Mer innehåll

Var tionde manlig bilist tycker att det är okej att köra efter att ha druckit alkohol

I morgon den 25 maj är det Trafiknykterhetens dag – en dag som har instiftats av MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund för att lyfta det viktiga i att aldrig köra alkohol- eller drogpåverkad. I en attitydundersökning gjord av Kantar Sifo i maj 2021 på uppdrag av Bilprovningen och MHF säger var tionde manlig bilist att ett glas vin eller en starköl inte är något hinder för att köra.

Bilprovningen och MHF gör en årlig enkät om trafiknykterhet, normer och beteenden i frågor om alkohol och bilkörning. I den senaste mätningen gjord av Kantar Sifo i maj 2021 anser 10 procent av de tillfrågade männen och 4 procent av kvinnorna att det är okej att köra bil inom två timmar efter att ha druckit en starköl eller ett glas vin. 6 procent av männen uppger också att de, mindre än två timmar efter alkoholkonsumtion, har satt sig bakom ratten. Motsvarande andel bland kvinnorna är 2 procent.

I undersökningen tillfrågades respondenterna också om anledningen till att man valt att köra bil trots intag av alkohol. Bland svaren finns en övervikt (62 procent) för att man inte känt sig påverkad, och/eller ansett sig hålla sig under den lagliga gränsen för rattfylleri.

- Det är alarmerande att så många motiverar sitt agerande med att de håller sig under den lagliga gränsen, och nog inte skulle åka fast i ett nykterhetstest. Bilister har alltså fokus på den juridiska aspekten och inte risken för att skada sig själv och andra. Det borde vara tvärtom, säger MHF:s vd Göran Sydhage.

Högre tolerans bland höginkomsttagare och i storstäder

Årets undersökning visar också att toleransen för att köra trots alkoholkonsumtion är högre i storstadsregionerna (Stockholm, Göteborg och Malmö) än i övriga landet (6 jämfört med 3 procent). Dessutom är inställningen vanligare bland personer med en månadsinkomst om 35 000 kronor eller mer än övriga (6 jämfört med 4 procent).

- Vi värnar en säker trafikmiljö. Därför är det illavarslande att så många kan tänka sig att ge sig ut i trafiken alkoholpåverkade. Vi är särskilt förvånade över att invånare i storstäder tycks mer riskbenägna med tanke på att kollektivtrafiken oftast är väl utbyggd där, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

I samband med Trafiknykterhetens dag delar MHF och Bilprovningens besiktningstekniker ut foldrar med information om konsekvenserna av rattfylleri.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 7–11 maj 2021.
Totalt intervjuades 2 400 personer i åldrarna 18–79 år, varav 2 179 personer med körkort.
Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Fakta om rattfylleri

Varje dygn kör drygt 12 000 personer rattfulla i Sverige.

Varje år dör 60–80 personer i Sverige i trafikolyckor orsakade av rattfylleri.

Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. En person som har 0,2 promille kan känna sig lätt påverkad eller inte alls. Om man har druckit en öl eller ett glas vin bör man inte köra bil eller cykla på flera timmar. Det är svårt att själv räkna ut när alkoholen lämnat kroppen, eftersom dagsform, ålder, vikt och flera andra faktorer påverkar.

Trafiknykterhet måste handla om värderingar. Det är ett brott att köra alkoholpåverkad, men den främsta anledningen att alltid vara helnykter i trafiken måste ju vara att minska risken att döda eller skada någon.

Källa: MHF

Bil på väg

För mer information

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef Bilprovningen, mobil: 0706-87 03 66, e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se

Micke Valier, kommunikationsansvarig MHF, mobil: 0765-48 97 20, e-post: micke.valier@mhf.se