Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor

Pressmeddelanden

 • 2018-12-18
  Risker i jultrafiken:1,4 miljoner bilister upplever sämre syn i mörker och 540 000 bilar har felaktig belysning
  Med cirka 2 miljoner* bilister på vägarna är trafiken i Sverige som mest intensiv och olycksdrabbad under julhelgen. Det är även den period då det är som mörkast. Synbesiktningen 2018 visar att 7 av 10 bilister upplever att de ser sämre när de kör i mörker, vilket innebär att 1,4 miljoner bilister i jultrafiken upplever en sämre synskärpa. Dessutom visar statistik från Bilprovningen att var fjärde bil har felaktig belysning vilket gör det ännu svårare att se och synas.

  Läs mer
 • 2018-12-12
  Vart fjärde hushåll har två eller fler personbilar – och andelen ökar

  Drygt vart fjärde hushåll i Sverige har två eller fler personbilar. Därutöver tillkommer alla husvagnar, husbilar, motorcyklar och släp. För att göra det enklare att komma ihåg besiktningen och boka tid erbjuder Bilprovningen Mina sidor Privat, där kunden genom att ange sitt bank-id har alla sina fordon samlade i en smidig webbtjänst. Över 10 000 privatkunder har redan registrerat sig.

  Läs mer
 • 2018-12-08
  Stockholmare har bäst syn i trafiken – bättre än göteborgare och skåningar
  Var åttonde bilist (13 procent) i Stockholm har trafikfarlig* syn. Det är lägre än genomsnittet för riket i övrigt, där andelen ligger på 17 procent. Det visar Synbesiktningen 2018, Sveriges största syntest av bilförare, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen.

  Läs mer
 • 2018-11-28
  Vintermörkret en säkerhetsrisk i trafiken7 av 10 bilister upplever att de ser sämre i mörker
  I perfekta förhållanden har en miljon bilister i Sverige trafikfarlig syn, vilket innebär att de ser suddigt redan vid två meters avstånd. 69 procent upplever dessutom att de ser sämre i mörker. Detta visar utfallet av Synbesiktningen 2018, Sveriges största syntest av bilförare, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen.

  Läs mer
 • 2018-11-21
  10 år med Synbesiktningen visar fortsatt alarmerande siffror– En miljon bilister har trafikfarlig syn
  Synbesiktningen, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen och Sveriges största syntest av bilförare, har nu genomförts för 2018. Under tio år har totalt cirka 24 000 bilister testat sin syn och statistiken har varit oroväckande varje år.

  Läs mer
 • 2018-10-31
  Blå mustascher på Bilprovningen till stöd för Mustaschkampen

  Från och med i år är Bilprovningen stolt sponsor till Prostatacancerförbundets insamlingskampanj Mustaschkampen. Sveriges bilister erbjuds nu att köpa mustaschreflexer på Bilprovningens stationer för att bidra till forskningen och samtidigt synas bättre i trafiken och höstmörkret.

  Läs mer
 • 2018-10-25
  Delårsrapport januari-september 2018

  Läs mer
 • 2018-10-11
  Fler bilister som kör ”dagen efter”

  15 procent av bilisterna uppger sig köra bil tidigt dagen efter att de varit påverkade av alkohol. Det är en ökning med 5 procentenheter sedan föregående år. Det visar en enkät som Bilprovningen och MHF låtit göra. Det framgår också att inställningen till alkohol och trafik skiljer sig mellan könen.

  Läs mer
 • 2018-08-22
  Här är alla fordonsentusiaster i nya säsongen av Bilprovningen

  Fordonsentusiasterna på Bilprovningen öppnar upp sidodörrarna för en andra säsong i Sveriges mest Cadillac-täta stad Tidaholm. I andra säsongen möter vi dessutom två nya ansikten i besiktningstekniken och smålänningen Claudio, samt Epa-älskaren och praktikanten Jenny. Bilprovningen har säsongspremiär måndag 3 september kl. 20.00 på TV3 och Viafree.

  Läs mer
 • 2018-08-14
  Delårsrapport januari-juni 2018

  Läs mer
 • 2018-06-19
  Så rustar du dig inför midsommartrafiken
  Midsommarhelgen är en av årets mest olycksdrabbade trafikhelger, där torsdagen och söndagen är de dagar på året då trafiken är som störst. Om det varma vädret håller i sig kan det innebära extra påfrestningar på bil och förare. Var sjätte bilist kör dessutom med trafikfarlig syn enligt statistik från Synbesiktningen*. Synoptik och Bilprovningen tipsar om vad du ska tänka på för en smidigare bilresa.

  Läs mer
 • 2018-06-12
  Ny tjänst från Bilprovningen möjliggör delkontroll av fordon
  Låter bilen konstigt eller bråkar bromsarna på husbilen? Inga problem! Sedan början av maj erbjuder Bilprovningen sex olika delkontroller för kunder som bara vill få en del av fordonet kontrollerat – en tjänst som redan visat sig vara mycket efterfrågad.
  Läs mer
 • 2018-06-07
  I höst sänds en andra säsong av realityserien Bilprovningen i TV3 och Viafree

  Det blir ett kärt återseende för många tittare när en andra säsong av realityserien Bilprovningen sänds i TV3 och Viafree i höst. De omtyckta besiktningsteknikerna Fredrik, Ylva, Sandra, Lasse och Bosse i Tidaholm är tillbaka i rutan, liksom alla härliga kunder och fordon.

  Läs mer
 • 2018-06-01
  I höst öppnar Bilprovningen en station i Västerhaninge
  Bilprovningen satsar på södra Storstockholm. Utöver nyetableringen i Kungens Kurva öppnar Bilprovningen nu också en station i Västerhaninge. Portarna till den nya och lättillgängliga stationen i Håga industriområde slås upp hösten 2018.
  Läs mer
 • 2018-05-03
  Dubbelt skydd när du besiktar bilen hos Bilprovningen

  Varje år sker över en halv miljon bärgningar. Den vanligaste orsaken är att fordonet inte startar eller har ett motorfel. För att minska risken för att bli stående utan hjälp inleds nu ett samarbete som innebär att förare som väljer att besikta sin bil hos Bilprovningen får en månads kostnadsfri vägassistansförsäkring från Falck på köpet. De får med andra ord dubbel trygghet.

  Läs mer
 • 2018-04-26
  Årsstämma i AB Svensk Bilprovning- Ludvig Nauckhoff ny styrelseledamot

  Läs mer
 • 2018-04-26
  Delårsrapport
  januari-mars 2018

  Läs mer
 • 2018-04-13
  Bilprovningen utsett till Sveriges 27:e mest hållbara varumärke

  För åttonde året i rad har svenska konsumenter utsett Bilprovningen till ett av Sveriges mest hållbara varumärken. När resultatet av undersökningen Sustainable Brand Index offentliggjordes igår klättrade Bilprovningen en placering till plats 27 bland Sveriges 326 mest välkända varumärken. Bilprovningen ansågs också vara branschbäst, bland företag med fordonsrelaterade servicetjänster.

  Läs mer
 • 2018-04-10
  Bilprovningen först med söndagsöppet
  Bilprovningen är först ut i fordonsbesiktningsbranschen med en anläggning som regelbundet har öppet på söndagar. Det är den nyöppnade stationen Sollentuna-Häggvik som erbjuder servicen på söndagar klockan 8-17 från den 6 maj.
  Läs mer
 • 2018-03-27
  Så rustar du dig inför påsktrafiken

  Påskhelgen är en av årets mest olycksdrabbade trafikhelger med många långväga resenärer på vägarna, bländande vårsol och snabbt växlande väderlek. Var sjätte bilist kör dessutom med trafikfarlig syn enligt statistik från Synbesiktningen*. Synoptik och Bilprovningen tipsar om vad du ska tänka på för att hinna se och undvika olyckan innan den inträffar.
  Läs mer
 • 2018-03-13
  Nu kan bilägare få varningar om halt väglag i realtid

  Tack vare en uppkopplad enhet och appen ”Halkvarnaren” där bilägare blir uppmärksammade på halt väglag och försämrad vägkvalitet i realtid kan olyckor förebyggas.

  Läs mer
 • 2018-02-24
  Bilprovningen gör sig redo för elbilarna

  Som första bilbesiktningsföretag erbjuder Bilprovningen publik laddning av elbilar på sina stationer. Servicen är gratis och tillhandahålls till att börja med på fyra orter, men utökas i takt med efterfrågan. Laddlösningen kommer från Vattenfall och är uppkopplad till InCharge laddnät. Om laddstolpen är ledig eller inte framgår av InCharge app.
  Läs mer
 • 2018-02-14
  Bokslutskommuniké 2017

  Läs mer
 • 2017-12-06
  Inför en av årets värsta trafikhelger:360 000 bilister har trafikfarlig syn och 540 000 bilar har felaktig belysning
  Julen är en av årets mest trafikintensiva och olycksdrabbade perioder då omkring två miljoner bilister* ger sig ut på vägarna. Körförhållandena försvåras dessutom av mörkret och väglaget.Statistik från Synbesiktningen, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, visar att var sjätte bilist kör med trafikfarlig syn. Fler än var fjärde bil har dessutom felaktig belysning enligt Bilprovningens kontrollbesiktningar.Här får du tipsen för att se och synas bättre i trafiken.
  Läs mer
 • 2017-11-07
  Årets Synbesiktning visar att svenska bilister har en stark övertro på sin syn – 93 procent vill lagstadga om kontinuerliga synkontroller
  Nio av tio svenska bilister tycker att de har en tillräckligt bra syn för att köra säkert i trafiken. Men årets Synbesiktning – Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen – visar att var sjätte bilist har en trafikfarlig syn*. Samtidigt vill 93 procent att kontinuerliga synkontroller i samband med förnyelse av körkort ska lagstadgas.
  Läs mer
 • 2017-10-26
  Delårsrapport januari-september 2017
  Läs mer
 • 2017-10-03
  Fler använder mobilen när de kör
  - trots att de anser det påverkar trafiksäkerheten

  Nio av tio förare anser att trafiksäkerheten påverkas om man använder mobilen när man kör. Trots det är det allt fler som använder mobilen när de sitter bakom ratten. Samtidigt är det färre som menar att lagstiftning skulle få dem att ändra beteende. Den motsägelsefulla utvecklingen framgår av två enkäter som Bilprovningen genomfört på sin webbplats med tre års mellanrum.
  Läs mer
 • 2017-09-26
  NVR: Viltolyckorna fortsätter att öka, olyckor med rådjur är vanligast
  Det sker i genomsnitt mer än 1 viltolycka var 10.e minut i Sverige. Detta innebär att över 58 000 fordon är årligen inblandade i en viltolycka. Olyckorna måste bli färre. Detta uppmärksammas i Nationella Viltolycksrådets landsomfattande insatsvecka mot viltolyckor den 25 september–1 oktober.
  Läs mer
 • 2017-09-12
  Resultat från årets däckrazzior:Vinterdäck på sommaren vanligare när andelen
  dubbfritt ökar

  Det finns en koppling mellan hur många som kör på dubbfria vinterdäck på vintern och hur många som behåller vinterdäcken på bilen även under sommaren. Detta visar resultaten från årets däckrazzior.

