Mer innehåll

Regn, bländande sol eller värmebölja:
Så blir du och bilen redo för midsommartrafiken

Midsommarhelgen är en av årets största trafikhelger. Dålig sikt, utmanande väderlek och bristande utrustning medför en ökad risk för trafikolyckor. Var sjätte bilist kör dessutom med trafikfarlig syn enligt statistik från Synbesiktningen* 2018. Synoptik och Bilprovningen tipsar om vad du ska tänka på för en tryggare och säkrare bilresa under midsommar.

Under midsommarhelgen är det många som ger sig ut på vägarna för att besöka vänner och familj runt om i landet. Enligt Trafikverket är torsdagen och söndagen de dagar på året då trafiken är som mest intensiv och risken för olyckor extra stor. Därför är det viktigt att föraren har god syn och sikt för sin och andra trafikanters säkerhet.

Var sjätte bilist har trafikfarlig syn

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik och är Sveriges största syntest av bilförare. Enligt senaste undersökningen som genomfördes i oktober 2018 har en av sex bilister trafikfarlig synskärpa.

– Siffrorna från Synbesiktningen är alarmerande, särskilt inför den stundande midsommarhelgen, som är Sveriges mest trafikintensiva. Bilister är stressade och många åker långväga för helgens firande. Det är ogynnsamma förhållanden som gör det extra viktigt att vara uppmärksam i trafiken. Som optiker vill jag därför råda alla som kör bil att vara noga med att kontrollera sin syn. Det kan vara ett av de enklaste sätten att undvika en trafikolycka, säger Maja Kalm Henefalk, legitimerad optiker på Synoptik i Linköping.

Bättre sikt med solglasögon och bra vindrutor

Väderleken kan också spela roll för trafiksäkerheten. Regn, bländande sol eller värmebölja är påfrestande för både förare och bil. Inför långresor och trafikintensiva helger är det extra viktigt att säkerställa att man är redo för vägarna.

– Det är alltid bra att ha ett par solglasögon redo i bilen så att du slipper bli bländad när solen tittar fam. En bländande sol är farligt i trafiken då sikten stundvis kan försvinna helt. Solglasögon är ett enkelt sätt att minska risken för en trafikolycka. Glasögonens färg är ofta kontrasthöjande och hjälper dig också att se vägmiljön bättre, säger Maja Kalm Henefalk.

För att säkerställa god sikt är det även viktigt att ta hand om vindrutorna och se till så att varken repor eller smuts försämrar sikten.

– Se till att spolarvätskan är ordentligt påfylld, och att bilrutorna är rena och avtorkade även på insidan. Torkarblad tenderar att bli hårda över tid vilket reducerar rengöringseffekten. Blir det kraftigt regn försämras sikten avsevärt och det blir extra viktigt att vara utrustad med bra vindrutetorkare som har gummi av bra kvalitet och som tål slitage och är mjuka vid kall väderlek, säger Morgan Isacsson, expert kontrollbesiktning på Bilprovningen.

Bättre väggrepp med bra däck

Hela bilen står och faller med däcken. Använd inte dubbfria vinterdäck på sommaren. Gummit är för mjukt för sommarvärme och däcken slits ut i förtid. Sommardäck och ett rekommenderat minsta mönsterdjup på 3 mm minskar risken för vattenplaning vid sommarskurar. Många av de personbilar som Bilprovningen underkände under 2018 på grund av anmärkningar på däcken hade för litet mönsterdjup, alternativt för slitet eller skadat däck.

– Under en värmebölja är det inte ovanligt att många bilister drabbas av punktering. Det beror ofta på ett för lågt däcktryck. Se därför över däcken innan resan. Om man är osäker på hur man gör så kan man komma in till oss för en delkontroll, säger Morgan Isacsson.

Tips inför sommartrafiken

  1. Satsa på bra solglasögon: Stark sol bländar dig som förare och gör att du ser sämre vad som händer i trafiken. Solglasögonens färg är ofta kontrasthöjande vilket gör att man ser vägmiljön bättre. Med UV-skydd och polariserande glas slipper man irriterande blänk och reflexer.
  2. Testa synen: Synen kan förändras långsamt utan att vi märker det, särskilt efter 45-årsåldern. Gör ett gratis syntest hos optikern vartannat år för att vara säker på att du har en trafiksäker syn.
  3. Se till att bilen har väl fungerande torkarblad. Torkarblad blir med tiden hårda och då försämras rengöringseffekten påtagligt. Vid byte av vindrutetorkare är ett tips att byta till torkarblad av erkänt bra kvalitet som har gummi som tål slitage och håller sig mjuka vid kall väderlek.
  4. Kolla däckens lufttryck och mönsterdjup: Värme är slitsamt för däcken, därför är det extra viktigt att du har rätt lufttryck. Rekommenderat lufttryck hittar du i bilens manual eller på en etikett ofta placerad på insidan av bilens tanklock, dörrsida eller dörrstolpe. Kolla trycket när däcken är kalla eftersom trycket ökar på varma däck. Mönsterdjupet ska vara minst 1,6 mm men minst 3 mm rekommenderas eftersom ett mönsterdjup på mindre än 3 mm medför en påtagligt ökad risk för vattenplaning vid sommarskurar.
  5. Kolla motorn och kylarvätskan: Se över motorn så att den inte läcker och att kylarvätskenivån är rätt. En överhettad motor kan bli en både farlig och dyr affär.
  6. Se över tillbehören: Säkra att reservhjul, domkraft, varningstriangel och viltremsa finns med i bilen.
  7. Var en alert förare: Ta pauser och se till att du är utvilad så att du är förberedd om farliga situationer skulle uppstå. Det är alltid bra att ha med sig dryck i bilen om du skulle bli stående i bilkö i värmen.

* Källa: Synbesiktningen.se

Se filmen som visar hur det är att köra med trafikfarlig syn.

Vad är Synbesiktningen?

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull bilkörning. Under 10 år har totalt cirka 24 000 syntester genomförts. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då körförhållandena ofta är extra svåra och kraven på bilförarnas syn därmed ökar. För mer information, besök www.synbesiktningen.se

Kort om Synoptik

Synoptik etablerades i Sverige 1991 och är idag med över 140 butiker och en omsättning över 1.2 miljarder en av landets ledande aktörer inom optik. Genom att erbjuda kvalitetsoptik som alla kan ha råd med ska Synoptik bli Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks därför en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7.000 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se synoptik.se.

Kort om Bilprovningen

Med ansvarskänsla, närhet och kunden i fokus är Bilprovningen din trygghet för säkra fordon och bättre miljö. Med 100 stationer och ca 600 medarbetare är Bilprovningen Sveriges ledande aktör för besiktning av motordrivna fordon. Under 2018 omsatte företaget 647 MSEK. Bilprovningen grundades 1963 och ägs av svenska staten. För mer information besök www.bilprovningen.se.

För mer information

Maja Kalm Henefalk, legitimerad optiker Synoptik, mobil: 013-141810, e-post: mkl@synoptik.se

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, mobil: 0706-87 03 66, e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se

Morgan Isacsson, expert kontrollbesiktning, Bilprovningen, mobil: 0736-88 21 76,
e-post: morgan.isacsson@bilprovningen.se

Anders Ekhammar, presskontakt Synoptik, bilder för fri publicering, mobil: 0707-46 25 79, e-post: anders.ekhammar@perspective.se