Vi kräver partikelräkning för bättre folkhälsa
Branschföreningen för fordonsbesiktning (FBB), där Bilprovningen ingår, presenterar årligen en branschrapport. Nu finns 2025 års rapport om hur branschen arbetar för att skärpa miljökontrollen och förbättra trafiksäkerheten.
Sverige utmärker sig i Europa – men inte på ett positivt sätt. Det framgår av en undersökning som presenteras i årets branschrapport. Den visar att i stort sett alla (99,79 procent) svenska dieselbilar godkänns vid avgasmätningen medan upp till 9 procent underkänns i Tyskland, Belgien och Nederländerna. Skillnaden mellan länderna handlar inte om att svenska bilar är renare eller bättre underhållna – utan om mätmetoden.
Modern mätteknik måste införas i Sverige
Medan andra EU-länder infört partikelräkning - en modern teknik som avslöjar trasiga eller manipulerade partikelfilter använder Sverige fortfarande en 50 år gammal metod med betydligt mer generösa gränsvärden. Detta medför att dieselbilar med höga utsläpp godkänns när de egentligen borde underkännas. Det är en liten andel av bilarna står för nästan alla partikelutsläpp. Det är dessa som måste identifieras och tas bort från vägarna.
FBB kräver att Transportstyrelsen omedelbart inför partikelräkning vid besiktning. Myndigheten har redan utrett frågan och fått uppmaningar från EU-kommissionen – och nu finns ytterligare en undersökning som visar att åtgärden är nödvändig.
Folkhälsan hotas – utsläppen kan öka med 187 procent
Konsekvenserna är allvarliga. Partikelföroreningar orsakar sjukdomar som astma, lungcancer och hjärt-kärlsjukdomar. Redan idag vållar luftföroreningar tusentals förtida dödsfall varje år i Sverige. Om inget görs väntas partikelutsläppen öka med 187 procent till 2030, enligt IVL:s tidigare utredningar för Transportstyrelsen.
Klicka här för att läsa fordonsbesiktningsbranschens årsrapport 2025 i sin helhet. Pdf, 3 MB.

Folkhälsan hotas om inte partikelmätning införs i Sverige. Foto: Bilprovningen