Mer innehåll

Logga in som

Registrera dig

För att logga in behöver du registrera dig för Mina Sidor.

Goda råd om däck

Vi som jobbar på Bilprovningen delar gärna med oss av vår erfarenhet och kunskap om fordon. Passa på att fråga oss om däck nästa gång du är inne och besiktar bilen.

Välj rätt vinterdäck

 • Välj typ av vinterdäck efter dina behov. Inga däck är bäst på allt.
 • På våt is fungerar dubbade vinterdäck bäst, men använd inte dubbdäck i onödan. De ökar bullret och sliter loss partiklar från vägytan som försämrar luften.
 • Om du oftast kör på barmark kan dubbfria vinterdäck vara ett bättre val
 • Alla M+S (Modd & Snö) är inte vinterdäck. Läs mer på www.stro.s
 • Använd aldrig sommardäck på vintern.

Byt däck i tid

 • Byt däck i tid för att vara på säkra sidan. Lagen säger minst 3 mm mönsterdjup på vinterdäck och 1,6 mm på sommardäck
 • Förvara däcken svalt, torrt och mörkt så håller de längre. Däck på fälg kan förvaras stående, liggande eller upphängda. Däck utan fälg förvaras stående

Bästa däcken bak

 • Det är viktigt att de däck som har bäst mönsterdjup placeras bak. Det gäller för bak -, fram - och fyrhjulsdrivna bilar.

Kolla lufttrycket regelbundet

 • Minska bränsleförbrukningen: Om du kör med 80 procent av rekommenderat lufttryck ökar bränsleförbrukningen med 1-2 procent och däckens livslängd minskar med 75 procent.
 • Kolla regelbundet: Kontrollera lufttrycket varje månad.
 • Följ rekommendationen: Följ tillverkarens rekommenderade däcktryck som gäller för kalla däck. Ligg max 10 procent från rekommenderat lufttryck (högst 0,2-0,3 bar fel).
 • Hitta trycket: Rekommenderat lufttryck hittar du i bilens manual eller på en etikett ofta placerad på insidan av bilens tanklock, dörrsida eller dörrstolpe.
 • Mer luft i varma däck: I varmkörda däck ”sväller” luften och trycket ökar. Däcken verkar då innehålla mer luft än de egentligen gör. Ett tips är att fylla på cirka 0,3 bar extra om man mäter på varmkörda däck.

Välj rätt sommardäck

 • Välj däck med lågt rullmotstånd så minskar bränsleförbrukningen.
 • Använd inte dubbfria vinterdäck på sommaren. Gummit är för mjukt för sommarvärme och däcken slits ut i förtid. Dessutom brukar de inte klara våt asfalt lika bra som riktiga sommardäck, vilket innebär risk för vattenplaning redan vid låg hastighet
 • Tag hjälp av aktuella däcktester.
Goda råd om däck

Frågor och svar om däck och besiktning

 • Vad gäller för löstagbar dragkrok?

  Om din bil har en löstagbar dragkrok tar du med den och eventuell nyckel till dragkroken när du ska besikta.Vi kontrollerar att din dragkrok går att sätta fast och att ta bort samt att eventuellt nyckellås fungerar. Är du osäker på hur dragkroken ska fungera eller repareras rekommenderar vi dig att ta kontakt med tillverkaren.
 • Vad gäller om jag monterat eller tagit bort en dragkrok?

  Om du har monterat eller tagit bort en dragkrok måste fordonet genomgå en begränsad registreringsbesiktning (undantag) inom en månad. Monteringsanvisningen ska tas med till Bilprovningen vid registreringsbesiktning och bokning sker via 0771-600 600.Vid montering, kontrollera att identifieringsskylt sitter på draganordningen samt att den överensstämmer med monteringsanvisningen.UndantagOm ett fordonet uppfyller nedanstående kriterier behöver inte dragkroken registreringsbesiktas.
  • Kopplingsanordningen (dragkula) är EU-typgodkänd och monterad på en EU-typgodkänd personbil klass I eller EU-typgodkänd lastbil (maxvikt 3 500 kg), avsedd för montering på fordonet samt att uppgifterna om fordonets maximala släpvagnsvikt eller släpkärrevikt finns i vägtrafikregistret.
  • För lastbil gäller dessutom att kopplingsanordningen inte får vara integrerad i en eftermonterad bakgavellyft eller i ett eftermonterat särskilt underkörnings-skydd.
  • Demontering av kopplingsanordning på EU-typgodkänd personbil klass I eller EU-typgodkänd lätt lastbil med en högsta maximala totalvikt av 3 500 kg under förutsättning att uppgift om kopplingsanordning inte finns i vägtrafikregistret.
  De nya reglerna gäller inte för personbil klass II, dvs husbilar.Transportstyrelsen: Läs mer om dragkrok på EU-typgodkänd bilHar du en löstagbar dragkrok?Detta gäller för löstagbara dragkrokarBoka tid för registreringsbesiktning
  Ring 0771-600 500 så hjälper vi dig att hitta en tid. Välkommen.
 • Vad är en elektronisk miljökontroll?

