Bilprovningen

Mia Olofsson, besiktningstekniker

Mia Olofsson växlar mellan att jobba i Jönköping och Stockholm - en erfarenhet som ökar kunskapen och ger omväxling i arbetet.

Beskriv en dag på jobbet - vad har du för uppgifter och ansvarsområden?

- En vanlig dag på jobbet kontrollerar jag fordon och ger tips och råd till våra kunder. Tipsen kan handla om allt från hur man ska göra för att bilen ska hålla längre, till vilka konsekvenser olika brister kan leda till.

Vilken utbildning och yrkesbakgrund har du?

- Jag är utbildad fordonsmekaniker men jobbade som scenbyggare i tio år innan jag kom till Bilprovningen.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga i ditt jobb och varför?

- Det är viktigt att vara pedagogisk och kunna läsa av människor.

Vad var det som bidrog till att du valde Bilprovningen?

- Jag ville ha en ny utmaning och sökte ett arbete med många kundkontakter.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Kunderna, kollegorna och dessa underbara fordon som ibland kommer in!

Hur ser du på din utveckling inom Bilprovningen?

- Jag vill gärna utvecklas inom yrket samt jobba mer med att informera fordonsstudenter om vår verksamhet - det är ett jobb värt att satsa på.

Besiktningstekniker

Mia Olofsson är besiktningstekniker på Bilprovningen

Vilket är det mest udda fordon du har mött på Bilprovningen?

- Vi möter många udda fordon hela tiden på våra entusiastdagar, men vad som roligast står mellan två motorcyklar - att köra en Boss Hoss eller en gammal Harley Stelbenschopper med alldeles för lång framgaffel är underbart!

Hur är det att arbeta på en mansdominerad arbetsplats?

- Det är helt fantastiskt, man kan vara sig själv. Det finns många kvinnliga medarbetare runt om i landet som stödjer och pushar en att utvecklas i rollen.


Som platschef på Bilprovningen har man ansvar för ett antal besiktningsstationer och för medarbetarna som arbetar på dessa. Platschefen är en nyckelperson som skapar nya affärer och erbjuder tjänster som ökar trafiksäkerheten på Sveriges vägar. Viktigt är att verksamheten drivs med hög lönsamhet och god kvalitet, att medarbetarna utvecklas och att Bilprovningens kunder är nöjda.

Utbildning och bakgrund

Platschef måste ha minst gymnasieutbildning med examen från ett treårigt program. Till detta tillkommer erfarenhet av att leda och driva en verksamhet med uppemot tjugo medarbetare, erfarenhet från affärs- och marknadsorienterad verksamhet med stora krav på kundservice samt dokumenterat god erfarenhet av att driva verksamhet med goda resultat gällande lönsamhet och kvalitet.