Mer innehåll

Däckrazzia: Fler använder vinterdäck på sommaren i södra Sverige

De senaste årens däckrazzior har visat på en ökande trend med bilar som rullar på dubbfria vinterdäck, trots att det är sommar. Förra året var andelen 4,7 procent – men de regionala skillnaderna är stora. Så många som var tionde undersökt bil i Västra Götaland hade vid förra årets däckrazzior vinterdäck på sommaren. Motsvarande andel i Västerbotten var 2 procent.

– I norra Sverige kör de flesta på dubbdäck på vintern och dessa är olagliga att använda på sommaren. Därför är inte problemet med vinterdäck på sommaren alls lika stort i norr, som i de delar av landet där fler kör dubbfritt på vintern, säger Marie Nordén, generalsekreterare NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för kyla och vinterväglag. På sommaren ger dubbfria vinterdäck sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver.

– Våra testresultat visar att dubbfria vinterdäck av nordisk typ har mellan 15 och 20 procent längre bromssträcka jämfört med nya sommardäck av motsvarande kvalitet. Detta gäller både på våt och torr asfalt, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Nya däckrazzior

Rätt däck med bra grepp kan bidra till att en olycka helt kan undvikas eller minska konsekvenserna vid ett olyckstillfälle, genom att ge föraren bra möjligheter att väja och bromsa. Enligt finsk statistik kan däckens egenskaper vara bidragande orsak vid var sjunde dödsolycka i trafiken. Däck med rätt lufttryck sparar också miljö och pengar. I skarven mellan sommar och höst genomförs varje år däckrazzior, för att påminna bilister om att hålla koll på sina däck. Nu är det dags igen.

Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, Polisen, VTI, Däckbranschens informa-tionsråd, NTF och Bilprovningen. I år fokuserar Däckrazzia på undersökningar i södra delarna av Sverige, bland annat för att bättre ta reda på hur stort problemet är med dubbfria vinterdäck på sommaren är. Däckrazzior genomförs 2017 i Skåne, Västra Götaland och på Gotland.

Vid däckrazziorna gör Polisen en ordinarie trafikkontroll, där föraren även får visa körkort och genomgå nykterhetsprov. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig.

Bilagor

  1. Information om mönsterdjup Pdf, 319.3 kB.
  2. Information om lufttryck i däck Pdf, 348.9 kB.
  3. Information om energimärkning av däck Pdf, 399.3 kB.
  4. Rapport med utförliga resultat från däckrazzior genomförda 2016 Pdf, 5.6 MB.

Bilder: www.dackrazzia.se

Foto: Susanne Nilsson

För mer information

Rickard Cosini, NTF, mobil: 070-819 01 50, e-post: rickard.cosini@ntf.se

Mattias Hjort, VTI, mobil: 013-20 42 91, e-post: mattias.hjort@vti.se

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, mobil: 0706-87 03 66, e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se

Anders Hallberg, Energimyndigheten, mobil: 016-544 21 13, e-post: anders.hallberg@energimyndigheten.se

Pontus Grönvall, Däckbranschens informationsråd, mobil: 0340-67 30 01, 070-567 37 47, e-post: pontus@dackinfo.se