Mer innehåll

Bilprovningen agerar för att öka bilisters koll på däcktrycket

Tre av fyra förare har dålig koll på bilens däcktryck, trots riskerna som för lite luft kan medföra. Det visar 2021 års Däckrazzia, en samverkan mellan flera aktörer, däribland Bilprovningen. Nu när däck är högaktuellt är det ett bra tillfälle för Bilprovningen, som månar om säkra och klimatkloka fordon och förare, att informera kunder om vikten av att ha rätt lufttryck för säkerheten, klimatet och plånboken.

Vanligtvis har många redan bytt till sommardäck vid det här laget, men den kalla våren har senarelagt däckskiftet en aning. Däck är med andra ord fortfarande högaktuellt och Bilprovningen, som värnar säkra och klimatkloka fordon och förare, ser detta som ett gyllene tillfälle att informera sina kunder om vikten av rätt lufttryck och hur man hittar vad som gäller för just sin bils däck. Informationen sker via besiktningsteknikerna, film på stationerna och en backspegelhängare som lämnas i bilen efter besöket. Totalt räknar Bilprovningen med att informera 80 000 kunder.

Sämre koll bland bilister som skiftar däcken själva

Behovet av att öka bilisters kunskap om däcktryck är stort. Det visar utfallet av Däckrazzia 2021 där tre av fyra förare (74 procent) inte hade kontrollerat lufttrycket under den senaste månaden eller inte visste när det hade gjorts senast och där var tjugonde förare (5,7 procent) hade minst ett däck med så lågt lufttryck att det kunde jämföras med punktering eller på gränsen till punktering (1,6 bar eller mindre). Tidigare razzior (från 2018–2020) visar också att andelen bilar med för lågt lufttryck är större när däcken skiftas själv, jämfört med när de skiftas hos en däckverkstad.

Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. Läs mer på dackrazzia.se.

Som att cykla med dåligt pumpade däck

Bilprovningens ambition med informationskampanjen är att öka bilisternas vilja att själva regelbundet hålla koll på däcktrycket. Det är en liten insats som bilisterna dessutom har så mycket att vinna på.

- Tänk dig att du cyklar med dåligt pumpade däck. Bilen påverkas på samma sätt. Den rullar sämre och styrningen samt bromssträckan försämras. Med för lågt tryck ökar också drivmedelsförbrukningen. Med rätt tryck kör du tryggare. Dessutom sparar du pengar och minskar belastningen på klimatet genom mindre slitage och bränslekostnader, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Bilprovningens fem tips om däcktryck

  • Se till att ha rekommenderat lufttryck i däcken.
  • Kontrollera däcktrycket ungefär en gång i månaden.
  • Tänk på att rekommenderat lufttryck gäller på kalla däck.
  • Använd inte odubbade vinterdäck på sommaren.
  • Kom ihåg att ha rätt lufttryck även på motorcykeln, husvagnen och släpet.
Besiktningstekniker kontrollerar en bils däck

Bilprovningen, informerar om vikten av att ha rätt lufttryck för säkerheten, klimatet och plånboken. Foto: Bilprovningen

För mer information

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, mobil: 0706-87 03 66, e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se

Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig, mobil: 0730-94 14 25, e-post: per.anders.blommefors@bilprovningen.se