  På bensindrivna personbilar från 2002 samt dieseldrivna personbilar från 2004, med en max totalvikt på 3 500 kilo gör vi en elektronisk miljökontroll, OBD- kontroll. Kontrollen genomförs med hjälp av ett diagnosverktyg som kopplas in i ett uttag som normalt sitter under instrumentpanelen. Verktyget läser ut samtliga registrerade felkoder som påverkar bilens utsläpp.Läs mer om den elektroniska miljökontrollen och felkoder
 • Vad är Mina Sidor?

  Att registrera sig för Mina sidor innebär att vi tillsammans drar ett strå till stacken för miljön.Bilprovningens viktigaste bidrag för miljön är utsläppskontroller av fordon, men vi gör mycket mer än så. Att minska våra pappersutskick är ett prioriterat område och det blir möjligt tack vare Mina sidor och att du som kund väljer att registrera dig och bli kontaktad via mejl istället för postala brev.Med Mina sidor samlar du alla fordon och besiktningar på ett ställe. Vi hjälper dig att hålla koll på alla dina fordon och när det är dags för besiktning. Du får dessutom tillgång till dina besiktningsprotokoll som är utförda av Bilprovningen.Mina sidor Företag
  Om ditt företag har ansökt om att bli fakturakund hos oss finns möjligheten att boka tid via Mina sidor och då följer ert kundnummer med i bokningen. Då behöver man inte medta rekvisition till besöket för att fakturera utförd tjänst.Här kan du läsa mer om att vara företagskund och ansöka om att bli fakturakund.
 • Vad ska jag tänka på inför besiktningen (checklista)?

  Vi har tagit fram ett antal checklistor inför kontrollbesiktningen. Se våra checklistor inför besiktningen.Läs gärna igenom den innan du åker till Bilprovningen för att undvika onödiga anmärkningar.
 • Elsystemet på min släpkärra har brunnit. Kan jag lagligt använda den belysning som används till obromsad båttrailer?

  Det går bra att använda belysning som är avsedd för obromsade släpvagnar under förutsättning att den är godkänd (E-märkt) och att det finns stoppljus i lyktorna baktill. Om släpvagnen är bredare än 160 cm och är av årsmodell 1977 eller nyare måste det finnas positionslyktor framtill. Vid kontrollbesiktningen kontrolleras inte om belysningen är E-märkt utan endast att belysningen finns, fungerar och har rätt färg.
 • Backljusen fungerar inte, kommer det ställa till problem för mig när jag snart ska besikta min bil?

  Det beror på när din bil är tagen i bruk. För bilar som är tagna i bruk från och med 1 januari 2015 är det krav på att det finns ett fungerande backljus. På lätt bil och lätt släpvagn från årsmodell 1984 och framåt kontrolleras att backljuset inte lyser då friläge eller växel framåt är ilagd. Om så är fallet blir det fordonet underkänt.
 • Var kan jag göra en efterkontroll/ombesiktning?

  Du kan göra en efterkontroll/ombesiktning hos valfritt besiktningsföretag eller låta en ackrediterad verkstad reparera felet och intyga åtgärden (ibland kallat ”släcka en 2:a”). Vi erbjuder ombesiktning utan tidsbokning på flertalet av våra stationer – klicka här för att se tider på din närmaste station.En verkstad får inte ”släcka andra fel” än de som hör till det de har reparerat.Om ditt fordon inte har besiktats eller intygats av en ackrediterad verkstad inom angiven tid får fordonet körförbud. Normalt inträder detta efter en månad, men om ditt fordon underkänns för tredje gången i rad har du bara en vecka på dig att åtgärda felen. Vid detta körförbud får du köra kortast lämpliga väg till verkstad för reparation eller till besiktningsföretag för besiktning.
 • Vad gäller om varningslampan lyser?

  Vid kontrollbesiktningen kontrollerar vi varningsanordningen för elektroniska antilåssystem för bromsar (ABS), antisladdsystem (ESP. ESC etc), krockskyddssystem (SRS)/krockkuddar och elektrisk servostyrning (EPS). Samt felindikatorn för motorelektrokik på vissa fordonOm varningslampan för något av systemen varnar för fel blir fordonet underkänt med krav på efterkontroll.Vad händer om andra varningslampor lyser?Ibland kan varningslampor för exempelvis säkringar eller lampor lysa för att markera att det är något fel. Fordonet blir då inte underkänt, men det är ändå bra att åtgärda felen så snart som möjligt.
 • Kan bilen ha ett reservdäck när man besiktar den?

  Ja, men samma krav gäller för reservdäcket som de ordinarie däcken.