  Läs mer
 • 2017-08-30
  Däckrazzia: Fler använder vinterdäck på
  sommaren i södra Sverige

  Läs mer
 • 2017-08-28
  Bilprovningen satsar på toleransutbildning

  Efter 19 år av utanförskap stannade Mary Juusela upp och började se det värdefulla i sig själv – och i andra. Det blev starten på en omvälvande resa som utmynnade i Lika Olika-metoden, en unik utbildning i tolerans som redan gett över 19 000 personer nya perspektiv. I höst samarbetar Lika Olika tillsammans med Bilprovningen, som är först ut i näringslivet att satsa på metoden.
  Läs mer
 • 2017-08-15
  Delårsrapport januari-juni 2017

  Läs mer
 • 2017-06-30
  Bara fyra av tio husvagns- och husbilsägare kontrollerar gasolen
  I morgon börjar semestern för många husvagns- och husbilsägare. Då är det viktigt att kunna känna sig trygg både på vägen och på campingen. Trasiga slangar och läckage på gasolutrustningen kan leda till allvarliga konsekvenser. Fram till april 2009 kontrollerades samtliga husvagnar och husbilar. Numera är andelen mer än halverad. Det visar aktuell statistik från Bilprovningen.

  Läs mer
 • 2017-06-22
  Var tionde bilist kan vara alkoholpåverkad på midsommarafton
  Nu är det bara en dag kvar till midsommar och en av landets mest intensiva trafikhelger. Enligt en enkät som Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har genomfört under våren har bilisters attityd till alkohol skärpts, men fortfarande anser var tionde förare det vara acceptabelt att sätta sig bakom ratten efter ett glas vin eller öl. Så - se upp på vägarna!
  Läs mer
 • 2017-06-16
  Bilprovningen hoppas på högtryck i sommar

  Bilprovningen hoppas på högtryck i sommar. När bilen är fullastad på semestern behöver lufttrycket i däcken vara högre än normalt. Dessutom ska bilen vara utrustad med sommardäck för att inte riskera sämre grepp och förlängd bromssträcka. 2016 års Däckrazzia* visar dessvärre att alltför få bilister har koll på sina däck.
  Läs mer
 • 2017-06-12
  Realityserie om Bilprovningen spelas in och sänds i TV3 och Viafree i höst
  Arbetsglädje, humor och en gemensam passion för fordon – det är den varma sidan av Bilprovningen som man får möta i en realityserie som just nu spelas in av produktionsbolaget OTW på uppdrag av MTG Sverige. I centrum står medarbetarna Fredrik, Ylva, Sandra, Kent, Lasse och Bosse på stationen i Tidaholm och deras möten med olika kunder och fordon. Serien sänds i TV3 och Viafree i höst.
  Läs mer
 • 2017-05-19
  Sveriges första eldrivna lastbil för elväg är här
  Sveriges första helt eldrivna lastbil för elväg har genomgått en registreringsbesiktning på Bilprovningen - och godkänts. Detta är en milstolpe i utvecklingsprojektet eRoadArlanda som syftar till att långsiktigt förverkliga målet om hållbara transporter via elvägar.
  Läs mer
 • 2017-05-05
  Bilprovningen öppnar en station i Landvetter, Göteborg
  Bilprovningen ökar sin tillgänglighet i Göteborg med en nyetablering i Landvetter. Våren 2018 öppnar Bilprovningen portarna till en ny, fräsch och lättåtkomlig station, belägen intill Boråsleden i östra Göteborg. Befintliga stationer finns i Aröd och Torslanda.
  Läs mer
 • 2017-04-27
  Årsstämma i AB Svensk Bilprovning

  Läs mer
 • 2017-04-27
  Delårsrapport januari-mars 2017
  Läs mer
 • 2017-03-31
  Bilprovningen ett av Sveriges 30 mest hållbara varumärken
  För sjunde året i rad har svenska konsumenter utsett Bilprovningen till ett av Sveriges mest hållbara varumärken. När resultatet av undersökningen Sustainable Brand Index offentliggjordes igår klättrade Bilprovningen fem placeringar till plats 28 bland Sveriges 286 mest välkända varumärken. Bilprovningen ansågs också vara branschbäst, bland företag med fordonsrelaterade servicetjänster.
  Läs mer
 • 2017-03-22
  Bilprovningen Malmö-Fosie utökar kapaciteten med en tunghall
  Antalet tunga fordon ökar i storstäderna och därmed även efterfrågan på lättillgänglig fordonsbesiktning. För att möta behovet och erbjuda bästa service utökas Bilprovningens station i Malmö-Fosie, belägen intill E65 med en tungbana som öppnar våren 2018.
  Läs mer
 • 2017-02-15
  Bokslutskommuniké 2016
  Läs mer
 • 2017-02-02
  Eva Morger nu generalsekreterare och vice ordförande i CITA
  Fyra år efter att Bilprovningens kvalitets- och miljöchef Eva Morger valdes in som första kvinnliga styrelseledamot i CITA* någonsin, har hon nu utsetts till generalsekreterare och vice ordförande. CITA är en global sammanslutning av 130 företag, myndigheter och organisationer verksamma inom fordonsbesiktning.
  Läs mer
 • 2016-12-19
  400 000 bilister kör med trafikfarlig syn under julhelgen
  – både förare och bilar är trafikfaror

  Julen är en av årets mest trafikintensiva perioder då omkring två miljoner bilister* ger sig ut på vägarna. Körförhållandena försvåras dessutom av mörkret och väglaget. Statistik från Synoptik och Bilprovningen visar att var femte bilist kör med trafikfarlig syn och att mer än var fjärde bil har felaktig belysning.
  Läs mer
 • 2016-12-07
  Nästa sommar öppnar Bilprovningen en station i Häggvik, Sollentuna
  Sommaren 2017 öppnar Bilprovningen portarna till en ny, fräsch och lättåtkomlig station i handelsplats Häggvik, mitt i hjärtat av Sollentuna och bara ett stenkast från E4. Stationen kommer att ta emot lätta fordon för kontrollbesiktning och tilläggstjänster.
  Läs mer
 • 2016-11-17
  1,3 miljoner bilister kör med trafikfarlig syn– rekordmånga bilister med trafikfarlig syn på svenska vägar
  1,3 miljoner svenska bilister kör med trafikfarlig syn* och av dem ser 750 000 så dåligt att de inte skulle få ta körkort med den syn de har idag. Antalet bilister med trafikfarlig syn har ökat stadigt de senaste åren och är nu uppe i ett rekordantal visar Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare, ett initiativ av Synoptik och Bilprovningen.

  Läs mer
 • 2016-10-28
  Delårsrapport januari-september 2016
  Tredje kvartalet i korthet
  • Nettoomsättningen för koncernen uppgick till 144 (151) MSEK.
  • Rörelseresultatet för koncernen uppgick till 14 (24) MSEK. Det påverkades negativt, dels av jämförelsestörande poster relaterade till införandet av en ny IT-plattform, dels pga. fortsatt tuff konkurrens. Resultatet för koncernen uppgick till 11 (19) MSEK, vilket motsvarar 264 (473) SEK per aktie.
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -37 (5) MSEK. Förändringen förklaras av en temporär negativ utveckling av rörelsekapitalet till följd av införandet av en ny IT-plattform.
  • I augusti tecknades hyresavtal om en nyetablering i Kungens Kurva i Huddinge. Stationen öppnar under 2017.
  Delårsperioden i korthet
  • Nettoomsättningen för koncernen uppgick till 490 (533) MSEK.
  • Rörelseresultatet för koncernen uppgick till 34 (62) MSEK. Det påverkades negativt av ökad konkurrens samt av jämförelsestörande poster relaterade till införandet av en ny IT-plattform.
  • Resultatet för koncernen uppgick till 27 (48) MSEK, vilket motsvarar 666 (1 207) SEK per aktie.
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -25 (40) MSEK. Förändringen förklaras av en temporär negativ utveckling av rörelsekapitalet till följd av införandet av en ny IT-plattform.

  Läs mer
 • 2016-10-25
  Fler bilar borde återvinnas på ett miljöriktigt sätt
  I dagsläget är det alltför få personbilar som återvinns. Istället blir de stående och utgör en lokal miljöfara. Problemet finns i hela landet, men tenderar att vara värre i de län där det finns gott om utrymme. Nu inleder Bilprovningen, BilRetur, Stena Recycling och BIL Sweden ett samarbete som syftar till att öka den miljöriktiga återvinningen genom att informera bilägare om hur man går tillväga. Det är enkelt att göra rätt.
  Läs mer
 • 2016-10-20
  Bilprovningen säkerställer att husbilsbesiktningar i Varberg skett korrekt
  Bilprovningen kommer inom kort att via brev höra av sig till ett antal kunder, vars husbilar kontrollerats av en före detta besiktningsingenjör i Varberg som inte har följt rutinerna och är misstänkt för tjänstefel. Det finns i dagsläget inga bevis för att besiktningarna gjorts felaktigt men Bilprovningen vill försäkra sig om att husbilarna bedömts korrekt genom att erbjuda dessa kunder en kostnadsfri besiktning.
  Läs mer
 • 2016-09-26
  Pressinfo från Nationella Viltolycksrådet:Rådjur och vildsvin vanligast i viltolyckor på våra vägar
  Det inträffar över 5 viltolyckor per timme i Sverige. Detta innebär att mer än 48 000 fordon är årligen inblandade i en viltolycka. Olyckorna måste bli färre. Detta uppmärksammas i Nationella Viltolycksrådets landsomfattande insatsvecka mot viltolyckor den 26 september – 2 oktober

  Läs mer
 • 2016-09-06
  Resultat från Däckrazzia visar:Var fjärde kör fortfarande med slitna däck
  Läs mer
 • 2016-08-29
  Däckrazzia: Bättre men inte bra
  Trots att däcken på undersökta bilar blivit bättre sedan däckrazziorna startade rullar det fortfarande många bilar på Sveriges vägar med slitna däck och däck med dåligt lufttryck.
  Läs mer
 • 2016-08-24
  Bilprovningen öppnar en station vid Smista Allé, Kungens kurva
  Bilprovningen ökar sin tillgänglighet för den växande befolkningen söder om Stockholm. Sommaren 2017 slås portarna upp till en ny station vid Smista Allé, Kungens kurva. Bilprovningen har i dagsläget tre stationer på den södra sidan. I centrala Stockholm finns en och norr om staden sex stationer.
  Läs mer
 • 2016-08-15
  Delårsrapport januari-juni 2016

