Bilprovningen

Jimmy Fjällstedt, stationsledare

Det var bilintresset som initialt lockade Jimmy Fjällstedt till Bilprovningen. Nu efter närmare femton år som besiktningstekniker är det mötena med människor som håller honom kvar i samma bransch.

Hur länge har du jobbat på Bilprovningen och vad har du för yrkestitel?

- Jag började på Bilprovningen i Vilhelmina 1997 som på den tiden hade besöksstationer i Tärnaby, Storuman och Åsele. Det var många resdagar men också omväxlande med variationen på stationer och att träffa kunderna på dessa orter. Numera jobbar jag i Sundsvall, där jag är anställd som besiktningstekniker och stationsledare.

Beskriv en dag på jobbet - vad har du för uppgifter och ansvarsområden?

- En dag på jobbet inom Bilprovningen handlar som givetvis om fordon i alla dess former, men lika mycket om möten med våra kunder. Alla människor som vi träffar och får ett kort möte med ger mig innehåll i dagarna. Det är ett kort ögonblick, men en viktig del både för kundens och min upplevelse. Det är klart att det skiljer sig en del av att jobba på en mindre inlandsstation eller en så pass stor anläggning som den här i Sundsvall, men betydelsen och känslan av det personliga mötet är nog lika oavsett var man än bor.

Vad finns det mer för uppgifter på en station?

- Bilprovningen har ett samarbete med KBV, Kontrollerad Bilverkstad, och jag jobbar då ibland med KSV, Kvalitetssystem för skadeverkstäder. Det innebär att jag som besiktningstekniker besöker skadeverkstäder och gör revisioner och kontroller i deras verksamhet. Dessutom gör jag bildiagnoser, som är en utökad kontroll av fordon, samt hanterar återlämningstester till hyrbilsföretagen. Jag tycker det är en bra blandning och trivs bra med dessa uppdrag.

Vilken utbildning och yrkesbakgrund har du?

- Jag utbildade mig till styr- och reglertekniker och började min yrkeskarriär inom det området, men bilarna har alltid funnits med sedan barnsben. Sedan har jag också läst separata kurser på Komvux. Jobbade innan även inom tryckeribranschen som fyrfärgtryckare samt hann jobba på en bildemontering innan jag började på Bilprovningen.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga i ditt jobb och varför?

- Att vara trygg i sin yrkesroll och ett intresse i att möta människor är nog det som skapar goda förutsättningar, att lära sig fordonen och det regelverk som styr vår verksamhet är en del men det ska förmedlas till kund och då är det inte alltid lika självklart och det är där som personligheten kommer in.

Vad lockade dig till Bilprovningen?

- Jag hade ju ett stort intresse av fordon och sedan dök det upp en tjänst som jag sökte och fick jobbet och på den vägen är det.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Bra kollegor och alla dessa möten med människor, hade det bara varit en lång rad av bilar som stått där ute så skulle jag nog inte varit kvar i företaget. Vi har en bra och trivsam stämning vilket betyder mycket och att Bilprovningen även är ett välordnat företag.

Hur ser du på utvecklingen inom besiktningsbranschen i allmänhet och inom trafiksäkerheten i synnerhet?

- Eftersom marknaden har omreglerats och många av våra stationer går över till nya ägare blir det spännande att följa utvecklingen. Jag tror det kan medföra både bra och dåliga saker, men tror dock inte det kommer att ske så stora förändringar inom närmaste tiden.
Kulturen och kunskaperna får de nya aktörerna med i köpet. Sedan är alla besiktningsföretag styrda av samma regelverk vilket innebär att det inte blir någon större skillnad ur trafiksäkerhetssynpunkt och kontrollerna.