Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor

Det är inte bara bilar som behöver starthjälp i bland.....

Vi hade en utbildning i förra veckan, på förekommen anledning, eftersom vi ska få en "hjärtstartare" uppsatt på stationen.

Personligen så var det nog en 15 år sedan man senast fick en genomgång i HLR, så att säga att det inte behövdes vore ju att ljuga.

Dock så var jag långt i från ensam i gänget som låg på samma, låga,  nivå i HLR-kunskaperna.

Under ett 2-timmarspass, så fick vi en genomgång av hur man skall gå tillväga i olika situationer och det var en väldigt praktisk utbildning.

Det är jobbigare än man tror, och då var vi ändå inomhus där det var varmt och torrt, samt att ingens liv faktiskt stod på spel.

10 000 personer drabbas årligen

Siffrorna var mer skrämmande än jag trodde. Varje år drabbas ca 10.000 personer i Sverige av ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusens väggar, ute i det vanliga livet, och av dessa så är det under 5%, eller knappt 500 stycken som räddas till livet.

Det gäller dessutom att vara snabb i vändningarna, för varje minut som går utan start av HLR minskar möjligheten att överleva .

Man brukar ge följande tumregel: Om ingen behandling eller hjärtstartare användes ökar dödlighet vid hjärtstopp med ca 10 % per minut.

Efter fem minuter börjar kroppen, framför allt hjärnan få obotliga skador av den syrebrist som uppstår till följd av hjärtstoppet. Efter cirka femton minuter är döden nästan oundviklig.

Våga agera!

Den viktigaste informationen var nog den att man måste våga göra något! Om man inte gör 100% rätt är inte hela världen, men om man inte bryr sig alls, då går den drabbade en säker död till mötes och tänk om det var du själv eller en nära anhörig som blev drabbad.

En minst sagt viktig och nyttig genomgång som alla nog borde göra, och definitivt med tätare intervaller än vart femtonde år.

För mer info i ämnet så kan man gå in på Svenska rådet för hjärt och lungräddning, www.hlr.nu "

Göran Lund

Stationsledare/BT

Vi som bloggar

  • Catarina Besiktningstekniker i Falkenberg
  • Fredrik A Stationsledare i Skara
  • Fredrik G Stationsledare i Tidaholm
  • Gästbloggare Olika personers berättelser om Bilprovningen.
  • Göran Stationsledare i Stockholm-Rissne
  • Marit Kommunikatör i Kista
  • Mia Besiktningstekniker i Jönköping
  • Nelly Besiktningstekniker i Skellefteå