  Läs mer
 • 2016-06-22
  Var fjärde trafikant tycker det är ok att cykla efter tre glas vin
  Midsommar närmar sig, liksom en av landets mest intensiva trafikhelger. Bilisters attityder till alkohol har skärpts, men bland cyklister är det sämre ställt. En av fyra tycker att det är acceptabelt att sätta sig bakom styret efter tre glas vin. Det visar en enkät som Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har genomfört under våren. 
  Läs mer
 • 2016-06-01
  Bilprovningen är ny partner i Telia Sense
  Läs mer
 • 2016-05-28
  Bilprovningen återvänder till Eskilstuna
  Bilprovningen etablerar sig på nytt i Eskilstuna. Våren 2017 öppnas portarna till en ny, fräsch och lättåtkomlig station intill E20. Stationen kommer att ta emot lätta fordon för kontrollbesiktning och tilläggstjänster.
  Läs mer
 • 2016-05-27
  Bilprovningen öppnar en station intill E4 i Upplands Väsby
  Bilprovningen etablerar sig på nytt i Upplands Väsby. Vid årsskiftet öppnas portarna till en ny, fräsch och lättåtkomlig station på Stockholmsvägen intill Glädjens trafikplats och E4. Stationen kommer att ta emot lätta fordon för kontrollbesiktning och tilläggstjänster.
  Läs mer
 • 2016-04-28
  Årsstämma i AB Svensk Bilprovning

  Läs mer
 • 2016-04-28
  Delårsrapport januari-mars 2016

  Läs mer
 • 2016-04-07
  Bilprovningen fortsatt ett av Sveriges mest hållbara varumärken
  För sjätte året i rad har svenska konsumenter utsett Bilprovningen till ett av Sveriges mest hållbara varumärken. När resultatet av undersökningen Sustainable Brand Index offentliggjordes igår placerade sig Bilprovningen på plats 33 bland Sveriges 265 mest välkända varumärken. Bilprovningen erhöll också utmärkelsen ”branschbäst”, bland företag med fordonsrelaterade servicetjänster, samt placerade sig fyra bland de statliga bolagen.

  Läs mer
 • 2016-02-15
  Bokslutskommuniké 2015
  Läs mer
 • 2015-12-09
  Bilprovningen ställer sig bakom Fossilfritt Sverige
  När regeringen nu initierar Fossilfritt Sverige är det självklart för Bilprovningen, som bedriver ett ambitiöst miljöarbete med utmanande klimat- och energimål, att ställa sig bakom deklarationen.
  Läs mer
 • 2015-12-03
  Bilprovningen medverkar i TV-programmet Vägens hjältar

  Stockholmstrafiken är den absolut värsta i Sverige, och bland de besvärligaste i Europa med närmare 300 olyckor och incidenter varje dygn. I TV-programmet Vägens hjältar får vi möta människorna som jobbar för att skapa ordning i trafikkaoset – bärgare, larmoperatörer och vägassistansen samt de som arbetar proaktivt för säkra fordon och säkra förare – Bilprovningens besiktningstekniker.

  Läs mer
 • 2015-12-02
  En av tio bilister kör med olaglig syn – nu vill nio av tio ha lagstadgade synkontroller
  Var tionde bilist, alltså cirka 600 000 svenska bilister, skulle inte få ta körkort med den syn de har idag. Det visar Synbesiktningen, ett initiativ av Synoptik och Bilprovningen. Samtidigt svarar nio av tio bilister i undersökningen att de vill ha lagkrav på återkommande synundersökningar för bilister, något som saknas i Sverige idag. Hälften av bilisterna vill ha krav på synundersökningar, senast från 45 års ålder.
  Läs mer
 • 2015-10-28
  Delårsrapport januari-september 2015
  - Positiv resultatutveckling under det tredje kvartalet

  Läs mer
 • 2015-10-26
  Fyra av tio tunga bussar underkänns hos Bilprovningen
  När Bilprovningen presenterar utfallet av den senast besiktningsstatistiken för tunga bussar (totalvikt över 3,5 ton) ser den senaste tidens utveckling positiv ut, med en kontinuerligt sjunkande underkännandegrad. Dock är det fortfarande fyra av tio tunga bussar (38 procent) som underkänns.
  Läs mer
 • 2015-10-12
  Felaktig fordonsbelysning kan äventyra trafiksäkerheten
  Visste du att en felaktig belysning är den vanligaste anledningen till att Bilprovningen underkänner personbilar? Nu när hösten är i antågande och det blir allt mörkare vill Bilprovningen uppmärksamma bilister om vikten av en fungerande och rätt inställd belysning för att inte äventyra trafiksäkerheten.
  Läs mer
 • 2015-09-09
  Sex av tio fyrhjulingar underkänns hos Bilprovningen
  Fyrhjuliga motorcyklar* är populära. De köps och körs av allt fler. Men skenet bedrar – de är inte så ofarliga som man kan tro bara för att de har fyra hjul till skillnad från två. När Bilprovningen jämför besiktningsstatistiken för motorcyklar skiljer sig resultatet markant. Fyrhjuliga motorcyklar är inte i samma goda skick som tvåhjuliga motorcyklar.
  Läs mer
 • 2015-09-09
  Fyra av fem motorcyklar godkänns hos Bilprovningen
  Bilprovningens besiktningsstatistik för 2014 visar att motorcyklarna fortsatt är i gott skick. En förklaring är de korta körsträckorna till följd av den korta säsongen, men en bidragande orsak är också att motorcyklarna vårdas väl av sina ägare. Totalt underkändes var femte motorcykel, men endast var tionde med krav på efterkontroll. Det är en låg andel i förhållande till andra fordonsslag.
  Läs mer
 • 2015-09-09
  Var tredje husbil och var fjärde husvagn underkänns hos Bilprovningen
  Allt fler väljer att hellre köpa husbil än husvagn. Men när Bilprovningen för första gången nu presenterar besiktningsstatistik för husbilar visar siffrorna att det är fler husbilar som underkänns än husvagnar, trots att husbilar generellt är mycket yngre. Visserligen har husbilar fler kontrollpunkter, men körsträckorna är korta för båda fordonsslag. Totalt underkänns var tredje (32 procent) husbil och var fjärde (27 procent) husvagn.
  Läs mer
 • 2015-08-31
  Fler kör på vinterdäck på sommaren
  Statistik från däckrazzior visar att andelen bilar med dubbfria vinterdäck på sommaren ökar.
  Läs mer
 • 2015-08-14
  Delårsrapport januari-juni 2015

  - Positiv resultatutveckling under andra kvartalet och stabilt första halvår
  Läs mer
 • 2015-06-26
  Bilprovningen öppnar station för tunga fordon intill E4 i Rosersberg
  Antalet tunga fordon ökar i storstäderna och därmed även efterfrågan på lättillgänglig och effektiv fordonsbesiktning. Med den nya stationen, som öppnar sommaren 2016 och är belägen i Stockholm Nord Logistikcenter intill E4 i Rosersberg, möter Bilprovningen detta behov. Företagskunder kommer att kunna göra besiktningen i anslutning till ordinarie arbetsplatser, utan att göra avkall på logistiken.

  Läs mer
 • 2015-06-03
  Våren 2016 öppnar Bilprovningen en station intill E4 i Märsta/Sigtuna
  Efter några års frånvaro återvänder Bilprovningen till Märsta/Sigtuna i form av en nyetablering våren 2016. Bilprovningen lägger stor vikt vid att vara nära sina kunder och bedömer den nya stationens läge intill E4 som mycket lättillgängligt, dels för det växande invånarantalet i kommunen, dels för bilister som pendlar via E4.
  Läs mer
 • 2015-05-06
  Åtta av tio förare tycker att alla bilar borde utrustas med alkolås
  Nio av tio förare tycker att alkolås i bilen är bra och åtta av tio att alla bilar i Sverige borde utrustas med alkolås. Däremot är det bara tre av hundra som har en bil utrustad med alkolås. Det visar en enkät som Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) genomfört inför Trafiknykterhetens dag den 6 maj och som besvarats av 978 bilister.
  Läs mer
 • 2015-04-29
  Årsstämma i AB Svensk Bilprovning
  Läs mer
 • 2015-04-29
  Delårsrapport januari-mars 2015- Bilprovningens position fortsatt stark på en tuffare och svårutsägbar marknad
  Första kvartalet i korthet: Bilprovningens försäljning under första kvartalet minskade något jämfört med samma period föregående år. Bilprovningen bibehåller sin ställning som den ledande besiktningsaktören.
  • Nettoomsättningen uppgick till 180 (187) MSEK, en minskning med 4 procent
  • Periodens rörelseresultat uppgick till 10 (17) MSEK, en minskning med 41 procent
  • Periodens resultat efter skatt uppgick till 7 (14) MSEK vilket motsvarar 184 (346) SEK per aktie.

  Läs mer
 • 2015-04-24
  En av fem tvättar bilen utomhus, trots kunskap om konsekvenserna. VM i biltvätt ska få fler att göra ett medvetet val
  Enligt en enkät som Bilprovningen genomförde i januari 2015 vet nio av tio att biltvättning leder till utsläpp av tungmetaller, olja, kemikalier och annat miljöskadligt. Ändå väljer var femte bilist att tvätta bilen hemma på garageuppfarten eller gräsmattan. Det vill Bilprovningen ändra på.
  Läs mer
 • 2015-03-24
  Bilprovningen rankad som Sveriges artonde mest hållbara varumärke
  För femte året i rad är Bilprovningen med i toppen när konsumenterna utser Sveriges mest hållbara varumärken. När resultatet av undersökningen Sustainable Brand Index offentliggjordes vid en ceremoni i Stockholm igår placerade sig Bilprovningen, i konkurrens med välkända varumärken som IKEA och ICA, på artonde plats. Totalt deltog 253 företag. Bland de statliga bolagen blev Bilprovningen fyra, efter Apoteket, Systembolaget och SJ. Bilprovningen erhöll också utmärkelsen ”branschbäst”, bland företag med fordonsrelaterade servicetjänster.
  Läs mer
 • 2015-02-18
  Kostnadsfritt erbjudande ökar tryggheten för svenska bilägare
  I mars lanserar Caromba.com en unik tjänst i Sverige. För att kunder efter avslutat verkstadsbesök alltid ska känna sig trygga med att en service eller reparation är korrekt genomförd erbjuds de att kostnadsfritt göra en Trygghetskontroll hos Bilprovningen.
  Läs mer
 • 2015-02-13
  Bokslutskommuniké 2014 - ett framgångsrikt år för Bilprovningen i en tilltagande konkurrens
  • Nettoomsättningen uppgick till 719 (785) MSEK.
  • Årets rörelseresultat uppgick till 60 (24) MSEK.
  • Årets resultat ökade till 63 (31) MSEK, vilket motsvarar 1 571 (779) SEK per aktie.
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten minskade till 72 (101) MSEK. 
  • Styrelsen föreslår en utdelning om 1 200 (7 250) kronor per aktie.

