Mer innehåll

Tips för att förebygga vanligaste felen på personbilar

Är du ägare till en av de över 5 miljoner personbilar som är i trafik i Sverige? Personbilen är ett populärt sätt att färdas och för en trygg transport behövs en säker bil. Här får du tips på hur du enkelt kan förebygga de vanligaste felen.

Goda råd om husvagn och husbil

Vanliga fel

Under 2023 kontrollbesiktade Bilprovningen närmare en miljon personbilar. Totalt underkändes ungefär var tredje personbil. Utifrån vår omfattande besiktningsstatistik har vi identifierat de vanligaste felen på personbilar. Här kan du ta del av den Pdf, 108.1 kB..

Fel på bromsarna

Den vanligaste orsaken till krav på efterkontroll var anmärkningar mot komponenter i bromssystemet. Ojämn bromsverkan, brister i hjulbromsen (bromsskivor, bromsbelägg), otillräcklig bromsverkan på parkeringsbromsen och skadade bromsledningar är vanliga fel.

Krav på efterkontroll innebär att bristerna är så pass allvarliga att fordonet inte får användas mer än nödvändigt innan de har åtgärdats och en fackmannamässig bedömning gjorts av att de har avhjälpts.

Att förebygga fel

För att förebygga fel är det viktigt är att underhålla bilens bromsar. Det gör du bland annat genom att regelbundet motionera bromsarna. Detta gör du genom att använda parkeringsbromsen och framför allt genom att ibland göra lite kraftigare inbromsningar vilket ”hettar upp” och är bra för bromsbelägg och bromsskivor.

Se till att serva bilen regelbundet och om du är osäker kan du boka en delkontroll bromsprov på någon av Bilprovningens stationer.

Tips

  • Använd parkeringsbromsen regelbundet
  • Gör ibland kraftigare inbromsningar
  • Serva bilen regelbundet
  • Boka en Delkontroll bromsprov

Besiktning av personbilar

Personbilar besiktas för första gången när de är tre år, för andra gången när de är fem år och därefter senast 14 månader efter föregående besiktning. Här kan du läsa mer om vad som gäller för besiktning av personbilar.  

Om du vill boka tid för besiktning gör du det enkelt här.

Visste du att...

  • Under 2023 kontrollbesiktade Bilprovningen närmare en miljon personbilar.
  • Var tredje personbil underkändes och var femte med krav på efterkontroll.
  • De vanligaste felen berör huvudstrålkastare och positionslykta - det är viktigt att se och synas i trafiken.
  • Den vanligaste orsaken till efterkontroll är fel på bromsarna.