Mer innehåll

Friends samarbete

Vi stödjer Friends för ett tryggare samhälle

För en hållbar utveckling behöver vi arbeta tillsammans. Att stödja Friends var ett självklart val för Bilprovningen eftersom vi arbetar för samma sak - att skapa ett tryggare samhälle. Samarbetet inleddes i februari 2021.

Förebyggande insatser

Tillsammans tar Bilprovningen och Friends ansvar för att driva utvecklingen mot ett tryggare och mer hållbart samhälle. Gemensamt är att vi båda har en nollvision - oavsett om det gäller trafikolyckor eller mobbning. Tillsammans skapar vi förändring i stor skala och gör skillnad på riktigt. Vi gör det genom förebyggande insatser som ger effekt i praktiken för vuxnas, barns och ungas säkerhet, trygghet och välmående.

Partnerskapet öppnar upp för ett samarbete inte ”bara” på vägarna eller i våra barns klassrum, utan i ett tryggare klimat på arbetsplatsen, i kundmötet och i rollen som vuxen i relation till barn.

Hej är att se en annan människa

Friends och Bilprovningen har också en gemensam tro på betydelsen av ordet Hej. Det är ett litet ord som gör stor skillnad. Att säga Hej är att se en annan människa och en bra början på att skapa en värld fri från mobbning och diskriminering.

Alla dagar om året bär Bilprovningens besiktningstekniker hjärtformade pins med ordet Hej för att visa att vi ser varandra och våra kunder samt stöttar Friends.

Du kan också göra skillnad

Du kan också hjälpa Friends i kampen mot mobbning. Genom att besikta ditt fordon hos Bilprovningen stödjer du Friends och gör skillnad.

Väljer du att köpa en pin på någon av våra stationer gör du ytterligare en insats.

Närmare två miljoner kronor på tre år

Tillsammans med våra generösa kunder skänkte vi mer än 640 000 kronor till Friends under 2021. Pengarna gick till förebyggande undersöknings- och utbildningsinsatser mot mobbning i 12 skolor runtom i Sverige.

Under 2022 skänkte vi mer än en halv miljon kronor, varav en merparten gick till skolor men även till förebyggande undersöknings- och utbildningsinsatser mot mobbning i idrottsföreningar runtom i landet.

Under 2023 skänkte vi återigen mer än en halv miljon, varav närmare 130 000 kronor kommer från försäljningen av HEJ-pins på stationerna. Det är tack vare våra omtänksamma kunder och engagerade medarbetare som vi har kunnat bidra med denna extrasumma i kampen mot mobbning. Klicka här för att läsa mer.

Lokal sponsring - för en tryggare idrott

Sedan hösten 2021 har Bilprovningen valt att utvidga samarbetet med Friends till att även omfatta sponsring av idrottsföreningar lokalt.

Vår ambition är att medverka till en tryggare idrott för barn och unga, där vi belyser vikten av såväl fysisk som psykisk hälsa. Därför måste sponsringen av föreningen alltid inkludera en insats av Friends, såsom utbildning av föreningens ledare i en trygghetsfråga där de kan behöva stöd och verktyg.

Detta är ett fint sätt för våra stationer att kunna tacka och ge tillbaka på de orter där vi verkar.

Är din förening intresserad? Kontakta stationschefen på din lokala bilprovningsstation.

Läs mer om vilka föreningar som sponsras.

Bilprovningen pantar mot mobbning

Tillsammans med Friends har Pantamera tagit fram pantkärl som finns på skolor och arbetsplatser runt om i hela landet.

Tack vare ett trepartssamarbete mellan Friends, Pantamera och Bilprovningen finns dessa pantkärl numera även på Bilprovningens huvudkontor och i kundhörnan på stationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö med omnejd. Detta motsvarar ett 30-tal av Bilprovningens stationer.

Att panta är att göra en insats för miljön och att panta mot mobbning är att göra dubbel nytta.

#pantamotmobbning

Mer om Friends

Det var i början av 90-talet. Friends grundare Sara Damber gick på högstadiet och kände sig ensammast i hela världen. I hennes dagbok från den tiden upprepas två meningar gång på gång. Tänk om jag hade någon att vara med. Tänk om jag hade en enda kompis.

I nionde klas bröts mobbningsspiralen. Inte av någon i Saras klass. Inte av en lärare, kurator eller annan vuxen. Nej, det var en av skolans mest populära killar som visade empati och mod, såg henne i ögonen och sa hej.

Hans lilla hej gav stort eko. Det vände inte över en natt, men oj vilken skillnad det blev. Han hade brutit den stora grymma tystnaden. En röst kan göra skillnad. Ett hej kan vara livsavgörande.

Läs mer om Friends.