  Läs mer
 • 2015-01-14
  Bilprovningen hjälper bilister att rädda världen lite grann varje dag
  Var tredje bilist (29 procent) tvättar bilen varannan vecka eller oftare. Var femte bilist (20 procent) tvättar oftast bilen på garageuppfarten eller på gräsmattan. Samtidigt vet nio av tio (93 procent) att smutsvattnet från biltvättning innehåller olja, tungmetaller, asfalt, däckrester och kemikalier från bilvårdsmedel. Fyra av tio (38 procent) köper sällan eller aldrig miljömärkta bilvårdsmedel. Det visar en enkät från Bilprovningen som besvarats av 465 bilister.
  Läs mer
 • 2014-12-05
  Nästa vecka får många blåsa!
  Nästa vecka, den 8-14 december, genomför Polisen sin sista insatsvecka för i år. Fokus för veckan är rattfylleri och extra många alkoholutandningsprov kommer att göras.
  Läs mer
 • 2014-11-27
  Sveriges största syntest visar att var sjätte bilist är en trafikfara – se filmen som visar varför
  Synbesiktningen, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, presenterar nu statistik som för andra året i rad visar att var sjätte bilist har en synskärpa som är nedsatt med 30 procent eller mer, och är därmed en direkt trafikfara. Ändå svarade 9 av 10 bilister i undersökningen att de ansåg sig ha tillräckligt god syn för att köra bil. Enligt undersökningen har män en klart större övertro till sin syn än kvinnor. Se filmen och upplev själv hur var sjätte bilist ser.
  Läs mer
 • 2014-11-21
  Hélène Westholm ny styrelseledamot i Bilprovningen
  Hélène Westholm har, vid en extra bolagsstämma idag, utsetts till ny styrelseledamot i Bilprovningen. Hon efterträder Leif Ljungqvist som lämnar Bilprovningens styrelse för andra styrelseuppdrag.
  Läs mer
 • 2014-10-30
  Delårsrapport januari-september 2014: Stark ställning på en marknad med ökande konkurrens
  • Nettoomsättningen uppgick till 533 (598) MSEK. Minskningen är hänförlig till avyttringen av 56 stationer i mars 2013.
  • Periodens rörelseresultat ökade till 47 (12) MSEK.
  • Periodens nettoresultat ökade till 38 (21) MSEK, vilket motsvarar 953 (517) SEK per aktie.
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten minskade till 25 (68) MSEK.  

  Läs mer
 • 2014-10-07
  KAK och Bilprovningen efterlyser eldsjälar inom trafiken
  När samarbetet kring attitydförändringspriset nu återupptas av Kungliga Automobil Klubben (KAK) och Bilprovningen vänder man sig till allmänheten med en uppmaning om att nominera enskilda personer eller organisationer som gör något konkret för att påverka trafikfarliga beteenden i positiv riktning.
  Läs mer
 • 2014-09-08
  Alltför många elefanter kvar i baksätet
  Den gamla kampanjen om elefanter i baksätet – att en obältad person i baksätet motsvarar cirka 3 ton krockvikt – är fortfarande aktuell. Enligt Trafikverkets senaste mätning sitter cirka 15 procent av passagerarna i baksätet obältade.
  Läs mer
 • 2014-09-03
  Var femte bil underkänns vid första kontrollbesiktningen
  Bilprovningen kontrollbesiktade cirka 1 500 000 personbilar under 2013. Av dessa underkändes 45 procent. Detta är två procentenheter färre än under 2012, vilket tyder på en positiv utveckling och att bilarna blivit bättre. Ändå underkändes hela 17 procent av de tre år gamla bilarna (årsmodell 2010), som besiktades för första gången. 

  Läs mer
 • 2014-08-15
  Skolbarn på väg -
  Men alltför många bilister håller inte 30

  Snart börjar skolan för cirka en miljon barn i åldern 6-16 år. Många av barnen går eller cyklar till skolan, men alltför många skjutsas i bil vilket påverkar både trafiksäkerheten och miljön negativt. I samband med skolstarten pågår Polisens insatsvecka med fokus på hastigheter och ökade kontroller utanför landets skolor.
  Läs mer
 • 2014-08-15
  Delårsrapport januari-juni 2014
  - Stabil position på en föränderlig marknad
  Läs mer
 • 2014-07-04
  Bilprovningen återvänder till Östersund
  Bilprovningen etablerar sig på nytt i Östersund. Tidigt våren 2015 öppnas portarna till en ny, mycket centralt belägen och lättåtkomlig station som tar emot samtliga fordonsslag för kontrollbesiktning och tilläggstjänster. Med sin tillväxt, både befolknings- och fordonsmässigt, bedöms Östersund vara en intressant ort, vars utveckling Bilprovningen vill vara delaktig i.
  Läs mer
 • 2014-05-30
  Alkohol bakom var femte förolyckad bilförare
  Allt för många förare i trafiken är påverkade av alkohol eller droger. Statistiken visar att var femte förolyckad förare var berusad vid olyckstillfället. Risken att du möter en berusad förare är dessutom större under sommaren. Den 2‐8 juni har Polisen insatsvecka med fokus på trafiknykterhet, Polisen gör då extra många alkoholutandningsprov.
  Läs mer
 • 2014-05-26
  Nytt roligt brädspel med frågor om trafik skänks till 1 200 grundskolor
  Trafikundervisningen i skolan har stora brister och lärarna efterfrågar nya hjälpmedel. Det är bakgrunden till att Bilprovningen, NTF och Volvo Lastvagnar har låtit ta fram och skänka brädspelet TRAFIKANT till 1 200 grundskolor. Tanken är att ge barnen möjlighet att lära sig mer om trafiken på ett lustfyllt sätt.
  Läs mer
 • 2014-05-22
  1 150 tunga släp fick bogseras från Bilprovningen under 2013
  Skicket på de tunga släpvagnarna är skrämmande. Av de drygt 23 000 tunga släp som Bilprovningen besiktade under 2013 underkändes hela 61 procent. 5 procent, motsvarande cirka 1 150 tunga släp, bedömdes utgöra en sådan trafiksäkerhetsrisk att de belades med körförbud och fick bogseras från stationerna!
  Läs mer
 • 2014-05-06
  Oroväckande inställning till alkohol och bilkörning bland förare
  Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Ändå är det många som tycker att det är ok att köra bil efter alkoholkonsumtion. Flera sätter sig bakom ratten både efter en eller två öl eller glas vin. Det är först efter tre öl eller glas vin som i princip ingen (98 procent) tycker att det är ok att köra. Det visar en enkät som Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) genomfört inför Trafiknykterhetens dag den 7 maj.
  Läs mer
 • 2014-05-05
  Bilprovningen moderniserar hela sitt IT-stöd med hjälp av CGI
  Bilprovningen har tecknat ett samarbetsavtal med CGI, Sveriges största IT-tjänsteföretag, avseende leverans och framtida stöd för molnbaserade IT-lösningar. Avtalet syftar till att leverera ett omfattande och nyutvecklat IT-stöd för hantering av hela arbetsprocessen från inbjudan, bokning och besiktning av fordon, till bakomliggande administrations- och ekonomifunktioner. Avtalet är tecknat för en första period av fem år.
  Läs mer
 • 2014-04-29
  Delårsrapport januari-mars 2014 - En kraftfull start på året
  Första kvartalet i korthet
  • Nettoomsättningen uppgick till 187 (264) MSEK. Minskningen är hänförlig till avyttringen av 56 stationer i mars 2013. Nettoomsättningen för de stationer som kvarstår hos Bilprovningen efter försäljningen ökade med 10 procent till 170 (154) MSEK.
  • Periodens rörelseresultat ökade till 17 (10) MSEK.
  • Periodens nettoresultat efter skatt ökade till 14 (11) MSEK vilket motsvarar 346 (279) SEK per aktie.
  • Periodens totalresultat ökade till 14 (11) MSEK.
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 9 (71) MSEK.
  • Styrelsen har beslutat att föreslå årsstämman en ordinarie utdelning enligt fastställd utdelningspolicy om 38 000 000 SEK samt en extrautdelning om 252 000 000 SEK.

  Läs mer
 • 2014-04-29
  Beslut på Bilprovningens årsstämma
  Idag avhöll AB Svensk Bilprovning sin årsstämma i Stockholm. Vid stämman beslutades bland annat följande:
  Läs mer
 • 2014-04-22
  Nästan var femte bilist utgör trafikfara – nu ska siffrorna vändas
  Sveriges största syntest, Synbesiktningen, visar varje år att nästan var femte bilist du möter på vägarna ser så dåligt att de utgör en direkt trafikfara. Dessutom kontrollerar så många som en av fyra sin syn endast vart tionde år. Genom att erbjuda bilister att själva testa sin syn i samband med besiktningen, vill Bilprovningen och Synoptik uppmärksamma fler på att synen kan ha försämrats och behovet av synkorrigering för att köra säkrare i trafiken. Vid misstanke om dålig syn görs en gratis synundersökning i någon av Synoptiks butiker.
  Läs mer
 • 2014-04-11
  Bilprovningen satsar på medarbetarna - och därmed också kunderna
  Bilprovningen har inlett en långsiktig satsning på kompetensutveckling för medarbetarna. Syftet är att bli fordonsbesiktningsmarknadens mest attraktiva arbetsgivare och besiktningsföretag. När medarbetarna trivs och kan sitt jobb ökar tryggheten för kunderna.  
  Läs mer
 • 2014-04-11
  Hög hastighet och lösgrus farligt för mc-åkare
  Våren har varit ovanligt tidig i år, och allt fler motorcyklar syns på våra vägar. I april skjuter antalet döda och svårt skadade i höjden. En genomgång av de senaste fem årens statistik visar att singelolyckorna är något mer vanliga i april än under resten av året och att för höga hastigheter i kombination med lösgrus ofta är problemet.
  Läs mer
 • 2014-04-01
  Bilprovningen – trettonde bäst på hållbar utveckling i Sverige
  För fjärde året i rad är Bilprovningen med i toppen när konsumenterna utser Sveriges mest hållbara varumärken. När resultatet av undersökningen Sustainable Brand Index offentliggjordes vid en ceremoni i Stockholm igår placerade sig Bilprovningen, i konkurrens med välkända varumärken som H&M, IKEA och ICA, på trettonde plats. Totalt deltog 242 företag. Bland de statliga bolagen blev Bilprovningen trea, efter Apoteket och Systembolaget. Bilprovningen erhöll också utmärkelsen ”branschbäst”, bland företag med fordonsrelaterade tjänster.
  Läs mer
 • 2014-03-18
  Bilprovningen etablerar sig på nytt i Skellefteå
  Skellefteå är en marknad i tillväxt och Bilprovningen vill vara delaktig i den spännande utvecklingen. Våren 2015 återvänder därför Bilprovningen till Skellefteå i en nybyggd, fräsch station intill E4 vid norra infarten – allt för att erbjuda god tillgänglighet och service.
  Läs mer
 • 2014-03-14
  Varannan bilist tror att användningen av alternativa drivmedel kommer att öka
  Mer än varannan bilist (56 procent) tror att användningen av alternativa drivmedel kommer att öka och sex av tio vill göra mer för att miljöanpassa sin bilkörning. Mest positiva är kvinnor och de som redan kör bilar som drivs på alternativa bränslen. Det visar en enkät som Bilprovningen genomfört i samarbete med Handelshögskolan vid Umeå universitet och som besvarats av 1 500 bilister. 
  Läs mer
 • 2014-03-07
  4 av 10 dödade bilförare saknade bälte
  - Extra bälteskontroller under vecka 11

