Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor

Hus nummer 10
- Bilprovningens engagemang i SOS Barnby i Phuket

Bilprovningen engagerar sig årligen för SOS Barnbyar och deras barnby i Phuket och har gjort detta sedan 2005. Engagemanget är inte enbart ekonomiskt utan flera medarbetare har dessutom anmält sig som faddrar och några har dessutom besökt byn.

Undersidebild

I januari 2009 invigdes SOS Barnbyar i Phuket och uppbyggnaden av hus nummer 10 i byn är ett resultat av Bilprovningens stöd. Barnen började flytta in i juni 2008 och nu bor det sammanlagt 123 barn i byn.

I barnbyarna får föräldralösa och övergivna barn en ny familj, en barnbymamma och syskon. Biologiska syskon hålls ihop och får växa upp tillsammans i en familj. Barnen bor i barnbyn under hela sin uppväxt och förbereds för att så småningom kunna klara sig själva – precis som i vilken familj som helst.

Vad är en barnby...

En av Bilprovningens medarbetare, Marko Törmänen, fick möjlighet att besöka byn i samband med invigningen 2009.

Läs Markos berättelse från besöket

Bakgrund

Efter den tsunamin i december 2004 skänkte Bilprovningen 50 000 kronor till Röda Korset. Efterhand som katastrofens omfattning klarnade hörde flera stationer och enskilda medarbetare av sig och frågade hur de skulle kunna hjälpa till. Många stationer ordnade även egna insamlingar, vilket resulterade i stora bidrag direkt till flera av de olika hjälporganisationerna.

Bilprovningen undersökte möjligheterna att samordna en insats för de anställda som ville hjälpa till via lönen eller liknande. På grund av skattereglerna var detta inte möjligt och företaget beslutade därför att skänka ytterligare 300 000 kronor som hjälp. Bidraget skänktes till SOS Barnbyar för uppbyggnad av en barnby. Därefter har Bilprovningen kontinuerligt bidragit med pengar till SOS Barnbyar.


Fredagsmys i byn i Phuket

Fredagsmys är inget bara vi i Sverige ägnar oss åt. Varje fredag samlas alla barn och vuxna i barnbyn i Phuket och umgås, äter och tittar på film. Hela byn ser fram emot slutet av veckan då alla får slappna av och ha trevligt efter en vecka av jobb och skola.

Det känns som att gå på en kvällsmarknad i Thailand. Byledaren förbereder filmvisning, mammorna och de äldre barnen förbereder maten. Papayasallad, nudlar, grillade köttbullar, friterad kyckling med klibbigt ris, snacks, thaidessert och örtdricka står på menyn. Barnen älskar feststämningen, det ger dem en känsla av samhörighet och får dem att komma närmare varandra.

Även ungdomarna från det nyinrättade ungdomsboendet brukar komma hem till sina gamla familjer och hälsa på och vara med. De pojkar i byn som fyllt fjorton flyttar till ett ungdomsboende där de bor tillsammans med två ungdomsledare under tiden de fortsätter sin skolgång. Där får de lära sig att bli mer självständiga för att så småningom kunna stå på egna ben. På fredagar kommer de till barnbyn efter skolan och leker, spelar fotboll och delar med sig av sina nya erfarenheter med de yngre barnen.

(Källa: SOS Barnbyar)