Mer innehåll

Bilprovningen nyttjar Black Friday till att öka trafiksäkerheten

-Delar ut 20 000 reflexer för att påminna om vikten av att se och synas i mörkret

Att se gångtrafikanter i mörker som inte bär reflex är svårt. Saken underlättas inte av att reflexanvändningen är låg. För att påminna om vikten av att synas för ökad trafiksäkerhet nyttjar Bilprovningen en av årets mörkaste fredagar till att informera om och dela ut 20 000 reflexer.

Bilprovningen vill nyttja Black Friday, som den sista fredagen i november numera kallas, till att öka trafiksäkerheten.

Dagen associeras i första hand med kommersiella aktiviteter, men det är också en av årets mörkaste fredagar och ett utmärkt tillfälle att påminna om vikten av att bära reflex för att synas bättre i vintermörkret och öka trafiksäkerheten på våra vägar.

Delar ut 20 000 reflexer

Detta gör Bilprovningen genom en informationskampanj i sociala medier och att dela ut reflexer på alla sina stationer från Skurup i söder till Gällivare i norr. Totalt rör det sig om 20 000 reflexer.

Det är långt ifrån alla som har en reflex för eget bruk och ännu färre som använder den. Var tredje (32 procent) gångtrafikant nyttjar aldrig eller sällan reflex när det är mörkt. Det visar en riksrepresentativ undersökning med 2 308 intervjuer gjord av Kantar SIFO i oktober 2020 på beställning av Synbesiktningen, som är Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen.

Tre av fyra har svårt att se gångtrafikanter i mörker

En ökad reflexanvändning är efterfrågad. Enligt Synbesiktningen 2020 upplever 74 procent av bilförarna att det är svårt eller mycket svårt att se gångtrafikanter som inte använder reflex i mörker och 86 procent vill till och med se ett lagkrav på reflex för gångtrafikanter.

Studier från bland andra NTF visar att en person med reflex syns på 125 meters avstånd medan en person med mörka kläder utan reflex syns först 20–30 meter från en bil med halvljus.

- Vi tror inte att det finns något motstånd till att bära reflex bland gångtrafikanter, tvärtom är det en enkel och billig livförsäkring. Genom att påminna om och förse våra kunder med reflexer när de är ute och går ökar vi förutsättningarna för förare att köra säkert i vintermörkret, säger Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselgren

Korta fakta

  • 32 procent använder aldrig eller sällan reflex när de är ute och går i mörker.
  • 74 procent av bilförarna tycker att det är svårt eller mycket svårt att se personer utan reflex i mörker.
  • 86 procent av bilförarna vill se lagkrav på reflex för gångtrafikanter i mörker.
  • En gångtrafikant med reflex syns på 125 meters avstånd från en bil med halvljus.
  • En gångtrafikant utan reflex syns på 20–30 meters avstånd från en bil med halvljus.
En besiktningstekniker ger en kund en reflex.

På Black Friday delar Bilprovningen ut reflexer till alla kunder. Foto: Bilprovningen

För mer information

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, mobil: 0706-87 03 66, e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se