  Våra bilar och vägar blir allt säkrare, men mest avgörande är vad du som förare eller passagerare väljer att göra. Att ta på dig bilbältet är fortfarande det enskilt viktigaste du kan göra för att skydda dig vid en eventuell olycka, krockkuddar och annan säkerhetsutrustning i moderna bilar förutsätter dessutom att du är bältad för att fungera optimalt.
  Läs mer
 • 2014-02-14
  Bokslutskommuniké 2013 - Ett starkt avslut på ett år med nya förutsättningar
  Resultat och omsättning väsentligt påverkad av försäljningen av två tredjedelar av verksamheten.2012 och 2013 har varit en period av stora omställningar för Bilprovningen. Efter försäljningen av två tredjedelar av besiktningsverksamheten och 142 fastigheter har företaget en betydligt mindre omfattning än under motsvarande period föregående år. Till och med februari 2012 ingick samtliga stationer i moderbolaget.

  För att förbereda försäljningen genomfördes den 1 mars 2012 en bolagisering varvid 126 stationer överfördes till två nybildade dotterbolag. I november 2012 avyttrades det ena dotterbolaget med 70 stationer och i mars 2013 det andra med 56 stationer. Jämförelsetalen i delårsrapporten påverkas väsentligt av detta. 

  Läs mer
 • 2014-01-20
  Smarta Seniorer får röda avgångar hos Bilprovningen
  Bilprovningen har valt att bli partner till Smart Senior. Samarbetet innebär att de 650 000 medlemmarna i Smart Senior erbjuds röda avgångar hos Bilprovningen. De röda avgångarna består i ett rabatterat pris på kontrollbesiktning och tilläggstjänsten e-Diagnos när de besöker Bilprovningen klockan 09.00-15.00 den 5:e till och med den 20:e i månaden.
  Läs mer
 • 2014-01-15
  Två av tre tunga lastbilar underkänns hos Bilprovningen
  Statistiken för 2013 är i princip oförändrad sedan 2012. Fortfarande underkänner Bilprovningen hela 65 procent av de tunga lastbilarna, främst till följd av anmärkningar på bromsar. Positivt är de nya vinterdäcksreglerna. Färre tunga lastbilar underkändes på grund av bristande däck under det första kvartalet 2013 än under motsvarande period 2012.
  Läs mer
 • 2014-01-10
  Bilprovningen erbjuder inbjudan via e-post
  Att kunna få sin inbjudan till besiktning via e-post har länge varit en efterfrågad service bland kunderna. Bilprovningen gläder sig därför åt att kunna erbjuda denna service och välkomnar alla kunder att anmäla sig – inte bara för att det är enkelt utan också för att det är mer skonsamt för miljön att få inbjudan via e-post istället för vanlig post.
  Läs mer
 • 2013-12-26
  Bilprovningen avslöjar sämst och bäst 2012
  Resultatet från Bilprovningens kontrollbesiktningar 2012 visar att det råder en stor spännvidd mellan olika bilmodeller och bilmärken. Nu avslöjar Bilprovningen vilka som klarade sig sämst och bäst.
  Läs mer
 • 2013-12-18
  Bilprovningen öppnar station på Värmdö handelsplats
  Bilprovningen ökar sin tillgänglighet för den växande befolkningen söder om Stockholm. Nästa sommar slås portarna upp till en ny station på Värmdö handelsplats. I dagsläget har Bilprovningen sammanlagt sju stationer i Storstockholm, varav tre på den södra sidan.
  Läs mer
 • 2013-12-18
  Bilprovningen etablerar sig intill E18 i Kallhäll
  Nästa sommar öppnar Bilprovningen en ny station intill E18 i Kallhäll. Norra Storstockholm är med sin starka tillväxt, både befolknings- och fordonsmässigt, en mycket spännande marknad. I dagsläget har Bilprovningen sammanlagt sju stationer i Storstockholm, varav fyra på den norra sidan. 
  Läs mer
 • 2013-11-21
  Sveriges största syntest visar att 15% av bilförarna är en direkt trafikfara
  Många bilförare i Sverige kör i höstmörkret med långt sämre synskärpa än de tror. När 2 771 bilister i den årliga Synbesiktningen fick frågan om de anser sig ha tillräckligt god syn för att köra bil, svarade 9 av 10 ja. Men när synen sedan testades av optiker behövde varannan person annan synkorrigering och hela 15% hade ett okorrigerat synfel som överstiger säkra nivåer. Övertron till sin egen synkapacitet är störst bland män medan kvinnor är försiktigare.
  Läs mer
 • 2013-11-19
  Bilprovningen samarbetar med Mentor för att stötta ungdomar
  Nu inleder Bilprovningen ett samarbete med Mentor Sverige för att finansiera mentorskap för ungdomar i åldern 13-17 år.
  Läs mer
 • 2013-11-11
  Bilprovningen fördubblar sitt uppdrag för Kontrollerad Bilverkstad (KBV)
  Bilprovningen fördubblar nu sitt uppdrag åt Kontrollerad Bilverkstad, KBV. Genom tredjepartskontroller säkerställer KBV att bilägare som anlitar en ansluten verkstad ska kunna förvänta sig att få hög kvalitet på det utförda arbetet.
  Läs mer
 • 2013-10-25
  Delårsrapport januari-september 2013
  Delårsrapport januari–september 2013
  - Satsning på framtiden nu på plats
  Resultat och omsättning väsentligt påverkad av försäljningen av två tredjedelar av verksamheten
  Läs mer
 • 2013-09-20
  Bilprovningen firar 50 år!
  I dag firar Bilprovningen att det är 50 år sedan företaget grundades. Bilprovningen är ett av Sveriges mest uppskattade varumärken. Det är belöningen för många års hårt arbete med trafiksäkerhet och miljö i fokus. Men det är också resultatet av en livslång kärlek till fordon.
  Läs mer
 • 2013-09-03
  Kunskapsbrist medför att barn i bil färdas osäkert i onödan
  Det råder en kunskapsbrist bland förare med barn som passagerare. Det påvisar en enkät som Bilprovningen genomfört under sommaren. För att öka kunskaperna kommer Bilprovningen att informera berörda kunder i samband med besiktningen om hur barn färdas säkrast.
  Läs mer
 • 2013-08-26
  Däckrazzia: Kvinnor kör på mer slitna däck än män
  När det sitter en kvinna bakom ratten är risken betydligt större att det också sitter slitna däck på bilen eller däck med lågt lufttryck.
  Läs mer
 • 2013-08-15
  Delårsrapport januari-juni 2013
  Bilprovningens verkställande direktör Benny Örnerfors kommenterar perioden:
  Läs mer
 • 2013-06-19
  Var femte förare nära olycka till följd av mobilanvändning
  Trafiksäkerheten påverkas om man använder mobiltelefonen när man kör. Det anser 77 procent av respondenterna i en enkät som Bilprovningen genomfört på sin webbplats. 18 procent uppger att de till och med varit nära att köra av vägen till följd av mobilanvändning.
  Läs mer
 • 2013-05-20
  Trygga husvagnssemestern med en gasolkontroll
  Snart är det campingsäsong och dags att förbereda husvagnen för ledigheten. Med kampanj ”Campa säkert i sommar” vill Bilprovningen och SweCamp uppmuntra husvagnsägare att låta göra en gasolkontroll. Det är en prisvärd försäkring mot trasiga slangar och läckage på gasolutrustningen som kan få allvarliga konsekvenser.
  Läs mer
 • 2013-05-20
  Bilprovningens mc-rapport 2012 visar: BMW toppar listan med flest godkända hojar
  Bilprovningens besiktningsstatistik för 2012 visar att Sveriges motorcyklister vårdar sina motorcyklar. Hela 78 procent av motorcyklarna godkändes utan anmärkning, trots att var fjärde motorcykel är över 20 år gammal. Bland de tio vanligaste besiktade fabrikaten toppar BMW listan över flest godkända (87 procent).
  Läs mer
 • 2013-05-16
  Eva Morger första kvinnan att bli invald i CITA:s styrelse
  Bilprovningens kvalitets- och miljöchef Eva Morger valdes igår in som första kvinna någonsin i styrelsen för CITA (Comité International de l’inspection Technique Automobile).
  Läs mer
 • 2013-05-14
  Var femte bilist kör efter alkoholkonsumtion
  Under det senaste året har var femte bilist valt att köra bil mindre än två timmar efter att ha druckit en öl eller ett glas vin. Det visar en enkät som Bilprovningen genomfört för tredje året i rad. Syftet är att ta pulsen på bilister och inställningen till alkohol och bilkörning inför Trafiknykterhetens dag den 15 maj.
  Läs mer
 • 2013-05-07
  Bilprovningen - topp 15 i Sverige på hållbar utveckling
  Bilprovningen har, för tredje året i rad, utsetts till ett av de mest hållbara företagen i Sverige. När 9 000 svenska konsumenter har fått tycka till placerar sig Bilprovningen på plats 13 bland 228 välkända företag.
  Läs mer
 • 2013-04-29
  Delårsrapport januari–mars 2013
  Bilprovningens verkställande direktör Benny Örnerfors kommenterar kvartalet:
  Läs mer
 • 2013-04-29
  Beslut på Bilprovningens årsstämma 29 april
  I dag avhöll Bilprovningen sin årsstämma i Stockholm. Vid stämman beslutades bland annat följande:
  Läs mer
 • 2013-04-05
  Bilprovningen återvänder till Enköping
  Bilprovningen har bestämt sig för att etablera sig på nytt i Enköping. Marknaden bedöms vara stark och intressant, även om det redan finns andra aktörer för fordonsbesiktning. Nästa vår slår Bilprovningen upp portarna till sin nya station intill E18.
  Läs mer
 • 2013-04-01
  Besiktningsstatistiken 2012: Bilprovningen underkände närmare 2 miljoner fordon
  Under 2012 underkände Bilprovningen vartannat fordon. Vart tredje behövde dessutom återkomma för efterkontroll, främst till följd av anmärkningar mot bromssystemet. Bland de tunga lastbilarna och släpen var det uppemot två av tre som underkändes. Resultatet för de lätta bussarna är också anmärkningsvärt eftersom de ofta används i samhällstjänst. Bäst resultatutveckling hade de tunga bussarna. Personbilarna har också blivit bättre över tid.
  Läs mer
 • 2013-03-22
  Earth Hour: ”Släck tvåan” hos Bilprovningen och vi klimatkompenserar din resa till oss
  Till helgen är det Earth Hour och dags att uppmärksamma klimatfrågorna. Tidigare år har Bilprovningen delat ut ”körförbud” i syfte att uppmuntra kunderna att både släcka lamporna och ställa bilen. I år går Bilprovningen ännu längre genom att klimatkompensera resorna för de kunder som kommer till en av företagets stationer för att ”släcka sin tvåa” (ombesikta sitt fordon) på lördag och resten av mars. Företaget klimatkompenserar redan alla sina tjänsteresor hela året.
  Läs mer
 • 2013-03-08
  Maria vanligaste namnet bland Bilprovningens kvinnliga tekniker
  Det vanligaste förnamnet bland Bilprovningens 79 kvinnliga besiktningstekniker är Maria. Bland Bilprovningens samtliga 971 besiktningstekniker är Mikael vanligast.
  Läs mer
 • 2013-02-15
  Bokslutskommuniké 2012
  2012 i korthet
  • Dotterbolaget Besiktningskluster 1 AB med 70 stationer avyttrades. Under året såldes även merparten av koncernens 145 fastigheter
  • Årets rörelseresultat ökade till 325 (120) MSEK som en följd av resultat från avyttrad verksamhet
  • Årets nettoresultat efter skatt uppgick till 362 (108) MSEK, vilket motsvarar 9 059 (2 704) SEK per aktie
  • Totalresultatet uppgick till 345 (27) MSEK
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten minskade till -106 (153) MSEK, främst beroende på lösen av pensionsskuld om 236 MSEK

