud. 

Mätutrustningen för avgaserna har sett likadan ut i 20 år känns det som. Vad är det ni mäter egentligen?

Morgan svarar: På bensindrivna bilar från årsmodell 1993 med totalvikt upp till 3 500 kg mäts koloxid och kolväten vid tomgång och vid förhöjd tomgång mäts koloxid och lambdavärde med en 4-gasmätare. På bensindrivna bilar äldre än årsmodell 1993 med totalvikt upp till 3 500 kg mäts endast koloxid.

På dieseldrivna bilar 20 år eller yngre, oavsett totalvikt, mäts röktätheten (K-värde) i avgaserna med en opacitetsmätare. På dieseldrivna bilar äldre än 20 år, oavsett totalvikt, görs endast en okulär kontroll av svärtningen.

Kan man extrautrusta sin bil med vilken fälgbredd som helst?

Morgan svarar: Nej, det kan man inte. Vid kontrollbesiktningen kontrollerar vi hjulfrigång och det görs genom att hjulen vrids fullt ut åt höger och vänster. Vi kontrollerar även hjulfrigång vid lyftning, fjädringsrörelse och provkörning och då gäller att däcken inte kan nötas mot andra detaljer och ta skada.

Utöver denna kontroll gäller att hjul och däck täcks av bilens ursprungliga stänkskärm, annars är det krav på registreringsbesiktning. OBS! Vid byte av fälg kan det medföra att spårvidden ändras så mycket att det blir krav på registreringsbesiktning.

Hur är det med avgasrör som går ut på bilens högra sida?

Morgan svarar: På personbil och lätt lastbil kontrollerar vi riktningen på slutröret så att det inte är risk för att avgaser tränger in i förar- eller passagerarutrymme.

Det innebär att avgasrörets slutrör får vara riktat åt höger men det rekommenderar vi inte då bilens avgaser riktas mot fotgängarna på trottoaren där det även vistas barn och barn i barnvagn.

Observera att avgasrör inte får inte mynna ut under utrymme för förare eller passagerare och inte heller under annan del av karosseriet, som är sammanbyggd med sådant utrymme.

För buss och tung lastbil gäller nationella krav, vilket innebär att avgasrör ska vara riktat så att avgaserna avleds uppåt, bakåt eller på vänster sida.

Tips om hur du vårdar ditt campingfordon

Frågor och svar i tidningen Allt om Bilar

Nedan finner ni ett litet urval av frågor och svar från tidningen Allt om Bilar.

Hur bedömer ni vinterdäck där dubb saknas?

Morgan svarar: På personbilar och släpvagnar med totalvikt >>

Om bromsarna tar dåligt, beror det oftast på bromsok eller bromsbelägg?

Morgan svarar: Den vanligaste anledningen till att bromsen inte fungerar som den ska att bromsbeläggen för >>

Jag har hört att det ska komma nya riktlinjer vad gäller kontroll av förarhjälpsystem som antisladd och sånt. Är det så och vad är det för nyheter på gång vad gäller kontroll av bilens elektronik?

Morgan svarar: Kommande EU-regler som träder i kraft år 2018 kommer att medföra att även de flesta >>

Fler frågor och svar från Morgan hittar du på Allt om bilars sajt.