Mer innehåll

Årets Synbesiktning visar att svenska bilister har en stark övertro på sin syn – 93 procent vill lagstadga om kontinuerliga synkontroller

Nio av tio svenska bilister tycker att de har en tillräckligt bra syn för att köra säkert i trafiken. Men årets Synbesiktning – Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen – visar att var sjätte bilist har en trafikfarlig syn*. Samtidigt vill 93 procent att kontinuerliga synkontroller i samband med förnyelse av körkort ska lagstadgas.

– Eftersom synen förändras gradvis är det inte konstigt att många har en övertro på sin syn. Det som är alarmerande är att 18 procent av alla bilister har en synskärpa som är direkt trafikfarlig. För att vi ska få en säkrare trafikmiljö räcker det inte att investera i hårda faktorer så som vägräcken och säkrare bilar, säger marknadschefen på Synoptik, Lottie Funck Ekelund.

Synbesiktningen 2017 visar dessutom att en av tio har en så dålig synskärpa att de inte bara är en direkt trafikfara – de skulle inte ens klara dagens synkrav vid ansökan om körkortstillstånd.
– Att vår undersökning år efter år visar att så många bilister ser så dåligt i trafiken är skrämmande. Vi vill med Synbesiktningen uppmärksamma synens betydelse för bilkörning och hur viktigt det är att regelbundet kontrollera sin syn för att vara en så säker förare som möjligt, säger Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselgren.

I år genomfördes Synbesiktningen den 19-22 oktober. Det är den nionde i ordningen, där 2 479 bilister svarade på frågor om syn och bilkörning och 1 895 av bilisterna gjorde ett syntest.

Stark opinion för lagstadgade synkontroller

Svenska bilister förstår riskerna med att ha en dålig synskärpa i trafiken. Synbesiktningen visar att 93 procent vill lagstadga om synkontroller vid körkortsförnyelsen vart tionde år. I Sverige gör man idag bara synundersökningar vid ansökan om körkortstillstånd, efter det görs inga kontroller. I de flesta EU-länder genomför man återkommande synkontroller på bilister efter att de har tagit körkort.

Kort om resultaten av Synbesiktningen 2017:

  • 91 procent anser att de ser tillräckligt bra för att köra säkert (94 % män, 88 % kvinnor)
  • 18 procent har en trafikfarlig synskärpa
  • 10 procent har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav
  • 93 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse
  • 67 procent tycker att bilister bör kontrollera synen minst vart tredje år
  • 87 procent tycker att yrkeschaufförer bör kontrollera synen minst vart tredje år
  • 19 procent hade glasögon eller linser som villkor när de tog sitt körkort
  • 81 procent har någon form av synfel och 56 procent använder normalt glasögon eller linser

För samlad statistik från Synbesiktningen 2017 och mer information om undersökningen, se bilaga.

Mörker försämrar synen ytterligare

– Framförallt efter att man fyllt 40 år vet vi att det händer mycket med synen på kort tid. Nu går vi dessutom in i mörkare tider och mörker försämrar synskärpan väsentligt. Det innebär alltså att om man ligger precis över körkortsgränsen i dagsljus så är man definitivt under den i mörker. För många är det vid mörkerkörning som de upptäcker att synen försämrats. Känner du att det är svårt att köra bil i mörker så är det klokt att göra en synundersökning, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker på Synoptik i Stockholm.

* Med trafikfarlig syn menas en syn som blir oskarp på en till två meters avstånd. Se Synbesiktningens pressrum för mer fakta om undersökningen, pressmeddelanden och bilder.

Vad är Synbesiktningen?

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull bilkörning. Under 9 år har totalt cirka 22 000 syntester genomförts. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då körförhållandena ofta är extra svåra och kraven på bilförarnas syn därmed ökar. För mer information, besök www.synbesiktningen.se

Kort om Synoptik

Synoptik etablerades i Sverige 1991 och är idag med över 130 butiker och en omsättning över en miljard en av landets ledande aktörer inom optik. Genom att erbjuda kvalitetsoptik som alla kan ha råd med ska Synoptik bli Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks därför en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 6000 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se synoptik.se

Kort om Bilprovningen

Med ansvarskänsla, närhet och kunden i fokus är Bilprovningen din trygghet för säkra fordon och bättre miljö. Med 98 stationer och 600 medarbetare är Bilprovningen Sveriges ledande aktör för besiktning av motordrivna fordon. Under 2016 omsatte företaget 654 MSEK. Bilprovningen grundades 1963 och ägs av svenska staten. För mer information besök www.bilprovningen.se.

För mer information

Helene Hjertberg, legitimerad optiker, Synoptik, tfn +46 (0)8-440 88 40, +46 (0)70-236 89 94, e-post: hhj@synoptik.se

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, mobil: 0706-87 03 66 e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se

Rebecca Sinnerstedt, presskontakt Synoptik, bilder för fri publicering, tfn +46 (0)70-575 09 55, e-post: rebecca.sinnerstedt@perspective.se