  Läs mer
 • 2013-01-25
  Bilprovningens ägare delar upp bolaget mellan sig
  Delförsäljningen av AB Svensk Bilprovning slutförs genom att ägarna delar bolaget i två delar. Minoritetsägarna tar över det stationsnät i sydvästra Sverige som varit till försäljning. Staten behåller Bilprovningen med ett rikstäckande stationsnät.
  Läs mer
 • 2012-12-13
  Resultat från Sveriges största syntest
  Örebroarna kör med sämst syn – västernorrlänningar med bäst  I en omfattande undersökning av Sveriges bilister rankas Örebro läns trafikanter som de med sämst syn medan västernorrlänningar ser bäst i trafiken. Det visar den årliga ”Synbesiktningen” som testar svenska bilisters syn. I år testades över 3 100 bilförare på 60 platser runtom i landet och resultatet visar att 55 procent behöver en synkorrigering – den högsta nivån på tre år.
  Läs mer
 • 2012-12-06
  Bilprovningen utökar servicen med drop-in för kontrollbesiktning
  Bilprovningen erbjuder sedan tidigare drop-in för efterkontroller. Servicen är uppskattad och efterfrågas i allt större utsträckning av kunderna. Därför utökas servicen till att även omfatta kontrollbesiktning. Erbjudandet finns inledningsvis på 30 stationer och fler tillkommer inom kort.
  Läs mer
 • 2012-11-26
  Tre av tio bilister kan ha felmonterade vinterdäck
  Tre av tio bilister kan utgöra en risk i vintertrafiken. Det framkommer av Bilprovningens enkät om vinterdäck som visar att var tredje svarande inte vet var däcken med bäst mönsterdjup ska monteras. Att felplacera bilens bästa däck kan få förödande konsekvenser.
  Läs mer
 • 2012-11-19
  Bilprovningen säljer sina fastigheter till Söderport Fastigheter
  Bilprovningen tecknar avtal med Söderport Fastigheter om försäljning av fastighetsbeståndet. Förvärvet av fastigheterna görs via bolag där det underliggande fastighetsvärdet är 470 MSEK. Bilprovningen kommer i fortsättningen att hyra sina kommersiella fastigheter och därigenom få ökade möjligheter att satsa på kärnverksamheten.
  Läs mer
 • 2012-11-12
  Pressinbjudan: Sveriges största syntest av bilförare
  När höstmörkret faller är varannan bilist en fara i trafiken. Det har tidigare syntester av svenska bilförare visat.
  Läs mer
 • 2012-11-05
  Försäljningen av delar av Bilprovningens stationsnät till Opus slutförd
  Bilprovningen slutförde idag försäljningen av delar av det nordöstra stationsnätet till Göteborgsföretaget Opus Group. Nätet omfattar verksamheten vid 70 stationer i framför allt Mälardalen och norra Sverige.
  Läs mer
 • 2012-10-26
  Delårsrapport januari – september 2012
  Omsättningen och resultatet fortfarande på god nivåDelårsperioden januari-september i korthet
  Läs mer
 • 2012-10-19
  Bilprovningen bokar om 18 000 kunder
  Den 1-4 november genomför Bilprovningen en omläggning av IT-systemen inför försäljningen av delar av stationsnätet. Kunder som är inbokade under dessa dagar kommer att erbjudas nya tider för att besiktningen ska kunna genomföras så smidigt som möjligt. Sammanlagt rör det sig om 18 000 kunder.
  Läs mer
 • 2012-09-04
  Fyra av tio bilar har begynnande fel i elektroniken
  Hur låter en airbag som är på väg att gå sönder? Fyra av tio personbilar av årsmodell 2002 och framåt har begynnande fel i elektroniken. Äldre bilar har fler fel, men felfrekvensen är hög redan efter tre år. Det visar Bilprovningens statistik efter att ha kontrollerat elektroniken i cirka 50 000 bilar.
  Läs mer
 • 2012-08-24
  Så beter sig förarna på Sveriges vägar
  Håller fordonsägarna hastigheten? Och vad är det som får dem att sänka hastigheten? I Bilprovningens enkät medger var tionde förare att de kör för fort på 30-vägar och att hastighetskontroller får dem att sänka hastigheten i större utsträckning än fartkameror.
  Läs mer
 • 2012-08-15
  Delårsperioden januari-juni 2012 - Fortsatt god resultatutveckling
  Delårsperioden januari-juni i korthet
  Läs mer
 • 2012-07-08
  Bilprovningen säljer delar av stationsnätet till Opus
  Bilprovningen har tecknat avtal med Opus om att sälja delar av stationsnätet i Mälardalen och norra Sverige. Opus är ett svenskt bolag som är en välkänd och respekterad aktör på den globala fordonsbesiktningsmarknaden vad gäller utrustning och tjänster.
  Läs mer
 • 2012-07-02
  Benny Örnerfors ny vd för Bilprovningen
  Benny Örnerfors, Bilprovningens tidigare chef för Produktion, Teknik och IT, tillträder som ny vd för Bilprovningen den 1 juli. Han efterträder Magnus Ehrenstråhle.
  Läs mer
 • 2012-05-11
  Alla Bilprovningens stationer har öppet igen
  Konflikten mellan Unionen och Almega är slut. Detta innebär att alla Bilprovningens stationer återgår till sina ordinarie öppettider från och med lördagen den 12 maj.
  Läs mer
 • 2012-05-08
  Inställningen till alkohol och bilkörning varierar
  Inför Trafiknykterhetens dag den 9 maj upprepar Bilprovningen enkäten från hösten 2011. Syftet är att ta pulsen på bilister och deras inställning till alkohol och bilkörning. Årets resultat uppvisar stora skillnader mellan könen, olika åldrar och länen.
  Läs mer
 • 2012-05-04
  Öppet på Bilprovningen trots strejk
  Trots medling har ingen överenskommelse kunnat träffas mellan Unionen och Almega. Bilprovningen börjar därför förbereda sig inför en eventuell strejk. Varslet omfattar endast de 88 stationerna i moderbolaget AB Svensk Bilprovning. Övriga 126 stationer berörs inte. Därmed kommer det att finnas goda möjligheter att besikta sitt fordon, även om en eventuell strejk träder i kraft.
  Läs mer
 • 2012-04-26
  Delårsrapport januari – mars 2012
  Delårsrapport januari – mars 2012
  - Fortsatt god efterfrågan på Bilprovningens tjänster

