Mer innehåll

Bilprovningens besiktningsstatistik 2022:

Var tionde personbil har fel på bromsarna

Bilprovningens besiktningsstatistik för 2022 påvisar fortsatt stora brister hos personbilar. Var tredje hade brister och var femte fel som kräver efterkontroll, varav det vanligast förekommande var anmärkningar mot komponenter i bromssystemet.

Utfallet av Bilprovningens besiktningsstatistik för 2022 tyder på fortsatt allvarliga brister i den svenska personbilsparken. Detta är oroväckande inte minst under rådande försvårande omständigheter på vägarna med mörker och snabba väderombyten.

Brister hos var tredje personbil

Av de drygt en miljon personbilar som Bilprovningen kontrollbesiktade under 2022 hade var tredje personbil (33,3 procent) brister. Högsta andelen hade Värmlands län med 39,7 procent och lägsta andelen Västmanlands län med 28,8 procent.

De vanligaste bristerna var i kommunikationssystemet, såsom strålkastare och ljus. Var fjärde personbil (25,3 procent) omfattades av detta.

- Ta för vana att gå ett varv runt bilen och se till att alla lampor verkligen lyser. Sätt på varningsblinkers och kom även ihåg att kolla att skyltlykta och positionsljus (parkeringsljus) fram, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Var femte personbil hade allvarliga brister

Var femte personbil (21,6 procent) hade fel som kräver efterkontroll. Detta innebär att bristerna är så pass allvarliga att fordonet inte får användas mer än nödvändigt innan de har åtgärdats och en fackmannamässig bedömning gjorts av att de har avhjälpts.

Var tionde personbil (11,7 procent) fick anmärkningar mot komponenter i bromssystemet vilket var den vanligaste orsaken till krav på efterkontroll. Ojämn bromsverkan, brister i hjulbromsen (bromsskivor, bromsbelägg), otillräcklig bromsverkan på parkeringsbromsen och skadade bromsledningar är vanliga fel.

Bilprovningens tips för att förebygga fel på bromsar

Här är några bra tips för att själv underhålla bilens bromsar och förebygga vanliga fel.

  1. Gör lite kraftigare inbromsningar ibland. Det motionerar bromsarna rejält vilket är bra för bromsbelägg och bromsskivor
  2. Använd parkeringsbromsen regelbundet.

En jämförelse mellan Bilprovningens besiktningsstatistik 2021 och 2022 visar att andelen som fick anmärkningar sjönk med 0,1 procentenheter från 33,4 till 33,3 procent men att andelen som hade fel med krav på efterkontroll steg med 0,5 procentenheter, från 21,1 till 21,6 procent.

Besiktningsintervall för personbilar

Personbilar besiktas för första gången när de är tre år, för andra gången när de är fem år och därefter senast 14 månader efter föregående besiktning.

Bilaga: Tabell med 2022 och 2021 års besiktningsresultat för personbilar samt länsvis Excel, 39.7 kB..

Personbil framför en av Bilprovningens stationer

Bilprovningens besiktningsstatistik för 2022 påvisar fortsatt stora brister hos personbilar. Foto: Bilprovningen

För mer information

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, mobil: 0706-87 03 66, e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se

Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig, mobil 0730-94 14 25, e-post: per.anders.blommefors@bilprovningen.se