Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor

Stor variation mellan företag gällande lastbilars trafiksäkerhet

Totalt kontrollbesiktade Bilprovningen 80 300 tunga lastbilar under 2009. Bland de företag som besiktat mer än 50 tunga lastbilar finns mycket stora variationer. I vissa företag godkänns bara 15 procent av fordonen. Företagen som sköter sin fordonspark har trafiksäkrare fordon.

I samband med Lastbil 2010 på Elmia-mässan presenterar Bilprovningen statistik grupperat på företag som har besiktat 50 tunga lastbilar eller fler. Statistiken visar att det råder stor variation mellan företagen. Några lastbilar hade kört över 40 000 mil innan de kom in för första kontrollbesiktningen.
– Det finns företag där 80 procent av samtliga lastbilar godkänns vid kontrollbesiktningen medan andra har högst 15 procent godkända. Resultatet visar att företag som underhåller sin fordonspark har trafiksäkrare fordon, fortsätter Gun-Britt Ljungdahl, marknadsanalytiker på Bilprovningen.

Hjälp att komma vidare i kvalitetsarbetet

På Lastbil 2010 presenterar Bilprovningen sin tjänst Kvalitetssäkrad fordonspark som riktar sig bland annat till åkerier som är angelägna om att ha en hög kvalitet på sin fordonspark.
I Kvalitetssäkrad fordonspark ingår ett flertal av Bilprovningens tjänster. Kunden väljer själv vilka tjänster som passar sitt unika behov och som säkerställer att företagets fordonspark klarar de högt ställda kraven när det gäller trafiksäkerhet och miljö.
Genom tjänsten medverkar Bilprovningen till ett förebyggande och långsiktigt arbete som ger kunderna lägre kostnader, färre fordonsstillestånd och säkrare fordon
– Vi vill göra det enkelt och tryggt för våra kunder att få koll på sina fordon. Kvalitetssäkrad fordonspark är en kvalitetsstämpel som de kan använda i kundrelationen, säger Magnus Ehrenstråhle, vd på Bilprovningen.

Träffa Bilprovningen på Lastbil 2010 Elmia-mässan 

Medarbetare från Bilprovningen finns på plats i monter D 01:18 under Lastbil 2010 på Elmia-mässan i Jönköping den 25-28 augusti. Välkommen att besöka montern och att ställa frågor om våra tjänster.
Bilder för nedladdning finns tillgängliga på bilprovningen.se under Om Bilprovningen/Press/Bildbank.
Bilaga: Tunga lastbilar - andel godkända vid kontrollbesiktning 2009 sortera

För mer information kontakta:

Magnus Ehrenstråhle, verkställande direktör, mobil: 0708-20 04 02, e-post:magnus.ehrenstrahle@bilprovningen.se

Gun-Britt Ljungdahl, marknadsanalytiker, mobil: 0736-88 22 15, e-post:gunbritt.ljungdahl@bilprovningen.se

Cecilia Blom Hesselgren, informationschef, mobil: 0706-87 03 66, e-post:cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se

Tillhörande dokument och filer

:
Pressmeddelande_elmia_2010.doc
besiktningsstatistik_tunga_lastbilar_2009_grupperat_foretag.pdf