  Läs mer
 • 2012-04-26
  Beslut på Bilprovningens årsstämma 26 april
  Idag avhöll Bilprovningen sin årsstämma i Stockholm. Vid stämman beslutades bland annat följande:
  Läs mer
 • 2012-04-20
  Kampanj för säker camping i sommar
  Snart är campingsäsongen här. Då är det viktigt att känna sig säker inte bara på vägen utan också på campingen. Trasiga slangar och läckage på gasolutrustningen kan leda till allvarliga konsekvenser. För att uppmuntra husvagnsägare att göra en gasolkontroll genomför Bilprovningen och SweCamp kampanj ”Campa säkert i sommar”.
  Läs mer
 • 2012-03-30
  Earth Hour: Bilprovningen utmanar bilisterna
  I morgon är det återigen dags för Earth Hour och att sätta fokus på klimatfrågorna. I likhet med förra året delar Bilprovningen ut ”körförbud” i syfte att uppmuntra kunderna att inte bara släcka lamporna – utan att även ställa bilen.
  Läs mer
 • 2012-03-20
  Bilprovningens besiktningsstatistik 2011: Försämringar för många av fordonsslagen pekar på ett trendbrott
  Bilprovningens besiktningsstatistik 2011Försämringar för många av fordonsslagen pekar på ett trendbrott2011 års besiktningsstatistik visar att antalet fordon i Sverige har blivit fler. Tyvärr pekar siffrorna också på ett trendbrott. Resultat har försämrats för många av fordonsslagen.
  Läs mer
 • 2012-03-15
  Benny Örnerfors tillträder som ny vd för Bilprovningen i sommar
  Benny Örnerfors tillträder som ny vd för Bilprovningen i sommarBenny Örnerfors, Bilprovningens chef för Produktion och Teknik/IT, har utsetts till ny vd för företaget. Han efterträder Magnus Ehrenstråhle som lämnar sin befattning i sommar.
  Läs mer
 • 2012-02-15
  Bokslutskommuniké 2011 – En stark avslutning
  2011 i korthet
  Läs mer
 • 2011-12-20
  Två tredjedelar av Bilprovningen säljs till högstbjudande
  Bilprovningen stationsnät indelas i tre likvärdiga och attraktiva grupperingar, med en jämn fördelning när det gäller läge, storlek och tjänsteutbud. Två av dessa grupperingar bjuds nu ut till högstbjudande. Indelningen skapar goda förutsättningar att ytterligare utveckla tillgängligheten och stationsnätet.
  Läs mer
 • 2011-11-28
  Driftstörningar hos Tieto påverkar möjligheten att registreringsbesikta fordon
  Driftstörningarna hos Bilprovningens IT-leverantör Tieto förväntas fortsätta ytterligare några dagar. Bilprovningen hanterar i nuläget all kontrollbesiktning utan it-stöd, dock går det ej att registreringsbesikta fordon. Eftersom Bilprovningen inte har tillgång till sina system kan inga registreringsbesiktningar ske förrän driftstörningarna hos Tieto är lösta. Bilprovningen arbetar intensivt för att kontakta berörda kunder.
  Läs mer
 • 2011-11-28
  Driftstörningar hos Tieto kan skapa förseningar hos Bilprovningen
  Bilprovningens besiktningsarbete bygger på åtkomsten till IT-systemen. Driftstörningarna hos IT-leverantören Tieto drabbar därför verksamheten hårt. Trots detta håller stationerna öppet och genomför besiktningar, men med papper och penna istället för datorer. Det manuella arbetet kan innebära förseningar med eventuella väntetider till följd, vilket Bilprovningen beklagar.
  Läs mer
 • 2011-11-08
  Varannan bilförare underkänd
  Synoptik har i samarbete med Bilprovningen synbesiktat drygt 3 000 bilförare. Resultatet visar att varannan förare kör omkring med fel synhjälpmedel i trafiken. Ungefär hälften skulle behöva glasögon eller byta styrkor i sina befintliga glasögon för att köra säkrare i trafiken.
  – En synscreening tar bara 5 minuter och kan vara skillnaden mellan liv eller död, säger Roland Olsson, VD, Synoptik Sweden AB.  Screeningen ger svar på om föraren har tillräcklig synskärpa.

  Läs mer
 • 2011-10-31
  Andelen kvinnliga besiktningstekniker har ökat med 134 procent på fyra år
  Andelen kvinnliga besiktningstekniker har ökat med 134 procent på fyra år     
  Läs mer
 • 2011-10-28
  Delårsrapport januari-september 2011
  Delårsperioden januari-september i korthet
  • Nettoomsättningen ökade med 8 procent till 1 220 (1 131) MSEK
  • Periodens rörelseresultat ökade till 127 (121) MSEK
  • Rörelseresultat före nedskrivningar samt omställningskostnader inför försäljning av delar av stationsnätet uppgick till 154 (121) MSEK
  • Periodens nettoresultat efter skatt ökade till 90 (79) MSEK, vilket motsvarar 2 252 (1 969) SEK per aktie
  • Periodens totalresultat ökade till 67 (54) MSEK, vilket motsvarar 1 679 (1 350) SEK per aktie
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade till 160 (88) MSEK
  • Verksamheten bedrivs sedan 1 januari 2011 i två segment – affärsområde Fordonskontroller och affärsområde Fastigheter
  • Förberedelser inför försäljning av delar av Bilprovningens stationsnät påbörjades i augusti

  Läs mer
 • 2011-10-11
  Rätt syn kan rädda liv i trafiken - Besikta synen och bilen samtidigt
  Varannan bilförare med behov av synkorrektion kör utan glasögon eller med fel styrka i glasen. Det visar Synoptiks undersökningar hösten 2009 och 2010. Nu är det återigen dags att uppmärksamma bilförare om vikten av att se bra i höstmörkret för att köra säkert. Den 13 oktober besiktar Synoptik synen på bilförare hos Bilprovningen.
  Läs mer
 • 2011-09-28
  Tre av tio tycker det är ok att köra efter att ha druckit öl eller vin
  Tre av tio personer tycker att det är ok att köra bil efter att ha druckit en öl eller ett glas vin. Det framkommer av den enkät som Bilprovningen genomfört på sin webbplats den 12-22 september 2011. Syftet är att ta pulsen på bilister och deras inställning till alkohol och bilkörning inför Trafiknykterhetens dag den 29 september. Sammanlagt svarade 1 674 personer på enkäten.
  Läs mer
 • 2011-08-31
  Preliminära resultat visar: Bättre koll på däcken
  Enligt preliminära resultat från kampanj Däckrazzia har andelen bilar med minst ett däck med olagligt mönsterdjup minskat till 3,7 procent, jämfört med cirka 4,5 procent de senaste tre åren. Andelen bilar med minst ett slitet däck har i mätningarna minskat till 28,7 procent jämfört med 31,6 procent förra året. Däcken börjar räknas som slitna när mönsterdjupet är 3 mm eller mindre.
  Läs mer
 • 2011-08-15
  Delårsrapport januari-juni 2011 – Ökad efterfrågan gav stark resultatförbättring
  Delårsperioden januari-juni korthet
  • Nettoomsättningen ökade med 7 procent till 869 (815) MSEK
  • Periodens rörelseresultat ökade till 123 (98) MSEK
  • Periodens nettoresultat efter skatt ökade till 89 (66) MSEK, vilket motsvarar 2 220 (1 656) SEK per aktie
  • Periodens totalresultat ökade till 77 (48) MSEK, vilket motsvarar 1 925 (1 211) SEK per aktie
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade till 98 (46) MSEK
  • Verksamheten bedrivs sedan 1 januari 2011 i två segment – affärsområde Fordonskontroller och affärsområde Fastigheter

  Läs mer
 • 2011-06-15
  Ökad kundnytta när Bilprovningen och Nordic Port inleder samarbete
  Bilprovningen och Nordic Port har undertecknat en avsiktsförklaring om att inleda ett samarbete i syfte att stärka sina kunders konkurrenskraft och lönsamhet genom att gemensamt erbjuda bättre möjligheter till uppföljning i kvalitetsarbetet med fordonsparken. Först ut att testa samarbetet är Skånetrafiken.
  Läs mer
 • 2011-05-31
  Bilprovningen hoppas på högtryck i sommar
  Bilprovningen hoppas på högtryck i sommar, inte minst med tanke på semestertrafiken. När bilen är fullastad på semestern behöver lufttrycket i däcken vara högre än normalt. Dessutom ska bilen vara utrustad med sommardäck för att inte riskera sämre grepp och förlängd bromssträcka.
  Läs mer
 • 2011-05-27
  Bilprovningen avslöjar sämst och bäst: Hur klarade de tre år gamla bilarna (årsmodell 2007) sin första besiktning
  Under 2010 kontrollbesiktades drygt 123 000 bilar av årsmodell 2007 (tre år gamla) för första gången. I genomsnitt underkändes tre procent på modellrelaterade fel (anmärkningar mot bilens konstruktion och komponenternas kvalitet), men spännvidden är stor – från 0 till 26 procent.
  Läs mer
 • 2011-05-19
  Problem i Transportstyrelsens datasystem orsakade förseningar vid Bilprovningen
  Ett fel i Transportstyrelsens datasystem har idag orsakat problem och förseningar vid Bilprovningens stationer. Trots svårigheter att rapportera besiktningsresultat till Transportstyrelsen lyckades Bilprovningens besiktningstekniker genomföra kontrollbesiktningar.
  Läs mer
 • 2011-04-29
  Delårsrapport januari-mars 2011 – Rekordstarkt första kvartal
  Första kvartalet i korthet
  • Nettoomsättningen ökade med 8 procent till 401 (372) MSEK
  • Periodens rörelseresultat ökade till 37 (25) MSEK
  • Periodens nettoresultat efter skatt ökade till 28 (15) MSEK, vilket motsvarar 702 (377) SEK per aktie.
  • Periodens totalresultat ökade till 21 (8) MSEK, vilket motsvarar 529 (191) SEK per aktie
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade till 78 (22) MSEK beroende på en ökning av rörelseskulderna samt en förbättring av resultatet
  • Verksamheten bedrivs sedan 1 januari 2011 i två segment – affärsområde Fordonskontroller och affärsområde Fastigheter

  Läs mer
 • 2011-04-14
  Bilprovningen kommenterar medieuppgifter Misstankar om att fler är involverade i mutbrott dementeras
  Med anledning av medierapporteringen om den pågående mutbrottsutredningen mot en tidigare besiktningstekniker vid Bilprovningen i Malmö, klargör Bilprovningen idag att inga av bolagets nuvarande medarbetare är inblandade i brottsutredningen.
  Läs mer
 • 2011-04-13
  Beslut på Bilprovningens årsstämma 13 april
  Vid AB Svensk Bilprovnings årsstämma beslutades bland annat följande:
  Läs mer
 • 2011-03-25
  Bilprovningen delar ut körförbud på lördag
  Under Earth Hour på lördag släcker Sveriges befolkning lamporna. För att sätta ytterligare fokus på klimatfrågorna delar Bilprovningen ut "körförbud" till kunderna med en rekommendation om att även ställa bilen för att minska påfrestningen på miljön.
  Läs mer
 • 2011-02-15
  Bokslutskommuniké 2010 – En stark avslutning
  2010 i korthet
  • Nettoomsättningen ökade med 1 procent till 1 523 (1 509) MSEK.
  • Årets rörelseresultat förbättrades till 147 (40) MSEK. Resultatförbättringen förklaras främst av att föregående år belastades av omställningskostnader motsvarande 58 MSEK samt med kostnader på sammanlagt 46 MSEK avseende omvärdering av fastigheter och nedskrivningar av övriga materiella anläggningstillgångar.
  • Årets nettoresultat efter skatt förbättrades till 96 (18) MSEK, vilket motsvarar 2 405 (449) SEK per aktie.
  • Totalresultatet ökade till 114 (43) MSEK, vilket motsvarar 2 855 (1 067) SEK per aktie
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten minskade till 141 (249) MSEK, främst beroende på en minskning av rörelseskulderna efter en tillfällig ökning vid föregående årsskifte.
  • Från och med den 1 juli 2010 är den svenska fordonsbesiktningsmarknaden konkurrensutsatt och regeringen har rätt att öka eller minska statens ägande.
  • Styrelsen föreslår en ordinarie utdelning enligt fastställd utdelningspolicy om 57 680 000 (5 310 000) SEK eller 1 442 (132,75) SEK per aktie samt en extrautdelning om 200 000 000 SEK eller 5 000 SEK per aktie.

