Mer innehåll

Blå mustascher på Bilprovningen till stöd för Mustaschkampen

Från och med i år är Bilprovningen stolt sponsor till Prostatacancerförbundets insamlingskampanj Mustaschkampen. Sveriges bilister erbjuds nu att köpa mustaschreflexer på Bilprovningens stationer för att bidra till forskningen och samtidigt synas bättre i trafiken och höstmörkret.

Varje år diagnosticeras 10 000 män i Sverige med prostatacancer. Det är Sveriges vanligaste cancersjukdom.

– Många av våra kunder och medarbetare är män. Vi vill och har också möjligheten att öka kunskapen om prostatacancer. Vi kommer också att samla in pengar för att stötta forskningen kring sjukdomen framåt, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors.

Mustaschreflexer för att rädda liv på flera sätt

Det är ofta kvinnor som får männen att ta PSA-prov eller uppsöka en vårdcentral. Därför är journalisten och författaren Alexandra Pascalidou iklädd en blå lösmustasch en av frontfigurerna för årets kampanj.

Med hjälp av henne, men även sina egna medarbetare i blå lösmustascher, synliggör och informerar Bilprovningen om sjukdomen i kundutskick, på sina 100 stationer och via sociala medier. Kunder kommer också att erbjudas möjligheten att köpa mustaschreflexer för att bidra till insamlingen och samtidigt synas bättre i trafiken och höstmörkret.

– Alla kunder är välkomna att låna en blå lösmustasch, ta en selfie och tipsa om insamlingen via sina egna kanaler. Ju mer vi sprider budskapet, desto större är chansen att fler hjälper till, säger Fredrik Gulliden, som är stationschef i Tidaholm och huvudkaraktär i programmet Bilprovningen på TV3.

Män uppmuntras besikta sig själva

– Män besiktar sina bilar men gör sällan kontroller av sig själva. Det är dags att prioritera hälsan och livet, säger Mustaschkampens projektledare Tomas Tullberg.

Så bidrar du

Din hjälp behövs i kampen mot prostatacancer. För att skänka valfri gåva, swisha till nummer 9001017 eller gå in på mustaschkampen.se för att hitta andra sätt att bidra.

Fakta om prostatacancer 2018

  • Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom
  • 110 000 män lever med diagnosen prostatacancer (2016: 107 752), ökning på minst 2 000 per år.
  • 10 000 män får prostatacancer varje år (2016: 10 473 män)
  • Prostatacancer går att bota om sjukdomen upptäcks tidigt
  • Prostatacancerförbundet rekommenderar alla män som fyllt 50 år att ta PSA-prov
  • Regeringen driver på landstingen att införa organiserad PSA-testning
  • Varje år dör 2 400 män av prostatacancer. Antalet har varit ungefär densamma i 40 år. (antalet 2016: 2 347)

Om en organiserad PSA-testning införs i hela Sverige beräknar Prostatacancerförbundet att antalet som dör i prostatacancer kommer halveras till 1 200 män istället för som idag 2 400 män per år män per år.

Så bidrar du

Din hjälp behövs i kampen mot prostatacancer. För att skänka valfri gåva, swisha till nummer 9001017 eller gå in på mustaschkampen.se för att hitta andra sätt att bidra.

För mer information

Tomas Tullberg, projektledare Mustaschkampen, mobil 0733-79 65 45, e-post: tomas@prostatacancerforbundet.se

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, mobil: 0706-87 03 66, e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se