Mer innehåll

Så förbereder du husvagnen inför campingsäsongen

Hem, ljuva hus på hjul. Campingsäsongen närmar sig med stormsteg och det är hög tid att förbereda husvagnen efter vinterförvaringen och inför semestern. Missa inte filmen där vi delar med oss av några goda tips och råd.

Först kommer våren. Sedan kommer sommaren. Kan det bli bättre? För att du ska känna dig trygg inför avfärden och även under ledigheten vill vi dela med oss några goda tips och råd om husvagnar.

Vanligast med fel på bromsar och däck

Vår besiktningsstatistik visar att de vanligaste bristerna på husvagnar är i bromssystemet följt av hjulsystemet. Detta har sin förklaring bland annat i att de står stilla i längre perioder och har korta körsträckor.

Klicka här för att fördjupa dig i Bilprovningens besiktningsstatistik.

Film med tips för din husvagn

Vi har låtit spela in en film där Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig hos oss delar med sig av sina bästa tips och råd till husvagnsentusiasten Mike som håller på att förbereda sitt hus på hjul inför säsongen.

Klicka här för att se filmen med tips för din husvagn.

Detta ska du också tänka på

Ett annat tips är att vara uppmärksam på om husvagnen har en tendens att ”vrida” vid inbromsning. Det kan vara en indikation på att bromsarna är ojämna och behöver undersökas.. Eller om påskjutsanordningen börjar att verka för sent vid inbromsning. Ett tecken på detta är om husvagnen ”dunkar till” vid lite kraftigare inbromsningar. Då är bromsarna i behov av en översyn.

Klicka här för att ta del av fler tips och råd om husvagnar.

Kontrollbesiktning av husvagn

Många av Bilprovningens stationer erbjuder kontrollbesiktning av husvagn. Vilka dessa är framgår när du knappar in ditt fordons registreringsnummer i bokningen.

Klicka här för att läsa mer om kontrollbesiktning av husvagn, vad som ingår och vad den kostar.

Man i grå kläder framför en husvagn parkerad på en garageuppfart bakom en bil.

Husvagnsentusiasten Mike får tips på hur han ska förbereda husvagnen inför campingsäsongen. Foto: Bilprovningen