Mer innehåll

Bilprovningen hoppas på högtryck i sommar

Bilprovningen hoppas på högtryck i sommar. När bilen är fullastad på semestern behöver lufttrycket i däcken vara högre än normalt. Dessutom ska bilen vara utrustad med sommardäck för att inte riskera sämre grepp och förlängd bromssträcka. 2016 års Däckrazzia* visar dessvärre att alltför få bilister har koll på sina däck.

Däckens lufttryck är viktigt för både bilens köregenskaper och miljöpåverkan. Med rätt tryck kör man inte bara tryggare utan minskar också belastningen på miljön. På semestern när bilen är fullastad med packning och passagerare eller används för att dra släp eller en husvagn behöver lufttrycket i däcken vara högre än när bilen är olastad till vardags. Därför rekommenderar Bilprovningen högtryck i sommar.

– Man kan spara många hundralappar i slitage och bränslekostnader om bilen har rätt lufttryck. De pengarna kan man istället lägga på annat, säger Eva Morger, kvalitets- och miljöchef på Bilprovningen.

Som att cykla med dåligt pumpade däck

Enligt 2016 års Däckrazzia* hade drygt sju av tio stoppade bilister inte mätt lufttrycket den senaste månaden eller visste inte när det gjordes senast.

– Det är oroväckande att många förare inte har koll på bilens lufttryck. Att ha för lågt lufttryck i däcken kan liknas vid att cykla med dåligt pumpade däck. Bilens egenskaper påverkas på liknande sätt. Den rullar helt enkelt mycket sämre och dessutom påverkas styrningen och bromssträckan negativt, förklarar Eva Morger.

Mät trycket på kalla däck

Mät alltid lufttrycket på kalla däck, annars kan det av misstag bli för lite luft i däcken.

– Redan efter några kilometers körning är däcken varma. Då sväller luften och trycket ökar. Däcken verkar då innehålla mer luft än de egentligen gör. Ett tips är att fylla på cirka 0,3 bar extra om man mäter på varmkörda däck. Då blir luftmängden rätt, fortsätter Eva Morger.

Glöm inte att se till att även däcken på motorcykeln, husvagnen och släpet har rätt lufttryck.

Sommardäck på sommaren

En vanlig missuppfattning är att dubbfria vinterdäck kan användas året runt, men det stämmer inte. Trots att 2016 års Däckrazzia* genomfördes i slutet av sommaren hade 4,7 procent av de stoppade bilisterna vinterdäck. Om fallet är detsamma i år innebär det att var tjugonde bil rullar på vinterdäck i sommar. Detta ökar risken för olyckor på våra sommarvägar.

– Vinterdäckens gummiblandning är inte anpassad till sommarvärmen. Den gör däcken alldeles för mjuka vilket leder till sämre grepp och förlänger bromssträckan väsentligt, berättar Eva Morger.

* Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, Polisen, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. Syftet är att påminna bilister om sitt ansvar att ha koll på sina däck och informera om varför detta är viktigt.

För mer information

Eva Morger, kvalitets- och miljöchef, mobil 0736-88 22 65, e-post: eva.morger@bilprovningen.se

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, mobil: 0706-87 03 66
e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se