Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor

Earth Hour: Gör en insats för miljön

Klockan 20.30-21.30 lördagen den 29 mars är det Earth Hour. Det är världens största miljömanifestation då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme. Släckningen är en politisk symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavarna om att ta klimatförändringarna på allvar.

Släck ljuset

Bilprovningen har uppmärksammat Earth Hour flera år i rad, bland annat genom att dela ut ”körförbud” och uppmana kunder att ställa bilen. Även i år delas vykort ut till kunderna som besiktar bilen på någon av Bilprovningens stationer på lördag i syfte att påverka dem att släcka ljuset, men också att stänga av bilens luftkonditionering (AC). 
När vi nu går mot varmare tider blir bilens AC allt viktigare för komfort och säkerhet. Förare och passagerare fungerar och reagerar bättre i behaglig temperatur. Men många använder bilens AC hela året, oavsett behov.

Släck bilens AC då den inte behövs

Bilprovningens tips till bilisterna är att bara använda bilens AC när den verkligen behövs. Skälet till detta är att den ökar bränsleförbrukningen med upp till 10 procent, beroende på bilmodell. Dessutom blir bilen påtagligt svagare, eftersom en del av motoreffekten används till bilens AC, istället för att driva bilen.
Nyare bilar med automatisk AC, så kallad ACC, har bättre styrning och då stannar ökningen av bränsleförbrukningen på cirka 3-5 procent.
Om det går långt mellan gångerna då bilens AC används, till exempel under vinterhalvåret, är det viktigt att sätta i gång den då och då så att den fungerar bra när den verkligen behövs.

Läs mer på www.wwf.se/earthour