Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor

Elektronisk miljökontroll

Omborddiagnos

Bilprovningen - händer på en ratt

Vår elektroniska miljökontroll läser ut de felkoder som påverkar bilens utsläpp. Har ditt fordon en felkod måste felet åtgärdas och felkoden tas bort av exempelvis en bilverkstad för att bilen ska godkännas.

Elektronisk miljökontroll

Vid kontrollbesiktning ingår elektronisk kontroll av bilens avgasrenande system - en så kallad miljökontroll.

Då kontrolleras bilens omborddiagnossystem (OBD) med ett diagnosverktyg som kopplas in i ett uttag som normalt sitter under instrumentpanelen.

Diagnosinstrumentet tar emot information och eventuella felkoder som bilens dator (styrdon) skickar.  

Kontroll av bilars ombordiagnossystem (OBD) gäller:  

  • Bensindriven personbil och lastbil med totalvikt av högst 3 500 kg som är tagen i bruk 2002-01-01 eller senare.
  • Dieseldriven personbil med högst 4 passagerare med totalvikt av högst 2500 kg som är tagen i bruk 2004-01-01 eller senare.
  • Dieseldriven personbil med 5 passagerare eller fler och totalvikt av högst 2500 kg som är tagna i bruk 2006-01-01 eller senare.
  • Dieseldriven personbil med en totalvikt över 2500 kg och som är tagen i bruk 2007-01-01 eller senare.
  • Dieseldriven lastbil och buss med en totalvikt av högst 3500 kg som är tagen i bruk 2007-01-01 eller senare.

Felkoder

Får ditt fordon en så kallad bekräftad felkod blir det underkänt vid besiktningen. Felet måste åtgärdas eller repareras oavsett om felkoden har varit registrerad under en lång eller kort tid.

En felkod som registrerats i bilens system kommer att vara registrerad så länge felet inte har åtgärdats och sedan släckts med hjälp av ett diagnosinstrument. Detta kan till exempel göras av en bilverkstad.

Övriga felkoder anges enbart på protokollet under "Bra att veta". Detta är felkoder från bilens övriga system, exempelvis växellåda eller klimatanläggning.

Vissa av felkoderna står i klartext om vilken del av bilen de gäller, andra står som bilspecifika. Om du vill ha ytterligare information om felkoderna, kontakta din verkstad.

Ingen uppkoppling

Anmärkningen ”Omborddiagnossystem, anslutning/uppkoppling kan inte ske” innebär att vår utrustning inte får ett standardiserat svar från fordonet vilket resulterar i ovanstående anmärkning. Fordonet måste då underkännas. 

Har du frågor kan du vända dig till vår Kundtjänst genom vårt kontaktformulär.