Bilprovningen
Logga in Mina sidor
Registrera Mina sidor

Alla bör gå en HLR-utbildning

I onsdags fick vi besök av Anders Degerfeldt från Sjukvårdscirkeln. Han kom med vår defi...defib......hjärtstartare och körde en utbildning med oss.

Det var en rolig snubbe med glimten i ögat. Utbildningen var kanon, och den gör så att vi kan spara många viktiga minuter vid en olycka. En hjärtstartare är ett mycket bra hjälpmedel vid HLR, då den pratar med dig samtidigt som du gör HLR. Så var inte rädd för att använda hjärtstartare vid en olycka.


Man öppnar den och sätter på den med on-knappen. Sedan kopplar du på elektroderna (plattorna) genom att sätta krysset i mitten, där du utför kompressionerna, och då hamnar det någorlunda rätt på bröstkorgen.

Den undre plattan ska sitta lite längre ner på sidan. (syns hur på någon bild) sedan gör man som maskinen säger. Antingen en chock eller HLR. Den är så fiffig så den säger till om du behöver göra hårdare kompressioner och piper i det tempot du ska trycka. (samma tempo som "Här kommer pippilångstrump tjolahopp tjolahej..... man skulle dock undvika att sjunga den högt, då det kan uppfattas som stötande)

Informationen sparas dessutom sedan till ambulanspersonalen så de vet hur lång tid som gått, och vad som har utförts.

En riktigt bra grej, och jag tycker att fler företag ska ta initiativet till att införskaffa detta. De stackars dockorna vi tränade på är nog lite mörbultade efter vår utbildning, då vi satsade stenhårt på att få liv i dem.

Vi vet att detta verkligen kan hända varsomhelst och närsomhelst, eftersom vi har råkat ut för det här i Falkenberg.
Som tur är jobbade min kollega Johan den dagen, som också deltidsbrandman. Han fick göra HLR ute på parkeringen tills ambulansen anlände. Han gjorde ett bra jobb, och mannen överlevde sitt hjärtstopp.

Alla bör verkligen gå en HLR-utbildning, och en hjärtstartare är definitivt ett stort plus! Det är bra att vara förberedd innan, för du hinner inte förbereda dig när det är skarpt läge!

Säkerheten först! (vare sig det är bilar eller människor)

/Catarina

Vi som bloggar

  • Catarina Besiktningstekniker i Falkenberg
  • Fredrik A Stationsledare i Skara
  • Fredrik G Stationsledare i Tidaholm
  • Gästbloggare Olika personers berättelser om Bilprovningen.
  • Göran Stationsledare i Stockholm-Rissne
  • Marit Kommunikatör i Kista
  • Mia Besiktningstekniker i Jönköping
  • Nelly Besiktningstekniker i Skellefteå