  Läs mer
 • 2011-01-31
  Bilprovningens besiktningsstatistik 2010: Positiv trend visar att trafiksäkerheten och miljön kan bli ännu bättre
  2010 års besiktningsstatistik intygar att det fortfarande finns mycket kvar att göra för att förbättra trafiksäkerheten och miljön. Körförbuden har ökat markant i antal och skicket på de tunga släpen har försämrats. Samtidigt visar den positiva utvecklingen bland tunga bussar och personbilar att det går att vända trenden.
  Läs mer
 • 2011-01-27
  Bilprovningens statistik för 2010 visar att Sveriges hojar är i gott skick
  Att intresset för att vårda och underhålla motorcyklar är stort framgår tydligt av Bilprovningens besiktningsstatistik för 2010. Hela 79 procent godkändes utan anmärkning, trots att var fjärde motorcykel är äldre än 20 år. Toppar listan gör BMW med 89 procent godkända motorcyklar. Antalsmässigt är det de japanska fabrikaten som dominerar.
  Läs mer
 • 2011-01-26
  Inbjudan till pressmöte den 27 januari: Besiktningsresultat för Sveriges 10 vanligaste motorcykelfabrikat
  Bilprovningen bjuder in till ett pressmöte där 2010 års besiktningsresultat för Sveriges 10 vanligaste motorcykelfabrikat presenteras.
  Läs mer
 • 2011-01-17
  Bilprovningen söker nyfikna företagare
  Snart blir det möjligt att kontrollera utrustning som exempelvis brandskydd, alkolås och färdskrivare i samband med kontrollbesiktningen. Under Automässan presenterar Bilprovningen tankarna kring det nya konceptet och letar samtidigt efter nyfikna företagare som vill vara med och utveckla tjänsten.
  Läs mer
 • 2010-12-21
  Bilprovningen nu ackrediterat för att besikta samtliga fordonsslag i hela landet
  Bilprovningens ansökan om ackreditering av fordonsbesiktning har idag godkänts av Swedac. Ackrediteringen gäller samtliga fordonsslag* i hela landet.
  Läs mer
 • 2010-12-17
  Bilprovningen firar 45 år på 74 orter
  Idag firar Bilprovningen 45 år på 74 orter runt om i landet, bland annat Västerås, Karlstad och Örnsköldsvik. Bilprovningen ser med stolthet tillbaka på ett kontinuerligt arbete för trafiksäkerhet och miljö samt utvecklingen av servicetjänster för Sveriges bilister.
  Läs mer
 • 2010-11-05
  Bilprovningen gör allt för att lösa bristen på tider i Stockholm och Mälardalen
  Sedan en tid tillbaka har Bilprovningen haft ont om tider för fordonsbesiktning i Stockholm och Mälardalen med omnejd. Att kunna erbjuda kunderna en god service och tillgänglighet har högsta prioritet och nu genomför man en rad olika insatser för att snarast kunna lösa problemet.
  Läs mer
 • 2010-11-02
  32 000 bussar och lastbilar* får körförbud årligen
  Cirka 32 000 privata lätta bussar och lastbilar får årligen körförbud på grund av att ägarna missar att besikta fordonet inom rätt besiktningsperiod. Nu utökar Bilprovningen sin service och skickar en kallelse med förbokad besiktningstid till landets 160 000 privata buss- och lastbilsägare*.
  Läs mer
 • 2010-10-29
  Delårsrapport januari – september 2010 – Ett kvartal efter omregleringen - en konkurrensutsatt marknad i utveckling
  Läs mer
 • 2010-10-28
  Bilprovningen vill återkalla 245 fordon för att garantera trafiksäkerheten
  Bilprovningen vill återkalla 245 av de fordon som kontrollerats av en före detta besiktningstekniker i Malmö som är misstänkt för mutbrott. Syftet är att säkerställa att fordonen är trafiksäkra.
  Läs mer
 • 2010-10-25
  Löpande kontroller ska förhindra servicebilar med bristande säkerhet
  Efter att taxibilar, upphandlade för färdtjänst och sjuktransporter, gång på gång avslöjades med blankslitna däck och bristande säkerhetsanordningar tog Skånetrafiken hjälp av Bilprovningen för att kontrollera fordonen på löpande basis.
  Läs mer
 • 2010-10-07
  Kunder ger Bilprovningen toppbetyg
  Bilprovningens kunder ger landets stationer toppbetyg i bolagets kundundersökning 2010. Både av privatmarknaden och av företagskunderna får Bilprovningen de högsta betygen hittills i företagets 45-åriga historia. I snitt är 95 procent av privatkunderna nöjda med sitt senaste besök på Bilprovningen.
  Läs mer
 • 2010-10-04
  Bilprovningen säljer sin utbildningsverksamhet till Training Partner
  Genom att sälja sin utbildningsverksamhet i Västerås säkerställer Bilprovningen inte bara sin egen personals kompetensutveckling och certifiering. Man bidrar till att skapa en fungerande marknad och konkurrens genom att övriga aktörer därmed också kan certifiera sin personal hos en oberoende aktör.
  Läs mer
 • 2010-09-15
  Bussar stängdes av när efterlevnaden av kommunens krav kontrollerades
  När Uppsala kommun beslöt sig för att kontrollera efterlevnaden av de funktions- och säkerhetskrav som de ställer på sina färdtjänsttransporter fick vissa entreprenörer stängas av eftersom de inte levt upp till avtalet.
  Läs mer
 • 2010-09-15
  Ny bilundersökning: Krocksäkerhet och bra besiktningsresultat – inte en självklarhet
  För första gången tar Bilprovningen och Folksam fram en gemensam lista som visar i vilken utsträckning begagnade bilar* är trafiksäkra, det vill säga både krocksäkra och har ett bra besiktningsresultat. Listan visar att bilköpare inte kan räkna med att en krocksäker bil automatiskt går felfritt genom bilbesiktningen eller vice versa. Undersökningen visar ändå att det finns bilar som uppfyller båda kriterierna, bland dessa utmärker sig Toyota.
  Läs mer
 • 2010-09-07
  Preliminära resultat visar:Fler med olagligt mönsterdjup
  De första resultaten har kommit in från de däckrazzior som nu genomförs runt om i Sverige. Den preliminära statistiken kommer från 543 bilar undersökta vid 14 däckrazzior i åtta län under två av dagarna av kampanjperioden. Däckrazzior genomförs 2010 från den 3 till 14 september i Västerbotten, Jämtland, Dalarna, Västmanland, Södermanland, Västra Götaland, Gotland, Halland och Blekinge.

  Läs mer
 • 2010-09-03
  Fler bilar med slitna däck – nya däckrazzior genomförs
  Nu drar årets kampanj Däckrazzia igång och under en dryg vecka genomförs närmare 60 däckrazzior runt om i Sverige. Däckrazzior har tidigare genomförts över hela Sverige 2005, 2007, 2008 och 2009.

  Läs mer
 • 2010-09-01
  Större andel slitna däck bland nyare bilar
  Andelen som kör på slitna däck ökar och ökningen sker huvudsakligen bland förare med bilar upp till 5 år gamla. Detta och en hel del annat kommer att redovisas vid pressvisningar av årets version av kampanj Däckrazzia, som drar igång på fredag.
  Läs mer
 • 2010-08-25
  Stor variation mellan företag gällande lastbilars trafiksäkerhet
  Totalt kontrollbesiktade Bilprovningen 80 300 tunga lastbilar under 2009. Bland de företag som besiktat mer än 50 tunga lastbilar finns mycket stora variationer. I vissa företag godkänns bara 15 procent av fordonen. Företagen som sköter sin fordonspark har trafiksäkrare fordon.
  Läs mer
 • 2010-08-13
  Delårsrapport januari – juni 2010
  – Vi går in i den omreglerade marknaden efter ett bra första halvår och med fortsatt nöjda kunder
  Läs mer
 • 2010-07-01
  Bilprovningen välkomnar omregleringen av marknaden

  Idag den 1 juli omregleras marknaden för fordonsbesiktning i Sverige. Bilprovningen har under dagen firat startskottet för den nya marknaden tillsammans med kunder på stationer runt om i landet.
  Läs mer
 • 2010-04-29
  Årsstämma i Bilprovningen
  Idag avhöll Bilprovningen sin årsstämma.
  Läs mer
 • 2010-04-29
  Delårsrapport 1 januari – 31 mars 2010

  – Försäljningsökning under mars uppvägde svag inledning på kvartalet
  Läs mer
 • 2010-04-22
  Bilprovningen besiktar motorcyklar i mobil anläggning vid MC-live
  Nu är vårsäsongen i full gång. Passa på att besikta din motorcykel i Bilprovningens mobila anläggning som finns på plats under MC-live i Stockholm, precis utanför mässområdet.
  Läs mer
 • 2010-04-16
  Bilprovningen besiktar motorcyklar i mobil anläggning på MC-live

  Nu är vårsäsongen i full gång. Passa på att besikta din motorcykel i Bilprovningens mobila anläggning som finns på plats under MC-live i Göteborg.
  Läs mer
 • 2010-04-15
  Bilprovningen avslöjar sämst och bäst

  2009 års besiktningsresultat visar att bilarna generellt har blivit bättre, även om resultatet är mycket varierande mellan olika fabrikat och bilmodeller. Spännande är att en otippad bilmodell visar sig vara med bland de bästa.
  Läs mer
 • 2010-03-24
  Bilprovningen prisat för sina E-learningutbildningar ännu en gång


  Guld för " Bästa rapid E-learning produktion" och brons i kategorin "Simulering, virtuella världar och Spel 2010" blev resultatet för Bilprovningen i tävlingen Swedish E-learning Awards. Det är andra året i rad som Bilprovningen vinner priser för sina interaktiva utbildningslösningar i denna tävling.

  Läs mer
 • 2010-02-15
  Bokslutskommuniké 2009


  – Förbättringar av resultat och kassaflöde
  Läs mer
 • 2010-02-01
  Bilprovningens besiktningsstatistik 2009Oroväckande många tunga släp underkänns
  Bromssystemet är deat övervägande största problemet för tunga släp. 94 procent av de underkända tunga släpen hade brister i bromssystemet visar Bilprovningens besiktningsstatistik för 2009. Men det finns även positiva signaler. Andelen godkända bussar har ökat med fyra procentenheter sedan föregående år.
  Läs mer