Internationella kvinnodagen den 8 mars:
Andelen kvinnor på Bilprovningens stationer högre än någonsin
Internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammar insatser som skapar en mer jämlik framtid. På Bilprovningen började resan med Gun-Brith Jörestig. Numera är andelen kvinnor på stationerna 16 procent och högre än någonsin. Dock återstår mycket att göra.
När Bilprovningen startade sin verksamhet på 60-talet var det bara män som besiktade fordon. På den tiden var tillgången på kvinnor med fordonsteknisk utbildning begränsad och därför dröjde det innan kvinnor blev engagerade i verksamheten.
Den första kvinnliga bilprovaren anställdes i oktober 1979. Det var Gun-Brith Jörestig som började på den dåvarande stationen i Täby-Arninge. Gun-Brith blev också den första kvinnliga stationschefen i juni 1999 och när hon gick i pension i augusti 2018 hade hon avancerat till områdeschef med ansvar för fem av Bilprovningens stationer.
Långsiktig förändringsresa för mer jämlikhet
År 2007 var den genomsnittliga besiktningsteknikern en man som hette Mikael. Andelen kvinnliga medarbetare på stationerna var låga 2 procent.
Då valde företaget att inleda en långsiktig och medveten förändringsresa för att öka mångfalden och jämställheten på stationerna. Initiativet togs utifrån en övertygelse om att olikheter bland medarbetarna skulle bidra till en bättre arbetsmiljö och ökad trivsel.
En viktig och grundläggande del i förändringsresan har varit att öka andelen kvinnliga medarbetare och chefer på stationerna. Satsningarna har gett resultat och i januari 2025 uppgick andelen till 16 procent.
Det är inte bara på stationerna som andelen kvinnor har ökat. Numera är även hälften av de sex regioncheferna kvinnor.
I Bilprovningen erbjuds goda möjligheter till kompetensutveckling och omväxling i arbetet. Därför är det många kvinnor som, i likhet med Gun-Brith Jörestig, har börjat som besiktningstekniker och avancerat till stationschef, regionchef eller till en befattning på huvudkontoret.
Ett omväxlande och betydelsefullt jobb
Än idag är tillgången på kvinnor med fordonsteknisk bakgrund begränsad varför konkurrensen om dem är stor. Många är dessutom omedvetna och okunniga om jobbet som besiktningstekniker. En viktig del i Bilprovningens arbete är därför att sprida information om och uppmärksamma kvinnor på yrket.
Så länge som man stimuleras av att möta människor och har intresse för och viss kunskap av fordon kan man bli besiktningstekniker då utbildning och kontinuerlig kompetensutveckling tillhandahålls av Bilprovningen. Dessutom är det betydelsefullt jobb då man gör skillnad genom att bidra till ökad trafiksäkerhet och minskad klimatpåverkan.

Allt större andel kvinnliga medarbetare och chefer på Bilprovningens stationer Foto: Bilprovningen
För mer information
Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, mobil: 0706-87 03 66, e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se